Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ Ι.ΚΕΧΡΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΠΑΠΑΓΟΥ-ΧΟΛΑΡΓΟΥ



                (Η τοποθέτηση του Δημοτ. Συμβούλου Γιάννη Κεχρή έγινε κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σχετικά με τον Απολογισμό των Πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής, την Τετάρτη 26/6/2013)
               
                Θα μιλήσω αρχικά γενικά επικεντρώνοντας σε θέματα θεσμών και στην συνέχεια πιο ειδικά σε επιμέρους θέματα.

1. Διάλογος και Δημοκρατία:
                Δεν επιδιώξατε τον Διάλογο με την κοινωνία.
                Η επιτροπή Διαβούλευσης δεν λειτουργεί.
                Στις σχέσεις με το προσωπικό του Δήμου κυριαρχεί σε πολλές περιπτώσεις η αυταρχικότητα.
                Εκεί που απαιτείται νομικά, διαβούλευση με τους Δημότες ή παραβιάζεται αυτή η υποχρέωση ή περιορίζεται σε μία απλή ανταλλαγή πρωτοκολλημένων επιστολών.
           
2. Διαφάνεια  και ισονομία:
                Θα έπρεπε πιστεύω να έχετε προχωρήσει σε ανοικτές διαδικασίες και διαφάνεια σε κάθε δραστηριότητά του Δήμου.
                Χαρακτηριστικό θέμα: οι απευθείας αναθέσεις. θα έπρεπε να είχατε υιοθετήσει ένα διαφορετικό μοντέλο ανάθεσης έργων, εργασιών και προμηθειών κάτι που έχουν κάνει πολλοί άλλοι Δήμοι.

3. Ενοποίηση των δύο κοινοτήτων:
                Θα έπρεπε να αντιμετωπίζετε τον Δήμο ως ενιαία οντότητα και όχι σαν δύο ανεξάρτητες κοινότητες με ποσόστωση ένα προς ένα,
                Η λογική αυτή οδήγησε στο κλείσιμο σημαντικών υποδομών του Χολαργού όπως: του Γυμναστηρίου της Κρέσνης, των Δημοτικών Πολυιατρείων του Άνω Χολαργού στην Παπαφλέσσα κλπ
                Ενιαίος Δήμος σημαίνει: Ενοποίηση της υπηρεσίας καθαριότητας, ένα Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο κλπ.

                Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα όλων των παραπάνω ήταν και η επιλογή του νέου εμβλήματος του Δήμου: Η απευθείας ανάθεση σε έναν και μόνο ένα καλλιτέχνη και η απουσία οποιασδήποτε διαλόγου με την κοινωνία οδήγησε σε ένα έμβλημα που αντί να ενώνει διχάζει τον Δήμο μας.

4. Κοινωνική Πολιτική
                Κυριαρχούν αποσπασματικές ενέργειες αντιδημάρχων χωρίς όμως την κινητοποίηση και τον μηχανισμό του Δήμου γιατί απλά δεν αποτελεί η κοινωνική πολιτική πρωταρχική προτεραιότητα σας.
                Μία άλλη παράμετρος κριτικής αποτελεί η απουσία κοινωνικών κριτηρίων στην απόδοση κοινωνικών παροχών και διευκολύνσεων.
               
5. Η Υποστήριξη της Νέας οικογένειας:               
                Απαραίτητη είναι η επαναφορά των τροφείων των Παιδικών Σταθμών στα επίπεδα των τροφείων του Χολαργού το 2010.               
                Παράλληλα, απαραίτητη είναι η κατασκευή νέων Παιδικών Σταθμών. Είναι ανακόλουθη με τις πραγματικές ανάγκες του Δήμου η κατασκευή Πνευματικού Μεγάρου αντί Παιδικού Σταθμού στην Ελ. Βενιζέλου.
                Η αποκατάσταση της υψηλής ποιότητας των θαλάσσιων campς στο επίπεδο αυτών του Χολαργού πριν το 2010 είναι επιτακτική ανάγκη.

6. Τρίτη Ηλικία:
                 Δυστυχώς, οι υπέρογκες αυξήσεις των παρεχόμενων υπηρεσιών του ΚΑΠΗ τα τελευταία δύο χρόνια έδιωξαν τον χαμηλοσυνταξιούχο. Θα έπρεπε τουλάχιστον να είχαν θεσπιστεί κοινωνικά κριτήρια.

7. Πρωτοβάθμια Περίθαλψη:
                Απαραίτητη είναι η επαναλειτουργία των Δημοτικών Πολυιατρείων του Άνω Χολαργού που κακώς έκλεισαν στην αρχή της τετραετίας.
                Τα Δημοτικά Πολυιατρεία στο ΚΑΠΗ και στο Παπάγο λειτουργούν ικανοποιητικά σε επίπεδο εξωτερικού ιατρείου, θα πρέπει όμως να επεκτείνουν την δραστηριότητά τους και στον τομέα της προληπτικής ιατρικής.

8. Αθλητισμός:
                Δεν μπορεί να σταθεί καμία δικαιολογία για το κλείσιμο των αθλητικών χώρων για πάνω από ένα χρόνο.
                Το Αθλητικό Κέντρο του Λόφου Τσακού έχει εγκαταλειφτεί από την τωρινή Διοίκηση. Καμία ουσιαστική παρέμβαση, ούτε καν σκέψη παρέμβασης. Η κατασκευή του κολυμβητηρίου δεν προχωρά. Η επισκευή του στίβου, η διαμόρφωση του περιβάλλοντος δρόμου γύρω από το γήπεδο για περπάτημα και jogging και η διαμόρφωση του χώρου των προσκόπων ούτε καν συζητείται. Η κατασκευή κλειστών γηπέδων Μπάσκετ με φθηνές προκάτ κατασκευές αποκλείστηκε. Δεν μιλάμε φυσικά ούτε για  δεντροφύτευση του περιβάλλοντος χώρου ούτε για οριοθέτηση θέσεων στάθμευσης. Μιλάμε για πλήρη εγκατάλειψη.
                Η βάση του μαζικού, ερασιτεχνικού, λαϊκού αθλητισμού είναι τα σωματεία.
Δυστυχώς όμως αντί να τα στηρίζετε κατά καιρούς τα πολεμάτε.

9. Πολιτισμός:
                Είναι πραγματικά επιτυχημένος ο θεσμός του Φεστιβάλ Παπάγου. Χρειάζεται όμως επέκταση των πολιτιστικών δραστηριοτήτων και στην χειμερινή περίοδο. 
                Απαράδεκτος είναι ο μηχανισμός δημιουργίας πελατειακών σχέσεων με την δωρεάν διανομή προσκλήσεων του Φεστιβάλ Παπάγου
               
10. Τομέας Διαχείρισης Απορριμμάτων:
                Η καθαριότητα υποβαθμίστηκε σημαντικά στο σύνολο του Δήμου, ειδικά στο Χολαργό.
                Αναφέρεται ως δικαιολογία η έλλειψη προσωπικού. Γιατί δεν προχωρείτε όμως σε ενοποίηση των δύο υπηρεσιών καθαριότητας για τις δύο κοινότητες;
                Ελάχιστα έχετε προχωρήσει στην επαναχρησιμοποίηση των συσκευασιών, στην κομποστοποίηση και στην ανακύκλωση στην πηγή. Ελάχιστα κάνατε για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού ώστε να εξασφαλιστεί η ενεργός συμμετοχή του.
               
11. Τομέας Μετακίνησης:
                Έπρεπε να είχατε προχωρήσει στη σύνταξη μιας γενικής και ολοκληρωμένης κυκλοφοριακής και συγκοινωνιακής  μελέτης.
                Τίποτε δεν επιχειρήσατε για:
                 Την αποτροπή της διαρκούς και συνεχούς διαμπερούς κυκλοφορίας μέσα από την πόλη μας.
                Την οριοθέτηση χώρων στάθμευσης.
                Την δημιουργία δικτύου ποδηλατόδρομων.
                Την καθιέρωση ελεγχόμενης στάθμευσης για τους επισκέπτες μη κατοίκους.
                Την ανάπτυξη της τοπικής Συγκοινωνίας.

12. Τομέας Περιβάλλοντος και Πρασίνου
                Περιορισμένη  ήταν η δεντροφύτευση των καμένων. Καμία παρέμβαση για την αύξηση της πυκνότητας πρασίνου μέσα στην πόλη δεν επιχειρήσατε.
                Καταφέρατε να διασπάσετε τους εθελοντές της Δασοπροστασίας και να αποκλείσετε όλη την ομάδα της πρώην ΕΥΔΑΔΗΧ, που απαρτίζεται από τα πλέον έμπειρα και καταρτισμένα στελέχη της Δασοπροστασίας 
                Η ενοποίηση των ελεύθερων χώρων πρασίνου μεταξύ των Δήμων Αθηνών, Ζωγράφου και Παπάγου – Χολαργού σε ένα ενιαίο Μητροπολιτικό Πάρκο πρέπει να υποστηριχτεί από όλους μας. Λανθασμένες ήταν οι ενστάσεις για εξαίρεση περιοχών του Παπάγου από την ένταξή τους στο Μητροπολιτικό Πάρκο.

13. Οικονομία
                Ακολουθήσατε την πεπατημένη όλων των προηγούμενων Διοικήσεων: Πλασματικοί προϋπολογισμοί με μεγάλη απόκλιση κυρίως μεταξύ των προβλεπόμενων και των πραγματικών εσόδων και μικρή απορρόφηση Ευρωπαϊκών και άλλων Προγραμμάτων Χρηματοδότησης σε σχέση με άλλους Δήμους

14. Τεχνικά Έργα
                Τεράστια χρηματικά ποσά ξοδευτήκαν χωρίς να βελτιώσουν αισθητικά την εικόνα της πόλης ή να καλυτερεύσουν την καθημερινότητα του πολίτη. Σε όλα τα μεγάλα έργα κυριαρχεί το τσιμέντο και απουσιάζει προκλητικά το πράσινο
                Τι πραγματικά πρόσφερε, για παράδειγμα, η ανάπλαση της οδού Κύπρου; Αποτελεί μνημείο κακοτεχνίας και για κάποιους μνημείο αισθητικής βαρβαρότητας.
                Η εντύπωση που αναδύεται από όλα αυτά τα έργα είναι ότι προσπαθείτε να ξοδέψετε κάποια λεφτά από προγράμματα χωρίς να γνωρίζετε πώς να τα ξοδέψετε
                               
                Αναλάβατε τον Δήμο σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, σε μια περίοδο που η διαδικασία ενοποίησης που επέβαλλε ο Καλλικράτης δημιούργησε δισεπίλυτα γραφειοκρατικά προβλήματα, σε μια περίοδο που η αδυναμία πρόσληψης προσωπικού οδηγεί σε υποβάθμιση των κοινωνικών δομών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
                Αντιμετωπίσατε τις προκλήσεις με απλή διαχειριστική λογική. Αυτό δυστυχώς δεν είναι πια αρκετό. Δεν θεωρείται επιτυχία να ισοσκελίσεις τον προϋπολογισμό σου αν αυτό συνεπάγεται υποβάθμιση και απαξίωση των κοινωνικών σου δομών και ανυπαρξία οποιαδήποτε αναπτυξιακής πολιτικής.
                 Η ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων της επόμενης δεκαετίας χρειάζεται επιστημονική προσέγγιση, τόλμη, φαντασία και όραμα για τον Δήμο μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου