Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

ΒΑΖΟΥΝ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ!



Αντώνης Αντωνιάδης-Κώστας Τσάκος κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

*Φορολογούν τους ποδοσφαιριστές λες και θα εργάζονται ως τα 70 τους χρόνια
* Υπάρχει διαφθορά-ατιμωρησία και στο ποδόσφαιρο
* Το κράτος τις φορολογεί τις ομάδες με 45%! Πώς θα επιβιώσουν έτσι οι ομάδες; Αυτό είναι ληστεία μετά φόνου!
* Ο Ιωαννίδης κάνει μεγάλη γκάφα με το ξεπούλημα του ΟΠΑΠ

Αποκλειστική συνέντευξη στον Μάκη Βραχιολίδη
vrachiolidis@yahoo.gr
Ο βασιλιάς όλων των αθλημάτων το ποδόσφαιρο, πεθαίνει. Δυο παλαίμαχοι άσοι που λάμπρυναν με την παρουσία τους αγωνιστικούς χώρους, ο Αντώνης Αντωνιάδης ως γκολτζής και ο Κώστας Τσάκος ως προπονητής, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Η υποταγμένη στα Μνημόνια και τις εντολές των δανειστών Πολιτεία, έχει βάλει στην προκρούστια κλίνη και το ποδόσφαιρο. Από του χρόνου η Γ’ Εθνική γίνεται ερασιτεχνική κατηγορία, γεγονός που θα νεκρώσει το επαρχιακό φούτμπολ. Την ίδια ώρα, πολλοί ποδοσφαιριστές φτωχοποιούνται και ποδοσφαιρικοί Σύλλογοι βάζουν λουκέτο.
Παρά το γεγονός ότι τόσο ο Α. Αντωνιάδης όσο και ο Κ. Τσάκος στηρίζουν τον Αντώνη Σαμαρά, θεωρώντας τον ως τον μοναδικό αυτή τη στιγμή πολιτικό που μπορεί να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο, εν τούτοις καυτηριάζουν τα λάθη του υφυπουργού Αθλητισμού Ι. Ιωαννίδη που με τις κινήσεις του διαλύει το κοινωνικό αγαθό του αθλητισμού.
Οι δύο παλαίμαχοι άσοι έδωσαν αποκλειστική συνέντευξη στο συνεργάτη της «Ε.Ω.» Μάκη Βραχιολίδη.


Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Αυτά που πληρώνει ο λαός είναι αποτέλεσμα της διαφθοράς του πολιτικού συστήματος . Τι γίνεται όμως με τη διαφθορά που λένε ότι υπάρχει στο ποδόσφαιρο; Υπάρχει;
Αντωνιάδης: Πώς δεν υπάρχει; Και το ποδόσφαιρο είναι κομμάτι της κοινωνίας.
Υπάρχει κι εκεί ατιμωρησία, όπως στην πολιτική;
Αντωνιάδης:  Αν υπάρχει; Μακάρι να μην υπήρχε.
Θυμάμαι πριν από ένα χρόνο είχαν μιλήσει για στημένα παιχνίδια. Είχε ακουστεί και το όνομα του Μαρινάκη για συγκεκριμένο μάλιστα παιχνίδι, στο Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός που ακυρώθηκε κανονικό γκολ του Κατσουράνη και γενικά τότε είχε αδικηθεί ο ΠΑΟ.. Πού βρίσκεται αυτή η υπόθεση, ξέρετε; Μείναμε στη σύλληψη του Μάκη Ψωμιάδη, του Τσακογιάννη και καθαρίσαμε με  τα… στημένα παιχνίδια;
Αντωνιάδης: Πραγματικά, ακούστηκε το όνομα του Μαρινάκη και για την υπόθεση απηγγέλθησαν κατηγορίες…
Για τον Μαρινάκη;
Αντωνιάδης: Κοιτάξτε, δεν παρακολουθώ από κοντά την εξέλιξη της υπόθεσης αλλά νομίζω ότι στους εμπλεκόμενους απηγγέλθησαν κατηγορίες . Ένα πρόβλημα της Δικαιοσύνης που πρέπει να προσέξει ο νομοθέτης είναι μέσα στο 18μηνο της προφυλάκισής του κατηγορούμενου, να γίνεται και η δίκη. Να μην έχουμε δηλαδή φαινόμενα να απελευθερώνονται οι προφυλακισμένοι χωρίς να έχει γίνει η δίκη τους. Διότι αυτοί που ήταν προφυλακισμένοι για τους στημένους αγώνες αποφυλακίστηκαν με, αλλά η ρετσινιά έχει μείνει.
Η οικονομική κρίση πόσο έχει επηρεάσει το χώρο του ποδοσφαίρου;
Αντωνιάδης:  Πάρα πολύ. Τα badget έχουν μειωθεί κατά 60%. Ύστερα, έκαναν ένα μεγάλο λάθος που αύξησαν την φορολογία. Το ποδόσφαιρο είναι κοινωνικό αγαθό. Προσφέρει ψυχαγωγία, προσφέρει χρήματα, το στοίχημα. Η εφορία δεν μπορεί να αντιμετωπίζει τον ποδοσφαιριστή όπως τους άλλους επαγγελματίες. Ο ποδοσφαιριστής έχει ένα χρονικό όριο επαγγελματικής δραστηριότητας. Δεν μπορεί να κάνει αυτό το επάγγελμα μέχρι τα 70 όπως συμβαίνει με τον γιατρό ή τον δικηγόρο. Στα 30 ή 35 χρόνια του σταμάτησε το ποδόσφαιρο. Γιατί λοιπόν τον φορολογείς όπως τους άλλους επαγγελματίες; Μπορεί να παίρνει υπερδιογκωμένα ποσά από τις μεταγραφές, τις μετακινήσεις κ.λ.π. αλλά πρώτον, επιτελεί κοινωνικό έργο, δεύτερον είναι επικίνδυνο επάγγελμα και το βασικότερο, έχει περιορισμένο χρόνο. Μετά από τα 35 χρόνια του ο ποδοσφαιριστής ή θα πέσει στην ανεργία ή εάν είναι τυχερός, μπορεί να γίνει προπονητής και να βγάζει ένα μεροκάματο.   Επίσης, τις ομάδες το κράτος τις φορολογεί με 45%! Είναι δυνατόν; Πώς θα επιβιώσουν οι ομάδες; Πώς θα μπορέσουν να κάνουν μεταγραφές της προκοπής; Αυτό είναι ληστεία μετά φόνου!
Ο αθλητισμός είναι ιδιαίτερο κομμάτι και έπρεπε ιδιαιτέρως να το αντιμετωπίζουν οι κρατούντες. Αυτοί που νομοθετούν δεν γνωρίζουν το ποδόσφαιρο, ίσως ζηλεύουν την προβολή που έχει, ίσως νομίζουν ότι όσα κερδίζει  η αφρόκρεμα του ποδοσφαίρου κερδίζουν όλοι οι ποδοσφαιριστές. Δεν είναι όμως εκατομμυριούχοι όλοι. Ο ΠΣΑΠ έχει 1600 μέλη, για τα 1500 μέλη ενδιαφέρεται κανένας; Κι έτσι, όπως χτυπάνε τον προνομιούχο χτυπάνε και τον μη προνομιούχο!

Μου λέτε δηλαδή ότι πολλοί ποδοσφαιριστές περιέρχονται σε φτώχεια;
Αντωνιάδης: Σε μεγάλη φτώχεια. Εάν δεν έχουν κάτι άλλο ή από τη γυναίκα του ή από τον πατέρα τους στο τέλος ψάχνουν να βρουν να κάνουν μια δουλειά. Εγώ που ήμουν επί 32 χρόνια Πρόεδρος των ποδοσφαιριστών, έχω βγάλει 264 άδειες ΠΡΟΠΟ σε παλαιμάχους.
ΠΕΤΣΟΚΟΨΑΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Εσείς τι σύνταξη παίρνετε σήμερα κύριε Αντωνιάδη;
Αντωνιάδης: Μετά από 37 χρόνια ως ασφαλιστής στην ανώτερη κλίμακα με όπου έπρεπε να παίρνω 1500 ευρώ, σήμερα μετά τις περικοπές  παίρνω 950 ευρώ.
Εσείς κύριε Τσάκο;
Τσάκος: Είχα ξεκινήσει με 1600 ευρώ και παίρνω 930 ευρώ.
Έτσι όπως μου τα λέτε κύριε Αντωνιάδη, η κρίση που υπάρχει , γυρίζει το ποδόσφαιρο στα χρόνια του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου.
Αντωνιάδης: Ήδη από του χρόνου η Γ’ Εθνική γίνεται ερασιτεχνική. Δεν ξέρω πώς το σκέφτηκε ο σημερινός υπουργός Αθλητισμού. Διανοείστε τι σημαίνει αυτό; Είναι απαίτηση των κρατούντων αλλά δεν γνωρίζουν οι άνθρωποι ότι η επαρχία στην Ελλάδα δεν είναι όπως στο εξωτερικό. Στο εξωτερικό έχουν χόκεϋ επί πάγου, έχουν καλλιτεχνικό πατινάζ, εδώ τι έχουν εκτός από το ποδόσφαιρο. Πάρτε για παράδειγμα τα Γρεβενά. Τι άλλο έχει εκτός από το ποδόσφαιρο; Με ποια λογική λοιπόν κόβεις το ποδόσφαιρο από την επαρχία;  Με αυτό τον τρόπο αποδυναμώνουν την επαρχία και θα το δείτε από του χρόνου πώς θα καταρρεύσουν οι επαρχιακές ομάδες.
Δηλαδή ουσιαστικά καταρρέει ο αθλητισμός;
Αντωνιάδης: Με την κατάρρευση του ποδοσφαίρου  επέκεινα αυτού καταρρέει και ο αθλητισμός. Από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού έχουν κοπεί όλα τα κονδύλια. Δεν δίνουν τίποτα για τον αθλητισμό, όλα κλείνουν. Όταν κλείνουν σωματεία, όταν κλείνουν γήπεδα γιατί δεν έχουν τα στοιχειώδη για να κινηθούν τότε… ανοίγουν οι φυλακές.  
Ο Κώστας Τσάκος, τι λέει για όλα αυτά που συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο σήμερα;
Τσάκος: Σε αυτά που είπε ο Αντώνης θέλω να προσθέσω το εξής. Όταν πνίγεις το ποδόσφαιρο από την επαρχία είναι σαν να βουλιάζεις το ίδιο το κράτος. Πραγματικά, τι έχει η επαρχία; Και τα Πανεπιστήμια τα κλείνει, τα ιατρεία τα παίρνει, τους δήμους τους καταργεί και τους συνενώνει, τι έχει μείνει όρθιο; Στο κάτω-κάτω το ποδόσφαιρο δεν συντηρήθηκε από άλλους πόρους, δεν έβγαλε η ΕΟΚ χρήματα για να ενισχύσει το ποδόσφαιρο. Το ποδόσφαιρο έχει ανταποδοτικά τέλη που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο ΟΠΑΠ τον οποίο οι κυβερνώντες τον πουλάνε. Ο κ. Ιωαννίδης κάνει πολύ μεγάλη γκάφα. Κι εντολή να είχε πάρει από την ΕΕ δεν έπρεπε να πέσει σε αυτή την γκάφα. Οι άνθρωποι που ηγούνται ενός κράτους μπορούν να πουν: πάρε εσύ το 80% αλλά θα μου αφήσεις το 20%. Δεν το κάνουν. Ας πουν λοιπόν ξεκάθαρα ότι πάνε να μας θάψουν! Εμείς υπηρετήσαμε επί δεκαετίες το ποδόσφαιρο, ας έρθουν να δουν τα βιβλιάρια τραπέζης μας. Τα ταλέντα τι θα γίνουν; Έχουν την εντύπωση ότι θα βγουν μέσα από τα 5Χ5;
Πριν από μερικές ημέρες τιμωρήθηκε ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ με αποκλεισμό ενός χρόνου για χρήση αναβολικών. Είναι τόσο διαδεδομένη η χρήση των αναβολικών και στο ποδόσφαιρο;
Αντωνιάδης: Στην εποχή μας δεν υπήρχαν τα αναβολικά. Εμείς πίναμε εμφιαλωμένο νερό το οποίο πιστεύαμε ότι μας έδινε παραπάνω δύναμη. Μετά από λίγα χρόνια εμφανίστηκαν τα αναβολικά και στο χώρο του ποδοσφαίρου. Δυστυχώς υποτίμησαν το πολύτιμο αγαθό του ανθρώπου την υγεία. Όσο ήμουν Πρόεδρος του ΠΣΑΠ πριν από κάθε αγωνιστική έβγαζα ανακοίνωση και προειδοποιούσα για τους κινδύνους. Πολλές φορές και από άγνοια οι ποδοσφαιριστές έπεφταν θύματα. Σήμερα όμως το doping είναι πιο εξελιγμένο από το anti doping με αποτέλεσμα να μπορούν να βγάζουν αναβολικά που δεν ανιχνεύονται.
Αυτοί οι ποδοσφαιριστές σε Αγγλία και Ισπανία που παίζουν δεκάδες παιχνίδια κάθε χρόνια με αγώνες κάθε Τετάρτη και Σαββατοκύριακο δεν παίρνουν αναβολικά;
Αντωνιάδης: Υπάρχουν 27 περιστατικά αιφνίδιου θανάτου μέσα στα γήπεδα σε όλο τον κόσμο. Αυτά δεν προήλθαν από καρδιακές προσβολές γιατί είχαν αδύνατη καρδιά αλλά γιατί έκαναν υπερβολική χρήση. Αλλά γι’ αυτά δεν μιλάει κανείς γιατί από πίσω υπάρχει πολύ χρήμα.
Υπάρχει τέτοιο πρόβλημα στη χώρα μας;
Αντωνιάδης:  Όχι, μόνο μεμονωμένα περιστατικά. Δεν μπορεί ο ποδοσφαιριστής  που  δίνει αγώνες δύο φορές την εβδομάδα, να παίρνει συνέχεια αναβολικά. Εάν γινόταν αυτό τότε στα 25 του χρόνια θα είχε πεθάνει. Δεν είναι όπως στο στίβο όπου οι αγώνες είναι κάθε 4 χρόνια Παγκόσμιο και Ολυμπιακοί. Αυτοί παίρνουν αναβολικά μόνο για εκείνους τους αγώνες.
Τσάκος: Να πω κάτι. Οι Έλληνες ποδοσφαιριστές μεγαλώνουν σαν τ’ αγριολούλουδα στον κάμπο. Δεν έχουν βρεθεί οι σωστοί άνθρωποι να τα βάλουν στο σωστό κήπο για να τα κάνουν εξευγενισμένα. Κουραφέξαλα είναι οι Ακαδημίες και τα φυτώρια. Ο παίκτης που βγαίνει μέσα από τα φυτώρια θα πρέπει να έχει την προοπτική μιας 15ετούς θητείας. Αν πας να φτιάξεις με μαύρο αλεύρι άσπρο ψωμί, δεν γίνεται. Υπάρχει λάθος υποδομή, ενώ την ίδια ώρα όπου και να κοιτάξεις είναι γεμάτοι ταλέντα η Ελλάδα. Ξέρεις πόσα ταλέντα πάνε χαμένα κάθε μέρα;
Δηλαδή το ποδόσφαιρο έτσι χαμένο θα πάει;
Αντωνιάδης: Το ποδόσφαιρο δεν θα πάψει να λειτουργεί γιατί είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο αλλά δεν θα αξιοποιηθεί όπως πρέπει.
Μια και μιλήσαμε για το Μνημόνιο και τις επιπτώσεις του. Τι κριτική κάνετε στους πολιτικούς μας;
Αντωνιάδης:  Είναι μια δύσκολη εποχή που περνά η Πατρίδα μας. Χρειαζόμαστε ν’ αλλάξουμε κακές συνήθειες, είχε κακομάθει ο Έλληνας…
Συμφωνείτε με τον Σαμαρά δηλαδή, που λέει ότι «είχαμε μάθει να ζούμε παραπάνω από το κανονικό»; Άρα αξίζει στον Έλληνα να είναι εκεί;
Αντωνιάδης:  Η μόνη ελπίδα για τον Έλληνα είναι ο Σαμαράς. Όχι επειδή είναι φίλος μου  αλλά το πιστεύω ότι η μόνη ελπίδα από το πολιτικό κόσμο είναι ο Σαμαράς. Πότε είχε μάθει η Ελλάδα να συνεργάζονται τρία κόμματα με αντίθετες ιδεολογίες; Είναι αναγκαίο κακό αυτή τη στιγμή το Μνημόνιο, το κράτος όμως έχει και συνέχεια. Όλοι θέλουμε να βγούμε από το Μνημόνιο.
Αυτή η ιστορία θα έχει μια διέξοδο για τη χώρα;
Αντωνιάδης: Θα την οδηγήσει υποχρεωτικά σε μια διέξοδο. Να κάνουμε λίγη υπομονή ακόμα, αυτή είναι η άποψή μου. Πάντως περίμενα να είχαν ήδη γίνει αποκρατικοποιήσεις και να ανοίξουν τα ΕΣΠΑ, ακόμη όμως κάθονται…
Αποκρατικοποιήσεις όμως σημαίνουν και ξεπούλημα του ΟΠΑΠ.
Αντωνιάδης: Επειδή δίνουν 120 εκατομμύρια για τον αθλητισμό πιστεύω ότι ο μελλοντικός αγοραστής πρέπει να δεσμευτεί, να υπογράψει μια ρήτρα ότι θα τα δώσει. Πάντως, ο ΟΠΑΠ είναι ένα φιλέτο όλη η Ελλάδα παίρνει λεφτά από ‘κει και σαν ιδέα να πουληθεί, είμαι αντίθετος. Αλλά το να μην αξιοποιηθεί ο σκουπιδότοπος το Ελληνικό, δεν το καταλαβαίνω. Τέτοιες αποκρατικοποιήσεις εννοώ. Και ο Σαμαράς να μην αργεί, να επισπεύσει τις διαδικασίες και η περιβόητη ανάπτυξη θα έρθει.
Τσάκος: Επειδή έχω υπηρετήσει ως Δήμαρχος την Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έχω ρωτήσει πολλούς ανθρώπους που έχουν ασκήσει στο παρελθόν σκληρή κριτική στον Σαμαρά και μου έχουν πει: «δεν περιμέναμε να τα πηγαίνει τόσο καλά». Ο μεγάλος Περικλής έλεγε «η αμάθεια γεννά θράσος και η σκέψη δισταγμό». Όταν ένας άνθρωπος δεν ξέρει και υποφέρει, βρίζει όποιον βρίσκει μπροστά του. Όπως έλεγε και ο Τσέσμαν «αν δεν καθίσεις στην ηλεκτρική καρέκλα μην περιμένεις να καταλάβεις τι σημαίνει ηλεκτρισμός».  Να σας πω και άλλο: Όταν ο γερο-Παπανδρέου ο Γεώργιος  ήταν αντιπολίτευση έλεγε-έλεγε και όταν ήρθε η ώρα να κυβερνήσει είπε: «έλα στη θέση μου εσύ να κάτσεις να έρθω εγώ εκεί να δω αν μπορώ να ξαναλέω αυτά που έλεγα πριν». Ο Ελευθέριος Βενιζέλος όταν ρωτήθηκε τι είναι πολιτική είπε διπλωματία και όταν ρωτήθηκε τι είναι διπλωματία είπε ότι είναι απάτη.
Τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στον αρμόδιο υφυπουργό Αθλητισμού τον κ. Ιωαννίδη;
Τσάκος: Ο αθλητισμός και ο βασιλιάς όλων των αθλημάτων το ποδόσφαιρο θα έπρεπε να είχε άλλη αντιμετώπιση από το κράτος. Θα κάνει μεγάλο λάθος εάν συσχετίσει τα οικονομικά πράγματα με τον αθλητισμό. Εάν κάνει αυτό το λάθος θα κλείνουν σχολεία και θ’ ανοίγουν φυλακές. Να θυμάται ο κ. Ιωαννίδης ότι το ποδόσφαιρο φέρνει τα λεφτά πίσω στην Πολιτεία. Όπως επίσης να πω ότι υπάρχουν πληροφορίες ότι χάρισε 800.000 ευρώ στον Ολυμπιακό! Γιατί τα χάρισε; Για να χαρίσει 800.000 ευρώ στον Ολυμπιακό, σημαίνει ότι τάχει. Να κοιτάξουν να κόψουν από αλλού και να βάλουν σε κώδικα το ποδόσφαιρο. 

Αντώνης Αντωνιάδης. 
Ο θρυλικός γκολτζής του ελληνικού και ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. 5 φορές πρώτος σκόρερ στο ελληνικό πρωτάθλημα (ακατάρριπτο ρεκόρ) . Είναι ο ποδοσφαιριστής που έχει το ρεκόρ σε μία αγωνιστική 39 γκολ (1971-’72), πρώτος σκόρε ρ στο Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης με 10 γκολ σε μία σαιζόν, ανήκει στη χωρία των 14 ποδοσφαιριστών που στην 54χρονη του Champions League και Πρωταθλητριών, έχουν πετύχει από 10 γκολ και πάνω! Επίσης, έχει συμμετοχή και στη Μεικτή Ευρώπης.
Ο Αντώνης Αντωνιάδης ξεκίνησε την σπουδαία καριέρα του στην ΑΣΠΙΔΑ Ξάνθης, στον ΑΟ Ξάνθης, συνέχισε στον Παναθηναϊκό, ένα χρόνο έπαιξε στον Ολυμπιακό, ένα χρόνο στον Ατρόμητο και κρέμασε τα παπούτσια του στον Παναθηναϊκό το 1981. Έχει πετύχει 1017 γκολ σε επίσημους αγώνες, ενώ η προσφορά του συνεχίστηκε στον Ποδοσφαιρικό Σύλλογο Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών (ΠΣΑΠ) όπου επί 32 χρόνια κατείχε τη θέση του προέδρου.

Κώστας Τσάκος. 
12χρόνια τερματοφύλακας στον Άρη Αθηνών, μετά πήγε στον Εθνικό Πειραιώς όπου όπως ομολογεί, βρήκε μπροστά του έναν από τους μεγαλύτερους τερματοφύλακες του ποδοσφαίρου, τον Στάθη Μανταλόζη, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να κάνει την μεγάλη ποδοσφαιρική. Συνέχισε στην Πρόοδο Πατησίων. Με συμμετοχές στην Μεικτή Αθηνών και στην Εθνική Ενόπλων, ο Κώστας Τσάκος καταξιώθηκε περισσότερο ως προπονητής. Σε ηλικία 25 ετών ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως προπονητής σπάζοντας το κατεστημένο, που ήθελε μεγάλους και γνωστούς προπονητές να αναλαμβάνουν ποδοσφαιρικούς συλλόγους. Από τον ΟΦΧ, πήγε στον Πανερυθραϊκό, στον Ποσειδώνα Γλυφάδας, τον Ατρόμητο Πειραιώς, στον Εθνικό Πειραιώς, στον Ολυμπιακό, Εθνικό Αστέρα, Αχαρναϊκό και στον Παναθηναϊκό.
Ο Κώστας Τσάκος υπηρέτησε και το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μια και υπήρξε για 4 χρόνια Δήμαρχος Νεαπόλεως Λακωνίας.

"Eλεύθερη Ώρα"


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου