Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΒΡΩΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΝΤΟΓΑΝ: ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΟΥΜΑΝΤΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ!

Φόβο για αύξηση της επιρροής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις Βρυξέλλες εκφράζουν Ευρωπαίοι διπλωμάτες, εν όψει των ...

διαπραγματεύσεων της Γενεύης για το Κυπριακό.
«Μήπως ο Τούρκος πρόεδρος βάλει πόδι στις Βρυξέλλες μελλοντικά; Μπορεί να συγκυβερνά στην ΕΕ από την πίσω πόρτα; Θα μεταβληθεί το νησί της Μεσογείου σε Δούρειο Ιππο; Αυτά τα ερωτήματα δημιουργούν πονοκέφαλο στους διπλωμάτες των Βρυξελλών αυτή τη στιγμή. Αφορμή είναι οι αποφασιστικής σημασίας συνομιλίες για τη λεγόμενη διένεξη της Κύπρου» γράφει τη Δευτέρα η γερμανική εφημερίδα Die Welt.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως «σε όλους του συμμετέχοντες είναι ξεκάθαρο: χωρίς την έγκριση του Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται πίσω από τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντσί, δεν μπορεί να υπάρξει λύση».
«Και ακριβώς εκεί βρίσκεται το πρόβλημα. Ουδείς γνωρίζει ποιον ρόλο θέλει να παίξει ο απρόβλεπτος Τούρκος πρόεδρος. Ποιες παραχωρήσεις θα απαιτήσει στο τέλος και ποια επίδραση θα έχουν τελικά στις συνομιλίες οι σημερινές εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης», συμπληρώνεται.
«Για να γίνει πιο σαφές: Αποφάσεις οι οποίες αφορούν και στις δύο πλευρές μπορούν να λαμβάνονται μόνον από κοινού, όπως επίσης και οι δύο θα έχουν δικαίωμα βέτο. Οι Τουρκοκύπριοι θα μπορούσαν συνεπώς να συναποφασίζουν μαζί με το κράτος μέλος της Κύπρου.
»Αυτό όμως θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες στις αποφάσεις του συνόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία απαιτείται ομοφωνία ιδίως σε θέματα εξωτερικής και οικονομικής πολιτικής.
»Οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες αναφέρουν γεμάτοι ανησυχία ότι υφίσταται ο κίνδυνος να χρησιμοποιήσει τους Τουρκοκύπριους για να επιτύχει τους στόχους του και να συναποφασίζει στις Βρυξέλλες», καταλήγει η Welt.
makeleio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου