Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

ΣΕΦΕΡΛΗΣ: ΟΛΟΙ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΗ ΣΚΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΕΧΟΥΝ ΣΤΡΑΦΕΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΑΣ

Συνέντευξη του Μάρκου Σεφερλή στον «Ανεξάρτητο Παρατηρητή» και τον συνεργάτη μας Δημήτρη Αποστολόπουλο
Ό,ΤΙ ΠΑΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ  ΣΟΥΛΕΪΜΑΡΚ 
Ο ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΗΣ
Ο Μάρκος Σεφερλής αποτελεί μία ιδιαίτερη περίπτωση κωμικού. Εδώ και χρόνια, απ΄την πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση μέχρι και τη φετινή του καλοκαιρινή επιθεώρηση ακολουθεί έναν τελείως μοναχικό δρόμο, μία εντελώς προσωπική  διαδρομή στην τηλεόραση και το θέατρο. Τολμώ να πω ότι έχει δημιουργήσει μία δική του σχολή, που έχει αγαπηθεί από ένα μεγάλο μέρος του τηλεοπτικού και θεατρικού κοινού που τον ακολουθεί πιστά όλα αυτά τα χρόνια. Την Τετάρτη  21 Αυγούστου βρεθήκαμε με τον "Ανεξάρτητο Παρατηρητή"  στο Δελφινάριο για τη φετινή επιθεώρηση με τίτλο  ‘’Σουλεϊμάρκ ο  μεγαλοπρεπής’’. Ο δημοφιλής Μάρκος Σεφερλής μας δέχτηκε στο καμαρίνι του θεάτρου όπου και συνομιλήσαμε μαζί του. 
Στη φωτογραφία ο Μάρκος Σεφερλής με τον συνεργάτη του "Ανεξάρτητου Παρατηρητή" Δημήτρη Αποστολόπουλο

Πείτε μας δύο λόγια για το έργο και κατά πόσον ο κόσμος ανταποκρίνεται.

Σεφερλής: Η φετινή μας παράσταση είναι μία σάτιρα για τα Τούρκικα σήριαλ που έχουν εισβάλλει για τα καλά στις οθόνες μας. Απ’ την άλλη, όποιο σημείο της επικαιρότητας μπορεί να γίνει αντικείμενο σάτιρας, περνάει απ’ την πένα μας και παράγει γέλιο. Ο κόσμος ανταποκρίνεται σε μεγάλο βαθμό, περιέργως για την εποχή περισσότερο από άλλες χρονιές, πράγμα που δείχνει την ανάγκη του για γέλιο. Στο Δελφινάριο ξέρει ότι θα γελάσει ενώ πολλούς απ’ τους θεατές τους γνωρίζουμε με τα μικρά τους ονόματα. Είμαστε μία παρέα που περνάμε μεν καλά, αλλά ταυτόχρονα προσπαθούμε να πετύχουμε την αφύπνιση και μέσω της επιθεώρησης.

Πιστεύετε οτι η κωμωδία και το θέατρο μπορούν να βοηθήσουν τον πολιτισμό σε τέτοιες δύσκολες περιόδους;

Σεφερλής: Βεβαίως. Το θέατρο και γενικά οι τέχνες μπορούν να βοηθήσουν σε οποιαδήποτε περίοδο και κυρίως στην ανάπτυξη του πνεύματος. Έχει αποδειχτεί ότι σε περιόδους κρίσης, η τέχνη είναι πάντα ένας τρόπος φυγής, άλλωστε αυτός είναι και ο σκοπός της. Είναι ένας αναίμακτος τρόπος για να περάσει αυτή η δύσκολη στιγμή, με σκοπό την καλυτέρευση της ζωής μας.

Ποιες οι επιρροές που έχετε ως κωμικός;
Σεφερλής:  Όπως κάθε άνθρωπος έχω μεγαλώσει με κάποιες ταινίες και θεατρικές παραστάσεις. Έχω δει όλους τους παλιούς μας κωμικούς όπως τον αείμνηστο Σωτήρη Μουστάκα, τον Κώστα Βουτσά, τον Γιώργο Κωνσταντίνου, τον Στάθη Ψάλτη από νεότερους. Με όλους αυτούς είχα την τύχη να παίξω μαζί σε συγκινητικές στιγμές στην καριέρα μου. Μ’ αρέσει επίσης ο βουβός κινηματογράφος και κυρίως ο Τσάρλυ Τσάπλιν και ο Μπάστερ Κίτον. Κομμάτια από παντομίμα βάζω σε διάφορα σημεία στις παραστάσεις μου. Όνειρό μου είναι μία παράσταση μόνο με παντομίμα και μουσική που ετοιμάζεται τώρα, με τίτλο ‘’Χωρίς λόγια’’ και πάει για το καλοκαίρι.

Προβλέπεται δηλαδή να δούμε κάτι διαφορετικό από εσάς σε θεατρικό ή και κινηματογραφικό επίπεδο;

Σεφερλής: Για το χειμώνα ετοιμάζω δύο πράγματα. Θα είμαι στο ‘’Περοκέ’’ με κωμωδία που ξεφεύγει απ’ την επιθεώρηση του καλοκαιριού. Στη σκηνή του ‘’Rex’’ θα παρουσιάσω πολυθέαμα με stand-up, σκετσάκια, μπαλέτα, το οποίο σατιρίζει τη νυχτερινή διασκέδαση της Αθήνας. Επίσης ετοιμάζω την πρώτη από μία τριλογία ταινιών για τον κινηματογράφο, με τίτλο ‘’Χαλβάη 5-0’’. Ήρωας ο αστυνόμος Μπέκρας που αναλαμβάνει κάθε φορά άλλη υπόθεση. Εδώ πρόκειται για τη δολοφονία ενός βιομήχανου χαλβά και ο Μπέκρας ψάχνει το δολοφόνο. Η ταινία θα βγει το φθινόπωρο του 2014. Οποιοδήποτε μέσον μου δίνει τη δυνατότητα προσφοράς γέλιου το εκμεταλλεύομαι.

Κλείνοντας, θα στείλετε ένα μήνυμα για τους Έλληνες που δοκιμάζονται;

Σεφερλής: Να είναι αισιόδοξοι καθώς είμαστε λαός διαφορετικός απ’ τους άλλους. Αυτό ενοχλεί γι’ αυτό και όλοι έχουν στραφεί εναντίον μας. Έχουμε αποδείξει ότι δε μασάμε και είμαστε λαός που όταν έρθει η ώρα, σηκώνουμε το κεφάλι τραβώντας ξανά προς τη δόξα και όλοι ακολουθούν τη σκιά μας. Πρέπει να καταλάβουμε ότι στο χέρι μας είναι να σηκώσουμε κεφάλι και να έρθουν τα πάνω κάτω.



‘’Σουλεϊμάρκ ο μεγαλοπρεπής’’
 Η καλοκαιρινή επιθεώρηση του Μ.Σεφερλή

Στις 9.15 ήμασταν εντός του θεάτρου κοιτάζοντας το επιβλητικό σκηνικό που δεσπόζει στη σκηνή. 
Σε λίγη ώρα και ενώ κόσμος συρρέει ακόμα, τα φώτα σβήνουν και μετά από ένα εντυπωσιακό χορευτικό ο Σεφερλής κάνει την είσοδό του ως Σουλεϊμάρκ πάνω σε ένα άλογο. Το σκηνικό με τα εφέ πυροτεχνήματος είναι εντυπωσιακό όπως και η στολή-κατασκευή του αλόγου. Ο Σεφερλής προλογίζει την παράσταση. Παίζει άψογα ανοίγοντας σύντομους διαλόγους με το κοινό, μας χαρίζει μερικές -σήμα κατατεθέν- ξεκαρδιστικές ατάκες, αυτοσχεδιάζει, σατιρίζει τα τούρκικα σήριαλ και τον Σουλεϊμάν που έχουν κατακλύσει τις οθόνες μας. 
Στη συνέχεια αποχωρεί από τη σκηνή προκειμένου ν’ αρχίσει η  κυρίως  παράσταση. Αυτό που ακολούθησε ήταν ένα ευφάνταστο θέαμα, βάζοντάς μας για τα καλά στο σύμπαν  του ιδιαίτερου αυτού γελωτοποιού και του θιάσου του, με διάρκεια μέχρι τις 2.30 το πρωί! Ο Σεφερλής και η ομάδα του παρουσίασαν ένα πολύχρωμο θέαμα, με εντυπωσιακά σκηνικά και κοστούμια, πολλά σκετς και πραγματικά εμπνευσμένες ατάκες. Ο ίδιος, ακούραστος και αεικίνητος καθόλη τη διάρκεια, αλωνίζει τη σκηνή, με διάφορες αστείες μεταμφιέσεις, χορεύει, τραγουδάει, μας βάζει στο παιχνίδι, γράφει σπιρτόζικα κείμενα, με λίγα λόγια πρόκειται για ένα one man show ! Εξαιρετικά τα σκετσάκια με την παντομίμα φέρνοντας στο νου κωμικούς του βωβού κινηματογράφου όπως ο Charlie Chaplin και ο Harold Lloyd, το χαρακτηριστικό ‘’Σεφερλίδικο’’ χιούμορ με τα λογοπαίγνια το οποίο έχει ανάγει σε υψηλή τέχνη που ανά περιόδους έφτανε σε ευφυή επίπεδα, οδηγώντας το κοινό σε υστερικά ξεσπάσματα γέλιου. Άλλο μεγάλο του όπλο, ο αυτοσχεδιασμός, με το έμφυτο ταλέντο του να απαντάει αυτόματα σε οτιδήποτε ειπωθεί από κάτω.

Δίπλα του ένας θεότρελος θίασος με προεξέχοντα τον απολαυστικό και αγαπημένο  Γιάννη Καπετάνιο, το Θόδωρο Ρωμανίδη, την Αρετή Ζαχαριάδογλου, όλοι ικανοποιητικοί στους υποστηρικτικούς ρόλους τους υπό την καθοδήγηση του μέγα ενορχηστρωτή. Η ερμηνευτική απόδοση του Σεφερλή ανά διαστήματα θερίζει με το συνδυασμό κίνησης και ατάκας παρασέρνοντας το κοινό του Δελφιναρίου σε ένα ξέφρενο πανηγύρι. Απ’τα καλύτερα σκετς αυτό του Καραγκιόζη με τον Σεφερλή στον ομώνυμο ρόλο και τον Καπετάνιο ως Χατζηαβάτη, το χωριό με τον καφετζή Μήτσο, τα μωρά των πολιτικών και τι άλλο να πρωτοπεί κανείς για ένα θέαμα που τα παρέχει όλα δίχως υπερβολή. Το έργο δεν  κάνει κοιλιά πουθενά και ο Σεφερλής βαδίζοντας στα χνάρια του Χάρρυ Κλυνν αλλά με ένα δικό του προσωπικό τόνο, μας κρατάει διαρκώς σε εγρήγορση. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει για τις  εντυπωσιακές χορογραφίες του Αλέξανδρου Κουζίτσκιν.
Στις 2.30 τα ξημερώματα, μετά από ένα τετράωρο περίπου ακατάπαυστου γέλιου και καλής διάθεσης, ο καλλιτέχνης με το θίασό του εγκαταλείπει τη σκηνή  μέσα  σε κύματα χειροκροτημάτων. 
Πρόκειται συνολικά για μία καλοκουρδισμένη επιθεώρηση που αξίζει τα λεφτά της, μία όαση γέλιου απ’ τον πολυτάλαντο αυτόν κωμικό που θα σας κάνει σίγουρα να φύγετε πιο ανάλαφροι.
Σας καλούμε να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια που θα συνεχιστεί  μέχρι τις 22  Σεπτεμβρίου στο χώρο του Δελφιναρίου.                    


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου