Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

ΚΟΛΑΣΗ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΕΛΕΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ! ΜΟΛΟΤΩΦ, ΧΗΜΙΚΑ, ΚΑΜΜΕΝΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ! ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ-ΡΕΠΟΡΤΑΖ!





Ρεπορτάζ Λευτέρης Σουχάιμπ - Νικόλ Παπάζογλου
Από σοβαρά επεισόδια αμαυρώθηκε για μία ακόμη φορά η επέτειος για...


την εξέγερση του Πολυτεχνέιου, αμέσως μετά το τέλος της μεγάλης πορείας προις την Αμερικανική πορεία. Τα επεισόδια ξεκίνησαν γύρω από τους δρόμους του Πολυτεχνέιου.
Περίπου 200 κουκουλοφόροι, επί τουλάχιστον τέσσερις ώρες πετούσαν μολότοφ, πέτρες, καρέκλες και διάφορα άλλα αντικείμενα προς τα ΜΑΤ.
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι ορισμένοι από τους κουκουλοφόρους είχαν ανέβει στη ταράτσα του κτιρίου Γκίνη από όπου πετούσαν για πολύ ώρα βόμβες μολότοφ, πέτρες και μάρμαρα.
Η Αστυνομία που διατήρησε για αρκετή ώρα αμυντική στάση προχώρησε σε τέσσερις συλλήψεις και επτά προσαγωγές.
Με ορμητήριο το ιστορικό κτήριο, ομάδα νεαρών εξαπέλυε συνεχείς επιθέσεις εναντίον των αστυνομικών αλλά και κατά δημοσιογράφων.
Οι άνδρες των ΜΑΤ προσπάθησαν να τους απωθήσουν με χρήση χημικών αλλά οι κουκουλοφόροι έμπαιναν ξανά στο Πολυτεχνείο και ανεφοδιάζονταν με μολότοφ και μάρμαρα.
Η Πατησίων και οι γύρω δρόμοι θύμιζαν για ώρα πεδίο μάχης, με τους «γνωστούς – αγνώστους» να σπάνε ό,τι βρουν μπροστά τους... τζαμαρίες καταστημάτων, αυτοκίνητα, φανάρια, ταμπέλες σήμανσης. Έβαλαν μάλιστα φωτιά σε περίπτερα ενώ στην οδό Καποδιστρίου πυρπόλησαν ένα αυτοκίνητο το οποίο κάηκε ολοσχερώς.
Μολότοφ και χημικά στα Εξάρχεια
Οδομαχίες μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και ομάδας νεαρών με ορμητήριο το χώρο του Πολυτεχνείου σημειώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή γύρω από το Πολυτεχνείο.  Σύμφωνα με πηγές της ΕΛΑΣ η ηγεσία της αστυνομίας βρισκόταν σε διαρκή επικοινωνία με τις εισαγγελικές και πρυτανικές αρχές του Πολυτεχνείου για τον πώς θα νατιμετώπιζαν την κατάσταση σε περίπτωση που τα επεισόδια γινόντυουσαν πιο έντονα.
Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στο Πολυτεχνείο, ομάδα νεαρών με καλυμμένα τα πρόσωπά τους έσκισαν την ελληνική σημαία και στη συνέχεια της έβαλαν φωτιά. 
Καμμένο αυτοκίνητο στην οδό Καποδιστρίου
autokinito
Οι λεγόμενοι «γνωστοί – άγνωστοι» πέταξαν πέτρες, ξύλα και βόμβες μολότοφ κατά των ΜΑΤ, με τους αστυνομικούς να απαντούν με χρήση χημικών.
Ανοιχτοί όλοι οι σταθμοί του μετρό
Άνοιξαν μετά την ολοκλήρωση της πορείας για την 43η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου όλοι οι σταθμοί του μετρό που είχαν κλείσει, σταδιακά, από το πρωί για αυτό τον λόγο. Έτσι οι συρμοί σταματούν πλέον κανονικά στους τρείς σταθμούς (Σύνταγμα, Ευαγγελισμός και Μέγαρο Μουσικής) που ήταν κλειστοί νωρίτερα.
Στο μεταξύ, ομαλοποιείται σιγά σιγά και η κυκλοφορία των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας, αφού πριν από λίγο δόθηκε στην κυκλοφορία η Βασ. Σοφίας και άλλες κεντρικές λεωφόροι της Αθήνας.

Επεισόδια και τραυματισμός αστυνομικού στα Ιωάννινα

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε η κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων αμέσως μετά τη λήξη της πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου.
Οι ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ βρίσκονταν σε παράταξη μπροστά από το κτίριο της Περιφέρειας Ηπείρου εμπόδιζαν την πρόσβαση σε αυτό στις χιλιάδες των διαδηλωτών που παρέμεναν στο χώρο της πλατείας φωνάζοντας συνθήματα. Τα αίματα δεν άργησαν να ανάψουν και μετά τις πρώτες φραστικές αντιπαραθέσεις άρχισαν οι αψιμαχίες. 

Επεισόδια στο προαύλιο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ

Επεισόδια σημειώθηκαν στο προαύλιο της πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, όταν εισήλθαν σε αυτό ομάδες διαδηλωτών που συμμετείχαν στην πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου. 

Ένταση και επεισόδια στην πορεία στο Ηράκλειο

Ένταση και μικροεπεισόδια σημειώθηκαν απόψε (17/11/2016) κατά τη διάρκεια της πορείας που έγινε για την επέτειο του Πολυτεχνείου στο Ηράκλειο.
Ομάδα νεαρών πέταξε μπογιές στο δικαστικό μέγαρο της πόλης ενώ έσπασαν και τζαμαρίες εισόδου καταστημάτων προκαλώντας φθορές στη Λεωφόρο Δικαιοσύνης και στην Αγίου Μηνά. 

Επεισόδια στην Πάτρα

Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν απόψε στο κέντρο της Πάτρας, λίγη ώρα μετά το τέλος της πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου, η οποία είχε ξεκινήσει από το πρώην παράρτημα του Πανεπιστημίου.
Ειδικότερα, ομάδα αντιεξουσιαστών που βρίσκονταν στο τέλος της πορείας, έβαλε φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και πέταξε πέτρες. 

Μολότοφ και πετροπόλεμος μετά την πορεία στο Βόλο

Από μολότοφ, βεγγαλικά και πετροπόλεμο κατά των διμοιριών υποστήριξης της Αστυνομίας, μερίδας αντιεξουσιαστών, που τους επιτέθηκαν μετά το τέλος της πορείας και απάντησαν με κρότου λάμψης και περιορισμένη χρήση χημικών, σημαδεύτηκε η τρίτη πορεία που είχε προγραμματιστεί σήμερα το απόγευμα στο Βόλο για το Πολυτεχνείο.
Από τον πετροπόλεμο και τις μολότοφ προκλήθηκαν ζημιές σε μερικά σταθμευμένα αυτοκίνητα, ενώ αστυνομικοί με πυροσβεστήρες έσβησαν τη φωτιά σε καπό αυτοκινήτου που έσκασε μολότοφ πριν τυλιχτεί στις φλόγες. Πιο πριν οι διαδηλωτές έσπασαν τμήμα του συναγερμού ενεχυροδανειστηρίων στην Ιάσονος – Κ. Καρτάλη. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)

Μεγαλειώδης η πορεία 

Με την πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία κορυφώθηκαν και φέτος οι εκδηλώσεις για τα 43 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973, με τα μέτρα της Αστυνομίας να είναι δρακόντεια.  
Η πορεία με αφετηρία το Πολυτεχνείο κατευθύνθηκε μέσω της Σταδίου όπου ενώθηκε με άλλους διαδηλωτές που βρίσκονταν στην πλατεία Κλαυθμώνος, αφού πρώτα παρέμεινε στην Σταδίου για περίπου δύο ώρες. Στη συνέχεια όλοι μαζί συγκρότησαν πορεία η οποία κατευθύνθηκε προς την πρεσβεία των ΗΠΑ, αφού πρώτα περάσε από την πλατεία Συντάγματος και την ελληνική Βουλή.
Η πορεία ξεκίνησε από την Σταδίου λίγο μετά τις 5 το απόγευμα και οι διαδηλωτές κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» και κατευθύνθηκαν προς την πρεσβεία των ΗΠΑ.
Μπροστά από το κτίριο της πρεσβείας βρίσκονταν παρατεταγμένες οι κλούβες της Αστυνομίας.
presveia politexneio astinomia 1
Λόγω της πορείας πολλοί δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας παρέμειναν κλειστοί.
politexneio poreia 1 1
Οι διαδηλωτές τραγουδούν «Πότε θα κάμει ξαστεριά»

Δήλωση Κουτσούμπα για την επέτειο του Πολυτεχνείου

«Η καλύτερη τιμή για το Πολυτεχνείο είναι η συνέχιση των αγώνων ενάντια σε όλες τις κυβερνήσεις που έχουν ψηφίσει μνημόνια που έχουν ψηφίσει και ψηφίζουν αντεργατικά αντιλαϊκά μέτρα όπως είναι η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οι πραγματικοί παραχαράκτες, δηλαδή, της ιστορίας και των αγώνων του Πολυτεχνείου και βεβαίως όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ» δήλωσε στην πορεία του Πολυτεχνείου, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
«Η καλύτερη τιμή είναι η συνέχιση του αγώνα ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα που φέρνει κρίσεις, πολέμους, φτώχεια και ανεργία. Είναι η πάλη ενάντια σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και ενώσεις όπως το ΔΝΤ, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, μέχρι να έλθει στην εξουσία πραγματικά ο ελληνικός λαός, οι λαοί όλου του κόσμου» κατέληξε ο κ. Κουτσούμπας.
Οι κυκλφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες συνθήκες.

Φυγαδεύθηκε η αιματοβαμμένη σημαία

Η πορεία της ΠΑΣΠ με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά μετά τις 16:30 το απόγευμα, όταν και έφτασε μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ.
Οι διαδηλωτές μόλις έφτασαν έξω από την πρεσβεία έψαλαν τον εθνικό ύμνο, δίπλωσαν την σημαία και διαλύθηκαν.
Τα μέλη της ΠΑΣΠ έκαναν προσυγκέντρωση στην οδό Ακαδημίας και Ιπποκράτους και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς την Πατησίων και το κτίριο του Πολυτεχνείου, φτάνοντας όμως στην οδό Χαλκοκονδύλη, αποφάσισαν να ξεδιπλώσουν εκεί τη σημαία και ξεκίνησαν την πορεία τους προς την Ανερικάνικη Πρεσβεία.
Οι διαδηλωτές φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ζει, ζει ο Τεμπονέρας ζει, με Πέτρουλα, Λαμπράκη αυτός μας οδηγεί» και «Το Πολυτεχνείο δεν ήταν γιορτή, ήταν εξέγερση και πάλη λαϊκή» κατευθύνθηκαν μέσω της οδού Ακαδημίας προς τη πρεσβεία των ΗΠΑ.
Πετροπόλεμος στο κέντρο της Αθήνας
«Βροχή» από πέτρες και άλλα αντικείμενα δέχθηκε λίγο πριν τις 13:30 το μεσημέρι της Πέμπτης (17/11/2016) από ομάδα ατόμων συμβατικό όχημα της Ασφάλειας, το οποίο βρισκόταν σταθμευμένο επί της οδού Μπουμπουλίνας στο κέντρο της Αθήνας, κι ενώ κορυφώνονται οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για την επέτειο των 43 χρόνων από την εξέγερση στο Πολυτεχνείο.
Επεισόδια και ξύλο στη Θεσσαλονίκη
Ένταση και μικρής έκτασης και επεισόδια σημειώθηκαν το πρωί της Πέμπτης (17/11) στην πολυτεχνική σχολή της Θεσσαλονίκης.
Πορεία για την εξέγερση του Πολυτεχνείου πραγματοποιήθηκε και στη Θεσσαλονίκη. Οι διαδηλωτές όταν έφτασαν έξω από το προξενείο των ΗΠΑ έκαψαν την αμερικανική σημαία φωνάζοντας παράλληλα συνθήματα κατά των ΗΠΑ.
Πάτρα: Σοβαρά επεισόδια στο Πανεπιστήμιο
Επεισόδια ξέσπασαν το πρωί της Πέμπτης (17/11/2016) στο παράρτημα του Πανεπιστημίου Πατρών στην οδό Κορίνθου, όταν αντιπροσωπεία της δημοτικής παράταξης ΡΑΠ - Ανθρώπινη Πόλη, που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, πήγε να καταθέσει στεφάνι, για την 43η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.


newsbomb.gr/

1 σχόλιο:

  1. ΑΘΛΙΟΙ ΚΑΙΝΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ . Αυτή την δήλωση έκανε ο Κουμουτσάκος εχθές και είναι ξεκάθαρη . Κάθε πατριωτική δήλωση πρέπει να δημοσιευτεί . Αυτό είναι το σωστό .

    ΑπάντησηΔιαγραφή