Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

ΔΙΑΚΟΠΗΚΑΝ ΟΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ! ΑΓΓΛΟΙ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΙΕΖΟΥΝ ΑΣΦΥΚΤΙΚΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟ ΝΑ ΔΕΧΤΕΙ ΤΑ ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΑ! Ο ΚΟΤΖΙΑΣ...ΚΛΩΤΣΗΣΕ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΞΑΝΑΡΧΙΖΟΥΝ ΣΤΙΣ 18 ΓΕΝΑΡΗ!!!

Από ένταση φαίνεται πως στιγματίστηκε το προσωρινό κλείσιμο των εργασιών της πολυμερούς Διάσκεψης στη Γενεύη για το Κυπριακό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, Τουρκία και Βρετανία άσκησαν μια...

κλιμακούμενη πίεση προκειμένου να καταγραφούν άμεσα τα ερωτήματα για τα ζητήματα ασφάλειας.
Οι δύο εγγυήτριες δυνάμεις, συντασσόμενες πλήρως, απέκρουσαν τη θέση του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, ο οποίος υποστήριξε ότι χρειάζεται χρόνος για την προετοιμασία σε τεχνικό επίπεδο.
Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, παρά την επιμονή των υπουργών Εξωτερικών των δύο εγγυητριών δυνάμεων, επικράτησε τελικά η θέση του Νίκου Κοτζιά πως η συζήτηση για τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων θα πρέπει να συνεχιστεί πρώτα σε τεχνικό επίπεδο, κάτι που θα γίνει στις 18 Ιανουαρίου. Με την άποψη του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών συντάχθηκε και ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.
Ετσι, όταν ολοκληρωθεί επιτυχώς αυτός ο γύρος συνομιλιών, τότε θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις σε πολιτικό επίπεδο.
Στις 18 Ιανουαρίου η συνέχεια - Τα επόμενα βήματα
Στις 18 Ιανουαρίου η Διάσκεψη για την Κύπρο θα συνεχιστεί σε επίπεδο τεχνοκρατών, που θα συζητήσουν πιο συγκεκριμένα και διεξοδικά το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, τις ανησυχίες και τις προσεγγίσεις που υπάρχουν.
Οταν ετοιμάσουν ένα σχετικό πόρισμα που αφορά όλα αυτά τα θέματα, θα υπάρξει συνέχιση της Διάσκεψης με την ίδια σύνθεση όπως ξεκίνησε.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε η ανακοίνωση του ΟΗΕ, αποφασίστηκε:
Η δημιουργία μιας ομάδας εργασίας σε επίπεδο αντιπροσώπευσης. Η ομάδα αυτή θα αρχίσει τις εργασίες της στις 18 Ιανουαρίου και καθήκον της θα είναι να προσδιοριστούν συγκεκριμένα θέματα και εργαλεία που απαιτούνται για την αντιμετώπισή τους.
Παράλληλα, οι διαπραγματεύσεις για τα εκκρεμή ζητήματα στα υπόλοιπα κεφάλαια θα συνεχιστεί μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο.
Η Διάσκεψη θα συνεχιστεί σε πολιτικό επίπεδο αμέσως μετά, αφού επανεξεταστούν τα αποτελέσματα της ομάδας εργασίας.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη, οι τεχνοκράτες θα προέρχονται από τα μέρη που συμμετέχουν στη Διάσκεψη.
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αποφάσισε να εκπροσωπηθεί στη Διάσκεψη των τεχνοκρατών από τον διαπραγματευτή της ε/κ πλευράς στις συνομιλίες για το Κυπριακό, Ανδρέα Μαυρογιάννη.
Η ανακοίνωση του ΟΗΕ 
Την ιστορική ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί και τη δέσμευση των συμμετεχόντων να υποστηρίξουν τη διαδικασία προς μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού τονίζουν σε ανακοίνωσή τους τα Ηνωμένα Εθνη. «Η Διάσκεψη επιβεβαίωσε την πλήρη δέσμευση των τριών εγγυητριών δυνάμεων να υποστηρίξουν την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης», αναφέρει χαρακτηριστικά. 
Οι συζητήσεις, αναφέρει η ανακοίνωση, υπογράμμισαν σήμερα (σ.σ.: την Πέμπτη) «την πρόθεση των συμμετεχόντων για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων σχετικά με την ασφάλεια και τις εγγυήσεις που να αντιμετωπίζουν τις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων, καθώς αναγνώρισαν ότι η ασφάλεια μιας κοινότητας δεν μπορεί να είναι σε βάρος της ασφάλειας του άλλου. Οπως επίσης και την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι παραδοσιακές ανησυχίες για την ασφάλεια των δύο κοινοτήτων, ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσεται ένα όραμα ασφαλείας για μια μελλοντική ενωμένη ομόσπονδη Κύπρο».
Οι κοινοί στόχοι, προσθέτει η ανακοίνωση, θα απαιτήσουν συντονισμένες προσπάθειες από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών.
«Η Διάσκεψη επιβεβαίωσε την πλήρη δέσμευση των τριών εγγυητριών δυνάμεων να υποστηρίξουν την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης», καταλήγει η ανακοίνωση του ΟΗΕ.
Αισιόδοξος ο Γκουτέρες
Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες είπε στο πρακτορείο Reuters ότι νιώθει αισιοδοξία πως οι συμμετέχοντες είναι αποφασισμένοι να κάνουν «μια τελευταία προσπάθεια» για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.
Μετά τη συνάντηση για το Κυπριακό χθες, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, στη Γενεύη, δεν τέθηκε συγκεκριμένη ημερομηνία για την επόμενη συνάντηση των εγγυητριών δυνάμεων -των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Τουρκίας και Βρετανίας- δήλωσε.
Κάνοντας μια πρώτη αξιολόγηση της χθεσινής Διάσκεψης, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, επεσήμανε ως επιτυχία το γεγονός ότι ξεκίνησε η συζήτηση για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, κάτι που αποτελούσε αίτημα της ελληνοκυπριακής πλευράς. «Η πρόταση Αναστασιάδη για κατάργηση των εγγυήσεων έθεσε το πλαίσιο στη συζήτηση», ανέφερε ακόμη, χωρίς να αρνηθεί όμως ότι «αν είχαμε σήμερα κατάληξη, θα ήταν καλύτερα».
Κλείνοντας, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε τη σημασία εκπροσώπησης της Ε.Ε. (ο Γιούνκερ εκπροσώπησε και τον Ντόναλντ Τουσκ, όπως διευκρίνισε). Εξάλλου, ημερομηνία για την επανέναρξη των συνομιλιών σε δικοινοτικό επίπεδο δεν υπάρχει ως τώρα.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τόνισε ότι οι συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού «βρίσκονται σε κρίσιμο σταυροδρόμι». «Ο ρόλος της Τουρκίας ως εγγυήτριας δύναμης είναι ζωτικής σημασίας για τους Τουρκοκύπριους», είπε, προσθέτοντας ότι επί του θέματος θα υπάρξει δημοψήφισμα.
Τέλος, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Mπαρίς Μπουρτζού, είπε εισαγωγικά ότι ο χάρτης που παρουσιάστηκε χθες στον Μουσταφά Ακιντζί, αφού εξετάστηκε από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, εκρίθη ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός από την τουρκοκυπριακή πλευρά. Ο κ. Ακιντζί θα διαβιβάσει την άποψη αυτή με επιστολή που θα αποστείλει προς τον γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών, αποφεύγοντας να δώσει λεπτομέρειες για το περιεχόμενό της.



Πηγή: iefimerida.gr (τίτλος: παραλλαγμένος από εμάς)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου