Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Συνεργάτης του Σαμαρά στο νομικό επιτελείο του Λαυρεντιάδη (;)

Συνεργάτης του Σαμαρά στο νομικό επιτελείο του Λαυρεντιάδη (;)
πηγή: iefimerida.gr
Μόλις δύο ημέρες πριν το προγραμματισμένο ραντεβού του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη με τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωάννη Δραγάτση όπου θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις για αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα σχετικά με τις δραστηριότητες της Proton Bank κανείς δεν γνωρίζει που ακριβώς βρίσκεται το «χρυσό παιδί» του ελληνικού επιχειρείν.
Και ενώ οι αποκαλύψεις για τη δράση του και για τον τρόπο με τον οποίο έδρασε στις αγοραπωλησίες των εταιρειών του λαμβάνουν μορφή χιονοστιβάδας η Γερμανική κυβέρνηση έχει διακηρύξει πως περιμένει από την Ελλάδα να διαλευκάνει την υπόθεση των 700 εκατομμυρίων ευρώ. Ενδεικτική είναι η δήλωση του εκπροσώπου δημοσιονομικών θεμάτων του κόμματος της Ανγκελα Μέρκελ, Κλάους-Πέτερ Φλόσμπαχ που επισήμανε ότι «δεν είναι επιτρεπτό οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι να χρηματοδοτούν εγκληματικές συμπεριφορές».
Παράλληλα, σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα Rheinische Post του Ντίσελντορφ, ο κ. Φλόσμπαχ υπογραμμίζει: «Εάν αποδειχθεί ότι οι ελληνικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί έχουν αποτύχει σε τέτοιο βαθμό, κάποτε δε θα έχουμε ερείσματα για την υποστήριξη της Ελλάδας».
Υπενθυμίζεται ότι εκτός του γεγονότος ότι τα χρέη της Proton καλύπτονται από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δηλαδή τα χρήματα των δανειστών μας, ο κ. Λαυρεντιάδης έχει εμπλέξει στις δραστηριότητές του και την Deutsche Bank.
Τη ίδια ώρα όμως αίσθηση προκαλεί η πληροφορία ότι στενός συνεργάτης του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά βρίσκεται στο νομικό επιτελείο του κ. Λαυρεντιάδη που κατηγορείται για ξέπλυμα, απάτη και σύσταση συμμορίας, σε σχέση πάντα με την καταλήστευση της Proton Bank που οδήγησε την κυβέρνηση στην απόφαση να κατάσχει ουσιαστικά την Τράπεζα και να δημιουργήσει την καλή νέα Proton Bank προκειμένου να διασωθούν οι καταθέσεις.
Προφανώς κάθε νομικός ή δικηγόρος έχει δικαίωμα να υπερασπίζεται όποιον θέλει αλλά στη σημερινή συγκυρία αυτό δημιουργεί εύλογα ερωτήματα στην κοινή γνώμη, πολύ περισσότερο τη στιγμή που δεν έχουν διαψευσθεί οι πληροφορίες που δημοσίευσε το iefimerida.gr ότι ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης ήταν στο πρόσφατο παρελθόν «αιμοδότης» και του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκτός από τα χρήματα που έχει διαθέσει στο ΠΑΣΟΚ για την προεκλογική εκστρατεία του 2009. Και φυσικά, από τη στιγμή που η Νέα Δημοκρατία δεν έχει τοποθετηθεί τουλάχιστον δημοσίως για την υπόθεση που ορισμένοι χαρακτηρίζουν «Σκάνδαλο Κοσκωτά στη νιοστή».
Στο μεταξύ σε ανακοίνωση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), που είναι ο μοναδικός μέτοχος της νέας Proton Bank που συστάθηκε πριν από λίγους μήνες. Επισημαίνεται μεταξύ άλλων:
«Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προέβη στην κεφαλαιοποίηση της νέας Proton σύμφωνα με όλες τις απαραίτητες νομικές διαδικασίες που ήταν η εισήγηση της Τράπεζας της Ελλάδος και η έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης, βάσει του νέου άρθρου 63Ε του νόμου 3601/2007».
Με αυτόν τον τρόπο, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αποτελεί τον αποκλειστικό μέτοχο της νέας «καλής» τράπεζας Proton, με κεφάλαια του μηχανισμού στήριξης της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, διασφαλίζοντας τόσο την κεφαλαιακή της επάρκεια, όσο και την εύρυθμη λειτουργία της.
Στη νέα «καλή» τράπεζα Proton έχει ήδη μεταφερθεί το σύνολο των καταθέσεων (ιδιωτών, επιχειρήσεων, τραπεζών και Δημοσίου), το πλέον υγιές ενεργητικό (χαρτοφυλάκια δανείων και τίτλων), το δίκτυο καταστημάτων καθώς και οι δραστηριότητες της παλαιάς Τράπεζας.
«Τα υπόλοιπα στοιχεία ισολογισμού ιδιαίτερα τα προβληματικά δάνεια που συνδέονται με τον όμιλο ALAPIS και οι απαιτήσεις παλαιών μετόχων παρέμειναν στην «παλαιά» τράπεζα Proton, η οποία έχει τεθεί σε εκκαθάριση» καταλήγει η ανακοίνωση του ΤΧΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου