Σάββατο 4 Αυγούστου 2018

ΒΡΑΖΟΥΝ ΠΑΛΙ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ, ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ!

Πρώτη φορά από το 2001, υπάρχει πάλι τέτοιο επίπεδο έντασης στα Βαλκάνια μεταξύ του αλβανικού και του σλαβικού στοιχείου αφού στα...

Σκόπια και συγκεκριμένα στο Κρούσεβο ακούστηκαν από το συγκεντρωμένο πλήθος συνθήματα κατά των Αλβανών όπως «Καλός Αλβανός είναι ο νεκρός Αλβανός» ενώπιον μάλιστα του προέδρου των Σκοπίων, Γκιόργκε Ιβάνοφ, κατά την διάρκεια της τελετής της κατάθεσης στεφάνων

Η ένταση που προκλήθηκε στο Κρούσεβο θεωρείται ότι είναι αλληλένδετη με εκείνη που έχει ξεσπάσει στα όρια του Κοσόβου με την Σερβία αλλά και στο σερβικό Πρέσεβο το οποίο διαθέτει μεγάλη αλβανική κοινότητα ενώ το γεγονός ότι προκάλεσε την αντίδραση του αλβανικού ΥΠΕΞ δείχνει την σοβαρότητα της κατάστασης.

Οι Σλάβοι Σκοπιανοί αν και δεν θεωρούν τους εαυτούς τους Σέρβους, θεωρούν όμως ότι η μοίρα τους είναι κοινή με των υπόλοιπων σλαβικών λαών και επίσης ότι η «Μεγάλη Αλβανία» και το αλβανικό στοιχείο στα Βαλκάνια αποτελεί κοινό αντίπαλο

Δεδομένης αυτής της κατάστασης, το Υπουργείο της Αλβανίας «καταδίκασε τη ρητορική μίσους και τα ρατσιστικά συνθήματα» και τονίζει ότι «τέτοια περιστατικά που προκαλούν εθνοτικό μίσος πρέπει να απομονωθούν».

«Το Υπουργείο Εξωτερικών αποδοκιμάζει και καταδικάζει τη ρητορική μίσους και τα ρατσιστικά συνθήματα που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της τελετής εορτασμού του Ίλιντεν στο Κρούσεβο. 

Πιστεύουμε ότι αυτές οι ενέργειες μια μικρής ομάδας ανθρώπων οδηγείται από ακραία εθνικιστικά αισθήματα και ελπίζουμε ότι τέτοια περιστατικά που προκαλούν εθνοτικό μίσος θα απομονωθούν. Το Υπουργείο Εξωτερικών καλεί τα αρμόδια όργανα να διερευνήσουν τους υποκινητές της βίας και να τους προσαγάγουν στη δικαιοσύνη. 

Η Αλβανία και οι Αλβανοί ήταν και θα είναι μόνιμοι φίλοι της ‘Μακεδονίας’. Πιστεύουμε στις αξίες της συνύπαρξης, της αρμονίας και της συνεργασίας μεταξύ των πολιτών των χωρών μας», αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ Αλβανίας και αναμεταδίδει το «Βαλκανικό Περισκόπιο»

Θεωρείται πάντως βέβαιο ότι μια σύγκρουση μεταξύ Σέρβων και Κοσοβάρων θα μεταδοθεί και στο εσωτερικό το Σκοπίων για έναν πολύ απλό λόγο.

Το Κόσοβο και συγκεκριμένα οι πυρήνες του UCK που εδράζουν εκεί αποτελούν απειλή για την ενότητα του κράτους των Σκοπίων. Το Τέτοβο κινδυνεύει ανα πάσα στιγμή να «απορροφηθεί» από το Κόσοβο όπως ακριβώς συμβαίνει και με την σερβική κοιλάδα του Πρέσεβο.

Άλλωστε οι Αμερικανοί για αυτό πίεσαν την ελληνική κυβέρνηση να εκχωρήσει την Μακεδονία στους Σκοπιανούς για να ενταχθούν άμεσα στο ΝΑΤΟ.

Ο αλβανικός μεγαλοϊδεατισμός στις αρχές χρησιμοποιήθηκε από τον αμερικανικό παράγοντα λόγω της δυναμικής του και του αναθεωρητισμού του και της προοπτικής να διαλύσει χώρες και να αλλάξει σύνορα όπως και έγινε με την δεύτερη Γιουγκοσλαβία που αποτελούνταν από την Σερβία και το Μαυροβούνιο και εν τέλει με την αποκοπή του Κοσόβου από τον εθνικό σερβικό «κορμό».

Τώρα όμως τα αλβανικά σχέδια αποτελούν πρόβλημα για τις ΗΠΑ καθώς προχρούν πολύ πέρα από τα αμερικανικά συμφέροντα ενώ υποδαυλίζονται από την Τουρκία του Ρ.Τ.Ερντογάν.

Το αυριανό συμβούλιο εθνικής ασφάλειας στην Σερβία που συγκάλεσε για το πρωί ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς εξαιτίας της έντασης που δημιουργήθηκε στην Μητρόβιτσα και στο Πρέσεβο αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον διότι μπορεί τελικά να ανάψει εκ νέου η «φλογα» των Βαλκανίων.

Οι φήμες κυρίως αλβανόγλωσσων ΜΜΕ, ότι αύριο οι Σέρβοι στο βόρειο Κόσοβο θα ανακηρύξουν μονομερώς την αυτονομία της περιοχής, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στην Πρίστινα, πυροδότησε αντίστοιχες κινήσεις στο σερβικό Πρέσεβο από την πλευρά των αλβανόφωνων.

Ο αναπληρωτής ηγέτης του κόμματος LDK, Λούφτι Χαζίρι, σε συνέντευξή του δήλωσε ότι «εάν δεν ενταχθεί η Κοιλάδα του Πρέσεβο στο Κοσσυφοπέδιο, θα προκληθούν αναταραχές στα Βαλκάνια»

Όμως θα έχει και συνέχεια, η ένταση θα επεκταθεί σίγουρα και στο Τέτοβο, τώρα που ακόμα η χώρα των Σκοπίων δεν έχει ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Οι αλβανόφωνοι έχουν την δική τους ατζέντα και αυτή είναι η ενοποίηση όλων των αλβανικών πληθυσμών με κάθε τρόπο.

Όπως φαίνεται όλοι τρέχουν να προλάβουν... όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου