Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: "Προσευχόμαστε να εδραιωθεί η ειρηνική συμβίωση

πηγή: amen.gr
Λευκωσία, του Νίκου Παπαχρήστου

«Προσευχόμαστε και ευχόμαστε, ώστε όλες οι θρησκευτικές κοινότητες της Κύπρου να ζουν σε κλίμα ειρήνης και αλληλοκατανοήσεως, για να εδραιωθεί η ειρηνική συμβίωση και να αποφευχθούν στο μέλλον τα θλιβερά γεγονότα του προσφάτου παρελθόντος». Με τα λόγια αυτά ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, στην ομιλία του μετά την Δοξολογία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, εκτός από την πνευματική στήριξη της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τον επί 37 χρόνια δοκιμαζόμενο Κυπριακό ελληνισμό, έστειλε και ένα σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού προς όφελος της ειρηνικής συμβιώσεως όλων των κατοίκων της νήσου.

«Θαυμάζουμε την υπομονή και την αγωνιστικότητα των εγκλωβισμένων, των προσφύγων και των συγγενών των Αγνοουμένων και τους βεβαιώνουμε ότι συμμεριζόμαστε απολύτως τον πόνο τους. Προσευχόμαστε για την επίλυση των προβλημάτων τους και υποσχόμαστε να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να συμπαρασταθούμε εμπράκτως στο πρόβλημά τους», σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών.

Με θερμούς λόγους υποδέχθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου ο οποίος σημείωσε ότι δυστυχώς δεν είναι δυνατόν ο κ.Ιερώνυμος να επισκεφθεί τις βόρειες ακτές της νήσου όπου βρίσκονται εκατοντάδες Εκκλησίες που σιωπούν ενώ ακούγεται η φωνή του μουεζίνη.

«Αλλά - φευ Αγιε Αδελφέ- δεν θα μπορέσετε να επισκεφθείτε τον τάφο τού Ιδρυτού και Προστάτου τής Εκκλησίας μας, τού Αποστόλου Βαρνάβα ούτε του Αγίου Σπυρίδωνος. Η ιερά Μονή τού Αποστόλου Ανδρέα, πού έγινε το σύμβολο τού Αγώνα μας, καταπατείται επίσης βάναυσα από τις ορδές τού Αττίλα», είπε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου και πρόσθεσε:

«Αδύνατη θα είναι και η επίσκεψή Σας στις θαλασσοφίλητες ακτές τής Βόρειας Κύπρου μας, που είναι κατάσπαρτες με όμορφα λευκοντυμένα εκκλησάκια, που μαρτυρούν τη χριστιανικότητα τής αγιοτόκου νήσου μας. Εκεί πια, αντί να ακούονται οι δοξολογίες των πιστών μας προς τον Ποιητή των Ουρανών και τής Γής, ακούεται βαριά και καταθλιπτική η φωνή τού μουεζίνη.

Προηγουμένως είχε γίνει η επίσημη υποδοχή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και της τιμίας συνοδείας του μπροστά από το Μέγαρο της Αρχιεπισκοπής όπου τον υποδέχθηκαν ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου, Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, οι Ιεράρχες και ο Ιερός κλήρος, η πολιτική ηγεσία και πλήθος πιστού λαού της νήσου.

Μετά τη δοξολογία ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών ευλόγησε κλήρο και λαό στην Αίθουσα του Θρόνου και ακολούθησε πανηγυρική συνεδρίαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου.

Τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών συνοδεύουν οι Μητροπολίτες Ελασσώνος Βασίλειο, Εδέσσης Ιωήλ, Σιδηροκάστρου Μακάριος, Γλυφάδας Παύλος, Πατρών Χρυσόστομος, ο Επίσκοπος Διαυλείας Γαβριήλ, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, στελέχη της Ιεράς Συνόδου και ο Αρχιδιάκονος του Αρχιεπισκόπου π.Επιφάνιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου