Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018

ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ. ΠΟΥ ΕΣΤΕΙΛΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΚΑΟΥΝ ΣΤΟ ΜΑΤΙ!

Οι πολίτες εγκλωβίστηκαν στο Μάτι από τη στιγμή που αφενός έκλεισε η Μαραθώνος και αφετέρου δεν υπήρξε πρόνοια για να καθοδηγηθούν ...

εκτός του οικισμού προς τη Νέα Μάκρη – Τα δεκάδες καμένα αυτοκίνητα στην -τύποις- παραλιακή οδό Ποσειδώνος είχαν μέτωπο προς τη στροφή για τη Ραφήνα, στο σημείο όπου η Ποσειδώνος γίνεται Δημοκρατίας

Σαν ποντίκια εγκλωβίστηκαν και κάηκαν ζωντανοί δεκάδες άνθρωποι στο Μάτι μετά την ολέθρια απόφαση να κλείσει, την κρίσιμη ώρα που αναζητούσαν διαφυγή, η λεωφόρος Μαραθώνος.

Οι άνθρωποι βρέθηκαν να κάνουν κύκλους μέσα στους στενούς δρόμους που συχνά καταλήγουν σε αδιέξοδο μέσα στον οικισμό, έχοντας την αγωνία να βρουν την παραλιακή οδό χωρίς να υπάρχει καμία καθοδήγηση. Οι πολίτες ουσιαστικά εγκλωβίστηκαν στο Μάτι από τη στιγμή που αφενός έκλεισε η Μαραθώνος και αφετέρου δεν υπήρξε πρόνοια για να καθοδηγηθούν εκτός του οικισμού προς τη Νέα Μάκρη. Τα δεκάδες καμένα αυτοκίνητα στην -τύποις- παραλιακή οδό Ποσειδώνος αποδεικνύουν ότι οι έντρομοι πολίτες -κάτοικοι, παραθεριστές, αλλά και επισκέπτες που γνώριζαν πολύ λιγότερο ή και καθόλου τους δρόμους της περιοχής- αναζήτησαν δίοδο προς τη Ραφήνα και όχι προς τη Νέα Μάκρη. Τα καμένα αυτοκίνητα είχαν μέτωπο προς τη στροφή για τη Ραφήνα, στο σημείο που η Ποσειδώνος γίνεται Δημοκρατίας.

Η Αστυνομία λέει ότι δεν έκλεισε το ρεύμα της Μαραθώνος προς τη Νέα Μάκρη. Δεν ήταν αρκετό! Επρεπε να υπάρξει πρόνοια για να κλείσουν οι παράλληλοι στη Μαραθώνος δρόμοι. Αποτέλεσμα ήταν οι οδηγοί να χάνονται, να κάνουν κύκλους στα αδιέξοδα και να μπλοκάρουν τους στενούς δρόμους όπου μετά βίας χωρά ένα αυτοκίνητο ανά κατεύθυνση και απαιτεί ακόμη και υπό κανονικές συνθήκες γερά νεύρα και υπομονή, αν υπάρχει έστω κι ένα παρκαρισμένο όχημα. Κι ακόμη χειρότερα: σύμφωνα με τις μαρτυρίες διασωθέντων, η υπόδειξη της αστυνομίας ήταν να κινηθούν παραλιακά, αλλά χωρίς οδηγίες και καθοδήγηση για να πάνε προς τη Νέα Μάκρη και όχι προς τη Ραφήνα, κατεύθυνση προς την οποία έτρεχε ήδη η φωτιά. Το είπε ξεκάθαρα η πρώην γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα: «Γυρίσαμε πίσω απ’ όπου μας είπαν και σωθήκαμε».

Η ποντικοπαγίδα που οδήγησε στον θάνατο δεκάδες ανθρώπους οριοθετείται μεταξύ της διασταύρωσης της Ραφήνας (περίπου 300 μέτρα πιο πάνω, στο ύψος του 1ου ΕΠΑΛ), όπου πέρασε η φωτιά στην πλευρά της Μαραθώνος που οδήγησε στο Μάτι, και της Αγίας Μαρίνας στο φανάρι που οδηγεί στην παραλία Ζούμπερι. Η ασφαλής οδός διαφυγής ήταν προς τη Νέα Μάκρη και όχι προς Ραφήνα – Αθήνα, την οποία επιχείρησαν οι άτυχοι άνθρωποι με μόνο οδηγό το ένστικτο και τον πανικό που δημιουργούσε τις κρίσιμες ώρες η φωτιά: η περιοχή είχε καλυφθεί από πυκνό καπνό, η ορατότητα ήταν μηδαμινή, αρκετοί αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα και υποχρεώθηκαν να σταματήσουν, δημιουργώντας όμως μπλοκάρισμα στην κυκλοφορία, τη στιγμή που το κάθε δευτερόλεπτο μετρούσε.

Μαντρότοιχοι και στις δύο πλευρές του δρόμου

Οι οδηγοί βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στην Ποσειδώνος και στις οδούς που οδηγούν προς αυτή από το ύψος της Χρυσανθέμων. Εγκατέλειψαν τα αυτοκίνητά τους που παραδόθηκαν στις φλόγες και αναζήτησαν σωτηρία στη θάλασσα. Ομως, όσοι δεν ήξεραν την περιοχή διαπίστωσαν ότι οι δίοδοι προς τη θάλασσα είναι ελάχιστες και σε μεγάλο βαθμό δυσδιάκριτες. Μεγάλο τμήμα της παραλίας είναι αποκλεισμένο, ενώ η Ποσειδώνος στενεύει δραματικά περίπου εκατό μέτρα μετά τη διασταύρωσή της με την οδό Γεωργιάδη: από εκεί και μετά, με μέτωπο προς Ραφήνα, οι οδηγοί βρίσκουν μαντρότοιχους και στις δύο πλευρές του δρόμου. H πρόσβαση στη θάλασσα είναι περιορισμένη: υπάρχει μία από την πλευρά του ξενοδοχείου «Μάτι» και μία ακόμη στο ύψος του «Cabo Verde», περίπου στο ύψος της οδού Χρυσανθέμων.

Το χάος που δημιουργήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας έχει αφήσει σχεδόν ανεξίτηλα τα σημάδια του με αποκαΐδια στην Ποσειδώνος από το ύψος του αριθμού 93 της οδού και έως την ταβέρνα «Αργυρά Ακτή»: Λίγα μέτρα μακρύτερα στο «οικόπεδο της φρίκης» βρήκαν μαρτυρικό θάνατο 27 άνθρωποι, στη μάταιη προσπάθειά τους να βρουν διέξοδο προς τη θάλασσα. Κατευθύνονταν προς τη Ραφήνα και απείχαν περίπου 150 μέτρα από τη διασταύρωση στην οποία δεν έφτασαν ποτέ. Η ψύχραιμη εκτίμηση -που περιμένει εξ ορισμού ο πολίτης από τις Αρχές σε κρίσιμες ώρες- ώστε να δοθούν ανάλογες οδηγίες θα είχε αποτέλεσμα αν είχαν καθοδηγηθεί οι πολίτες από την παραλία του Αγίου Ανδρέα στην Αγίας Μαρίνας και από εκεί στη διασταύρωσή της με τη Μαραθώνος και υποχρεωτική πορεία προς τη Νέα Μάκρη. Την πορεία που ακολούθησαν τα πούλμαν με τα περίπου 630 παιδιά που φιλοξενούνταν στις κατασκηνώσεις του Δήμου Αθηναίων, που απομακρύνθηκαν έγκαιρα και αποτελεσματικά, βάσει σχεδίου και προετοιμασίας.

ΠΩΣ ΕΓΚΛΩΒΙΣΑΝ ΤΟΥΣ ΟΔΗΓΟΥΣ ΣΑΝ ΤΑ ΠΟΝΤΙΚΙΑ

Η Τροχαία έκλεισε στις 18.13 (σύμφωνα με τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ.) τη λεωφόρο Μαραθώνος στο ύψος της διασταύρωσης της Ραφήνας και της διασταύρωσης της Αγίας Μαρίνας. Οχι όμως τους μικρότερους δρόμους και κυρίως τον μικρό, στενό παραλιακό δρόμο. Εκεί δεν υπήρχε τροχονόμος να διευκολύνει την έξοδό τους. Αποτέλεσμα: Οι οδηγοί που πήγαιναν από Αθήνα προς Νέα Μάκρη και αντίστροφα έβρισκαν κλειστή τη Μαραθώνος και πήγαιναν από την παραλιακή, χωρίς φυσικά να γνωρίζουν τον κίνδυνο από τη φωτιά που κατέβαινε. Μποτιλιαρίστηκαν στο πιο στενό σημείο, εγκλωβίστηκαν και πολλοί κάηκαν ζωντανοί ή έπεσαν στη θάλασσα.
Δείτε βίντεο: Η ολέθρια απόφαση της αστυνομίας που έστειλε τους ανθρώπους να καούν στο Μάτι


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου