Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

ΓΕΛΑΕΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ! ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΕΕ-ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ. ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ!

Την έγκριση των 28 Ευρωπαίων ηγετών έλαβε νωρίς το απόγευμα της...


Παρασκευής το αναθεωρημένο σχέδιο συμφωνίας με την Τουρκία για το προσφυγικό, με το οποίο «επέστρεψε» στις εργασίες της συνόδου κορυφής ο Ντόναλντ Τουσκ. 
Η Ε.Ε. και η Τουρκία συμφώνησαν ότι όλοι ανεξαιρέτως οι μετανάστες που φθάνουν στα ελληνικά νησιά από τις τουρκικές ακτές θα επαναπροωθούνται στην ΤουρκίαΠροηγήθηκε μια μαραθώνια διαπραγμάτευση με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, ωστόσο ο λευκός καπνός βγήκε και η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ από τις 20 Μαρτίου (σ.σ.: Η Άγκυρα ωστόσο υποστηρίζει ότι θα τεθεί από 4 Απριλίου).

Όλοι ανεξαιρέτως οι μετανάστες που φθάνουν στα ελληνικά νησιά από τις τουρκικές ακτές θα επαναπροωθούνται στην Τουρκία αρχής γενομένης από την Κυριακή, βάσει των όρων της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας η οποία συνήφθη σήμερα στις Βρυξέλλες, όπως επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Μποχούσλαβ Σομπότκα.

«Η συμφωνία με την Τουρκία εγκρίθηκε. Όλοι οι μετανάστες που φθάνουν στην Ελλάδα από την Τουρκία θα επαναπροωθούνται, αρχής γενομένης από την Κυριακή» έγραψε ο Σομπότκα στο Twitter.



Ακολούθησε το λακωνικό tweet του ανταποκριτή των Financial Times στις Βρυξέλλες, Πίτερ Σπίγκελ, το οποίο ανέφερε «Έχουμε συμφωνία με την Τουρκία».



Νωρίτερα, την έγκριση της συμφωνίας από τους «28» ανακοίνωσε ο Φινλανδός πρωθυπουργός Γιούχα Σίπιλα λίγη ώρα αφότου είχαν έλθει οι πρώτες πληροφορίες από ευρωπαϊκές πηγές στις Βρυξέλλες ότι ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης αποδέχεται το τελευταίο κείμενο συμφωνίας με τον οποίο προσήλθε ο Ντόναλντ Τουσκ ενώπιον των Ευρωπαίων ηγετών καλώντας στην υιοθέτησή του.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο Αχμέτ Νταβούτογλου έχει καταδείξει επίσης πως αποδέχεται το σχέδιο συμφωνίας. 



Τα κείμενο της συμφωνίας


To κείμενο της ομόφωνης συμφωνίας για την προσφυγική κρίση που επιτεύχθηκε στη Σύνοδο Κορυφής δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. 

Αναλυτικά αποφασίστηκαν τα εξής:

1. «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει τη συνολική στρατηγική του για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης. Πολλά στοιχεία της κοινής ευρωπαϊκής αντιμετώπισης λειτουργούν σήμερα και αποδίδουν αποτελέσματα. Εργαζόμαστε για την εκπλήρωση άλλων στοιχείων με θέρμη, ώστε να μπορούν να εφαρμοστούν το συντομότερο δυνατό. Θα εξακολουθήσει να δίδεται προτεραιότητα στην επανάκτηση του ελέγχου των εξωτερικών μας συνόρων.

2. Μετά τις αποφάσεις των ηγετών της 7ης Μαρτίου, και στο πλαίσιο του σχεδίου κοινής δράσης με την Τουρκία και την επέκτασή του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί για:

- Περισσότερη δουλειά στα hotspots. Μεγάλη πρόοδος έχει επιτευχθεί στο να τεθούν όλα τα hotspots σε πλήρη λειτουργία και στην αύξηση της χωρητικότητας υποδοχής. Θα πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια αυτή, με την πλήρη υποστήριξη της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης για τις ελληνικές δομές ασύλου.



- Τη χρήση όλων των μέσων για την υποστήριξη της ικανότητας της Ελλάδας για την επιστροφή των παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία στο πλαίσιο του ελληνοτουρκικού πρωτοκόλλου επανεισδοχής και της συμφωνίας επανεισδοχής Ε.Ε.-Τουρκίας της 1ης Ιουνίου 2016. Τα κράτη-μέλη δηλώνουν την προθυμία τους να προσφέρουν στην Ελλάδα σε σύντομο χρονικό διάστημα όλα τα απαραίτητα μέσα, συμπεριλαμβανομένων συνοριοφυλάκων, εμπειρογνωμόνων σε θέματα ασύλου και διερμηνέων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Κομισιόν να συντονίσει όλη την αναγκαία στήριξη για την Ελλάδα για την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας και την ανάπτυξη ενός επιχειρησιακού σχεδίου. Η Κομισιόν θα συντονίσει και θα οργανώσει από κοινού με τα κράτη-μέλη και τους οργανισμούς τις απαραίτητες υποστηρικτικές δομές για την αποτελεσματική εφαρμογή. Η Κομισιόν θα υποβάλλει τακτικά εκθέσεις στο Συμβούλιο σχετικά με την πορεία της εφαρμογής.

- Την έκτακτη παροχής βοήθειας προς την Ελλάδα ώστε να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση. Η ταχεία έγκριση του κανονισμού για την έκτακτη στήριξη είναι ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Το σχέδιο αναπροσαρμογής του προϋπολογισμού που υπέβαλε η Επιτροπή θα πρέπει να εγκριθεί χωρίς καθυστέρηση. Τα κράτη-μέλη καλούνται να συνεισφέρουν επιπροσθέτως άμεσα στο πλαίσιο του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, καθώς και να παρέχουν διμερή ανθρωπιστική βοήθεια.

- Την επιτάχυνση της μετεγκατάστασης από την Ελλάδα, η οποία περιλαμβάνει τη διενέργεια των απαραίτητων ελέγχων ασφαλείας. Καθώς ο αριθμός των αιτήσεων σήμερα είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό θέσεων υποδοχής, όπως φαίνεται στην έκθεση της Επιτροπής της 16ης Μαρτίου, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να παρέχουν άμεσα περισσότερες θέσεις, σύμφωνα με τις υπάρχουσες δεσμεύσεις.

3. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο λαμβάνει υπόψιν τις συστάσεις της Κομισιόν αναφορικά με "Τα επόμενα λειτουργικά βήματα στη συνεργασία Ε.Ε.-Τουρκίας στο μέτωπο της μετανάστευσης", ιδιαίτερα ως προς το πώς ένα αίτημα ασύλου από έναν μετανάστη που περνά από την Τουρκία στην Ελλάδα μπορεί να κριθεί αποδεκτό, βάσει των προδιαγραφών της "πρώτης χώρας ασύλου" ή της "ασφαλούς τρίτης χώρας" σε εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο.

4. Η Ε.Ε. επαναλαμβάνει ότι αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί τα υψηλά πρότυπα αναφορικά με τη Δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τον σεβασμό των θεμελιωδών ελευθεριών, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας έκφρασης.

5. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει τη στήριξή του στην Ιορδανία και τον Λίβανο. Απευθύνει έκκληση τα εχέγγυα να εκταμιευθούν άμεσα και τα Σύμφωνα της Ε.Ε. να ολοκληρωθούν για την ενίσχυση της υποστήριξης προς τους πρόσφυγες και τις κοινότητες υποδοχής και στις δύο χώρες.
   
6. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απευθύνει έκκληση για την ενίσχυση της συνεργασίας με τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης και για την συμβολή στην επίτευξη των στόχων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 

7. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί για ενίσχυση της συνεργασίας με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και τη συνεισφορά στους στόχους του Συμβουλίου.

8. Κατ επέκτασιν των συμπερασμάτων του Φεβρουαρίου του 2016, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προσκαλεί την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να παρουσιάσει στη συνεδρίαση του Ιουνίου μια συγκεκριμένη πρωτοβουλία που θα εστιάζει στην ταχεία κινητοποίηση της πρόσθετης χρηματοδότησης για τη στήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης, των κρίσιμων υποδομών και της κοινωνικής συνοχής του ευρωπαϊκού νότου και των χωρών των δυτικών Βαλκανίων.

9. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο βρίσκεται σε επαγρύπνηση αναφορικά με τις πιθανές νέες διαδρομές για τους παράτυπους μετανάστες και ζητά τη λήψη μέτρων τα οποία μπορεί να καταστούν αναγκαία από την άποψη αυτή. Σε αυτό το πλαίσιο, η μάχη κατά των λαθραίων διακινητών παντού και με κάθε πρόσφορο τρόπο παραμένει σημείο-κλειδί. Η Ε.Ε. είναι έτοιμη να στηρίξει την κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ως τη μοναδική νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης, συμπεριλαμβανομένης, μετά από αίτημα της, της αποκατάστασης της σταθερότητας, της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της διαχείρισης της μετανάστευσης στην κεντρική Μεσόγειο. 

10. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει τα προηγούμενα συμπεράσματά του σχετικά με τα διάφορα στοιχεία της συνολικής στρατηγικής και εκφράζει την ικανοποίησή του για την πρόοδο σχετικά με την πρόταση για Ευρωπαϊκό σώμα συνοριοφυλάκων και Ακτοφυλακής, η οποία θα πρέπει να υιοθετηθεί το συντομότερο δυνατόν. Θα πρέπει επίσης να γίνουν εργασίες προς τα εμπρός για τη μελλοντική αρχιτεκτονική της μεταναστευτικής πολιτικής της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένου του Κανονισμού του Δουβλίνου». 




Η δεύτερη ημέρα εργασιών
 
Η νέα συνάντηση των «28», με επίκεντρο το αποτέλεσμα των συζητήσεων με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, ξεκίνησε με καθυστέρηση μετά τις 14:30 ώρα Ελλάδος.

Οι «28» ήλθαν απέναντι στον Τούρκο πρωθυπουργό με κείμενο κοινών θέσεων-πακέτο ανταλλαγμάτων στο οποίο κατέληξαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής χωρίς να δοθεί συνέντευξη Τύπου.

Μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης σε επίπεδο «28» για να υπάρξει «συμφωνία για τη συμφωνία» πήραν τη σκυτάλη οι πρόεδροι Ε.Ε. και Κομισιόν, Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μεταφέροντας τις ευρωπαϊκές θέσεις στον Αχμέτ Νταβούτογλου. Ακολούθησε η συνεδρίαση των «28» και η έγκριση του αναθεωρημένου σχεδίου.



Η τουρκική πλευρά είχε ζητήσει κατά πληροφορίες ισχυρότερη γλώσσα για τα ενταξιακά κεφάλαια χωρίς επίσης να συμφωνεί στον νομικό ορισμό για την προστασία των προσφύγων που θέλει η Ε.Ε. Η Αθήνα, επίσης κατά πληροφορίες, αντέδρασε σε αναφορά στο προσχέδιο κοινής δήλωσης ότι όσοι βρίσκονται στα νησιά πρέπει να μεταφερθούν στην ενδοχώρα πριν τεθεί σε ισχύ η συμφωνία.Η Ε.Ε. προσφέρει οικονομικές και πολιτικές παραχωρήσεις έναντι της συνεργασίας της Τουρκίας για τη μείωση των προσφυγικών ροών, ωστόσο το «πακέτο» της προσφοράς είχε μετριαστεί και διεθνείς ανταποκριτές στις Βρυξέλλες αμφέβαλλαν κατά πόσο θα υπήρχε τελικώς συμφωνία.

Η τουρκική πλευρά είχε διαμηνύσει ότι επιμένει στο άνοιγμα νέων κεφαλαίων στην ενταξιακή διαπραγμάτευση και αφήνει ανοικτό το εάν θα συμφωνήσει με όλα τα σημεία της ευρωπαϊκής θέσης. 

Από κυπριακής πλευράς ξεκαθαρίστηκε στις Βρυξέλλες ότι εναπόκειται στην Τουρκία και μόνον το άνοιγμα κεφαλαίων μέσω της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων που απορρέουν από το Πρωτόκολλο της Άγκυρας για το άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα.

Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν προτίθεται να θέσει βέτο είχε δηλώσει "πως αν χρειαστεί ναι".
«Ελπίζουμε σε κοινό έδαφος» ήταν η δήλωση με την οποία προσήλθε από πλευράς του την Παρασκευή ο Νταβούτογλου στην συνάντηση με τους Ντόναλντ Τουσκ, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον πρωθυπουργό της προεδρεύουσας χώρας του Συμβουλίου της Ε.Ε. Μαρκ Ρούτε. Οι συνομιλίες διακόπτονταν ανά διαστήματα για να λάβουν χώρα διαβουλεύσεις σε τεχνικό επίπεδο, καθώς και για να ενημερωθούν σχετικά με την πορεία τους οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε τα συμπεράσματα της συνόδου
zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου