Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019

ΤΟ "ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ" ΕΣΤΕΙΛΕ ΑΙΤΗΜΑ ΣΤΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ"! ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΤΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ!

Το σλαβόφωνο κόμμα «Ουράνιο Τόξο» απέστειλε επιστολή στη διοίκηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με την οποία ζητάει την εισαγωγή ...
των…«Μακεδονικών» στο πρόγραμμα σπουδών του τμήματος Βαλκανινών, Σλαβικών και Ανατολικών σπουδών.
του Νεκτάριου Αρχοντίου
Μετά την επιστολή προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, με αίτημα τον εκκλησιασμό στη «Μακεδονική» για την οποία σας ενημερώσαμε σε σχετικό μας άρθρο, σειρά είχε το ΑΠΘ!

Χαρακτηριστικά αναφέρεται μέσα στην επιστολή πως με την επικύρωση της Συμφωνίας της Πρέσπας κλείνει μια μακρά περίοδος διαμάχης σχετικά με την ονομασία της γειτονικής μας χώρας, την εθνικότητα των κατοίκων της καθώς επίσης και τη μακεδονική γλώσσα που πλέον είναι επισήμως αναγνωρισμένη με αυτό το όνομα και από τη χώρα μας.

Ως εκ τούτου, «θα θέλαμε λοιπόν να σας ζητήσουμε την εισαγωγή της σύγχρονης μακεδονικής γλώσσας, όπως αυτή ομιλείται τόσο στη γειτονική μας χώρα όσο και στην Βόρεια Ελλάδα, στο πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος.»

Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:

«Προς:
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών & Ανατολικών Σπουδών
Εγνατίας 156 – Θεσσαλονίκη
ΤΚ 546 36
Υπ.: Πρύτανη, Στέλιου Κατρανίδη
και Προέδρου, Χάρρυ Παπαπανάγο

Αξιότιμοι κύριοι,

Με την επικύρωση της Συμφωνίας της Πρέσπας κλείνει μια μακρά περίοδος διαμάχης σχετικά με την ονομασία της γειτονικής μας χώρας, την εθνικότητα των κατοίκων της καθώς επίσης και τη μακεδονική γλώσσα που πλέον είναι επισήμως αναγνωρισμένη με αυτό το όνομα και από τη χώρα μας.

Με δεδομένο ότι ένας από τους σκοπούς του Τμήματος είναι η προαγωγή και η γνώση της γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισμού των χωρών των Βαλκανίων σε πανεπιστημιακό επίπεδο, είναι εύλογο αυτό να συμπεριλαμβάνει και την άμεση γειτονιά μας. Θα θέλαμε λοιπόν να σας ζητήσουμε την εισαγωγή της σύγχρονης μακεδονικής γλώσσας, όπως αυτή ομιλείται τόσο στη γειτονική μας χώρα όσο και στην Βόρεια Ελλάδα, στο πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος.

Μια τέτοια κίνηση θα δώσει νέες δυνατότητες και ευκαιρίες τόσο στην ακαδημαϊκή κοινότητα αλλά και σε όλους όσους ομιλούν την μακεδονική γλώσσα ως μητρική ή ως δεύτερη γλώσσα ώστε να μπορέσουν επιτέλους να την σπουδάσουν σε πανεπιστημιακό επίπεδο.

Παράλληλα, θα δείξει με τον πλέον πειστικό τρόπο ότι η δέσμευσή σας για ένα Τμήμα εξωστρεφές, που θα αλληλεπιδρά με την κοινωνία και θα ενισχύει την επιστημονική έρευνα με κοινωνική ευαισθησία και χωρίς αποκλεισμούς είναι ουσιαστική και όχι ένα απλό σχήμα λόγου.

Θα συμφωνείτε φανταζόσαστε ότι το Πανεπιστήμιο θα πρέπει όχι μόνο να προηγείται των κοινωνικών εξελίξεων αλλά και να τις διαμορφώνει με ανεξάρτητη, τολμηρή και καινοτόμα γνώση και όχι να είναι ουραγός αναπαράγοντας στείρα εθνικά στερεότυπα.

Περιμένοντας την θετική σας ανταπόκριση, παραμένουμε στην διάθεσή σας για οτιδήποτε χρειαστείτε αναφορικά με τις πρακτικές λεπτομέρειες υλοποίησης ενός τέτοιου βήματος.

Με εκτίμηση,

Η Πολιτική Γραμματεία της ΕΕΣ-Ουράνιο Τόξο»

Όπως βλέπετε μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών τα πλήγματα που δεχόμαστε έρχονται «βροχή» το ένα μετά το άλλο.

(φώτο: Eurokinissi)

2 σχόλια:

  1. http://www.noiazomai.net/nikosmartis.html. ερευνα ντοκουμεντο διαδωστε την

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΕΕΕ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΓΚΑΓΚΑΛΚΕΣ , ΣΙΟ ΠΡΑΒΙΣ ΜΠΡΕ ΗΦΑΙΣΤΊΩΝΑ ΡΩΤΗΣΕ Ο "ΑΛΙΕΚΟΣ" ΑΡΝΟ ΤΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ... ΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΤΕΤΟΙΑ ΚΙΝΗΣΗ.ΔΕΣ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ VMRO 1893 ΙΔΡΥΣΗ!! (ο Εσωτερικό Μακεδονο-Αδριανουπολίτικο Επαναστατικό Κομιτάτο ή αργότερα Εσωτερική Μακεδονική Αδριανουπολίτικη Επαναστατική Οργάνωση) ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΣΚΟΠΙΑΝΟΣ|Η. ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΑΠΛΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΑ ΤΟΜΑΡΙΑ . ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΚΟΥΦΑΛΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή