Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ!

Η πρόσφατη εκδοχή η οποία φαντάζει πολύ πιθανή, ειδικά τα τελευταία δύο 24ωρα, είναι ότι στον τάφο της Αμφίπολης βρίσκεται ο Ηφαιστίωνας. Την άποψη αυτή υποστηρίζει με θέρμη ο καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Θεόδωρος Μαυρογιάννης. Φαντάζει πολύ πιθανή εκδοχή, ειδικά αν σκεφτούμε ότι ο  Ηφαιστίων ( 356 π.Χ  325 π.Χ.) , που ήταν γιος του Αμύντορα, ήταν παιδικός φίλος, αξιωματικός και συνοδοιπόρος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην εκστρατεία του στην Ασία. Πολύ δε περισσότερο αν αναλογιστούμε ότι ο ίδιος ο Μέγα Αλέξανδρος έδωσε εντολή να φτιαχτεί μεγαλεπήβολος τάφος αμέσως μετά τον θάνατο του αδερφικού του φίλου! 
Δείτε πόσο μεγάλη προσωπικότητα υπήρξε ο Ηφαιστίων σύμφωνα με το βιογραφικό του από την Βικιπαιδεία:

Ηφαιστίων: Γεννήθηκε στην Πέλλα και ήταν ένας από τους Μακεδόνες βασιλικούς παίδες που συμμετείχαν μαζί με τον Αλέξανδρο στις διαλέξεις του Αριστοτέλη στη Μίεζα, ίσως το 343. Συμμετείχε ως αξιωματικός στην εκστρατεία του Αλέξανδρου στην Ασία. Αρχικά τον βρίσκουμε στην Τροία να στεφανώνει τον τάφο του Πατρόκλου, ενώ αντίστοιχα ο Αλέξανδρος στεφάνωσε τον τάφο του Αχιλλέα, φανερώνοντας την ισόβια φιλία ανάμεσα στους δύο άνδρες. Χαρακτηριστικά, ο Αλέξανδρος συνήθιζε να αναφέρεται στον Κρατερό ως Φιλοβασιλέα, ενώ στον Ηφαιστίωνα ως Φιλαλέξανδρο. Στα πρώτα χρόνια της εκστρατείας στην Ασία, βρίσκουμε ελάχιστες αναφορές στον Ηφαιστίωνα σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Το 332 π.Χ. τον βρίσκουμε να ηγείται του στόλου που συνόδευε τον στρατό του Αλέξανδρου στη Φοινίκη. Το 331 π.Χ., ήταν αυτός που δέχτηκε ένα νεαρό από τη Σάμο, τον Αριστίωνα, σταλμένο από τον Δημοσθένη για να μεσολαβήσει στον Αλέξανδρο για ένα πιθανό συμβιβασμό.

Κατά τη διάρκεια της μάχης στα Γαυγάμηλα, ο Ηφαιστίων τραυματίστηκε ενώ πολεμούσε ως επικεφαλής των σωματοφυλάκων. Πήρε ενεργό μέρος στην ανάκριση του Φιλώτα και μάλιστα προέτρεψε τους υπόλοιπους Μακεδόνες να τον βασανίσουν ώστε να ομολογήσει τους συνενόχους του. Ως ανταμοιβή, του δόθηκε η ηγεσία των Εταίρων, την οποία μοιράστηκε με τον Κλείτο τον μαύρο, γιο του Δροπίδη. Στη συνέχεια ο Ηφαιστίων πήρε ενεργό μέρος στις εκστρατείες στη Βακτρία, στη Σογδιανή και αργότερα στην Ινδία, επικεφαλής της εμπροσθοφυλακής μαζί με τον Περδίκκα. Μάλιστα, μετά από 30 ημέρες πολιορκίας κατάφεραν να καταλάβουν την πόλη Όμφιδα (Τάξιλα).
Στη μάχη του Υδάσπη εναντίον του Πώρου, ο Ηφαιστίων διοικούσε το ιππικό στην αριστερή πτέρυγα της στρατιάς του Αλέξανδρου. Στην συνέχεια μαζί με τον Περδίκκα ίδρυσαν την πόλη Οροβάτιδα στον δρόμο προς τον Ινδό ποταμό.
Αργότερα, στα Σούσα, πήρε μέρος στον ομαδικό γάμο με γυναίκες από την Περσία και μάλιστα ο ίδιος νυμφεύθηκε τη Δρυπετίδα, αδερφή της γυναίκας του Αλέξανδρου, Στατείρας. Από τα Σούσα στάλθηκε με το κυρίως τμήμα του πεζικού στον Περσικό Κόλπο και έφτασαν μαζί στα Εκβάτανα το 325 π.Χ.. Κατά τη διάρκεια αγώνων και εκτεταμένης οινοποσίας, ο Ηφαιστίωνας αρρώστησε από πυρετό, με συνέπεια ύστερα από εφτά ημέρες να πεθάνει σε ηλικία 31 ετών.
Η δεύτερη εκδοχή στην οποία επιμένει ο ερευνητής Θεόδωρος Ανδρουτσόπουλος (φωτό) και μάλιστα με συνεχείς συνεντεύξεις του, τόσο εδώ στον "Ανεξάρτητο Παρατηρητή" όσο και στην "Ελεύθερη Ώρα", λέει ότι στον τάφο της Αμφίπολης βρίσκονται η Ρωξάνη (σύζυγος του Μέγα Αλέξανδρου) και ο ο γιος που απέκτησε με τον Μακεδόνα βασιλέα, Αλέκανδρος ο Δ'. (διαβάστε εδώ τις δηλώσεις του ερευνητή)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου