Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

ΣΚΗΝΕΣ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΙΔΟΜΕΝΗ! ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ! ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ...

Σκηνές απελπισίας στην Ειδομένη με ομάδες προσφύγων να επιχειρούν...

πλέον να περάσουν όποιο κόστος στα σύνορα με την ΠΓΔΜ την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί με φέιγ βολάν να τους πείσει να μετακινηθούν στις ελάχιστες δομές φιλοξενίας που έχουν στηθεί μέχρι στιγμής. 

Απηυδισμένοι από την πολυήμερη διαμονή, κάτω από άθλιες συνθήκες, στον καταυλισμό της Ειδομένης 1000 άνθρωποι με μωρά στην αγκαλιά, γυναικόπαιδα, άνδρες, ηλικιωμένοι ακόμα και άνθρωποι σε αναπηρικά αμαξίδια έχουν ξεκινήσει  σε αναζήτηση σημείου στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ, προκειμένου να περάσουν στη γειτονική χώρα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Ηδη έχουν διανύσει πάνω από 6 χιλιόμετρα. Τα ΜΑΤ προσπάθησαν να τους σταματήσουν αλλά χωρίς αποτέλεσμα. 
Οι πρόσφυγες μπήκαν στο χωριό της Ειδομένης και συνέχισαν να περπατούν από αγροτικούς δρόμους, φτάνοντας μέχρι το χωριόΧαμηλό, απ΄ όπου συνεχίζουν την πορεία τους. Βρίσκονται δε, υπό τη διακριτική παρακολούθηση της αστυνομίας, άνδρες της οποίας τους ενημερώνουν ότι ακόμα κι αν περάσουν στην ΠΓΔΜ, θα συλληφθούν από τις αρχές της γειτονικής χώρας.
Αν και γνωρίζουν ότι είναι παράνομη η διέλευση στην ΠΓΔΜ, έχουν φορτωθεί όλα τα υπάρχοντά τους και δηλώνουν αποφασισμένοι να φτάσουν στον προορισμό τους. Ανάμεσά τους και ο 65χρονος Νουρ Εντίν ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας και είναι καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι. Όπως εξήγησε μάλιστα η κόρη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «δεν μπορεί να ζήσει άλλο μέσα στις λάσπες και θέλει να πάει στη Γερμανία όπου ζουν όλα τα υπόλοιπα παιδιά του». Οι πρόσφυγες πέρασαν από το χωριό της Ειδομένης και κατευθύνονται στην ουδέτερη ζώνη.

Πνίγηκαν τρεις σε χείμαρρο 

Τρεις πρόσφυγες βρέθηκαν νεκροί σήμερα τα πρωί σε ένα χείμαρρο στην κωμόπολη Γευγελή. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι τρεις άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους, δύο άνδρες και μία γυναίκα, πνίγηκαν στα νερά του χειμάρρου. Άλλοι 23 άνθρωποι διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν στο κέντρο υποδοχής προσφύγων στη Γευγελή.
Όπως μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, οι τρεις πρόσφυγες που έχασαν τη ζωή τους, και άλλοι 23 που διασώθηκαν, είχαν περάσει παράτυπα στο έδαφος της ΠΓΔΜ, από τμήμα της ουδέτερης ζώνης μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής και πνίγηκαν στον χείμαρρο. Τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή έχουν σημειωθεί ισχυρές βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα χείμαρροι και ποτάμια να έχουν ξεχειλίσει.

 

Πάνω από 9.000 πρόσφυγες στα νησιά, 44.500 σε όλη τη χώρα

Σημαντικά αυξημένος ο αριθμός των εγκλωβισμένων μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του βορειονατολικού Αιγίου. Συνολικά σήμερα Δευτέρα στις 9 το πρωί στη Λέσβο, στη Χίο και στη Σάμο και σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, βρισκόταν 9.259 άτομα, όταν χθες Κυριακή ήταν 8.281 και προχθές Σάββατο 7.212.
Αυτό σημαίνει ότι άρχισαν να δοκιμάζονται σοβαρά οι δομές φιλοξενίας. Ιδιαίτερα στη Λέσβο συζητιέται το άνοιγμα για φιλοξενία δομών υποδοχής στο Μανταμάδο και της Συκαμνιά στη βόρεια πλευρά του νησιού, οι οποίες σήμερα παραμένουν ανενεργές λόγω μειωμένων αφίξεων εκεί, αλλά και διαφορετικού σχεδιασμού υποδοχής απ’ ό,τι όταν δημιουργήθηκαν το περασμένο φθινόπωρο. 
Ας σημειωθεί ότι το τελευταίο 24ωρο στα νησιά βγήκαν 1.756 άτομα, για πρώτη φορά περισσότεροι στη Χίο απ’ ό,τι στη Λέσβο. 




 thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου