Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΔΟΥΣ



Επιβάλλεται να γίνει άμεσα η ενοποίηση των δύο Υπηρεσιών Καθαριότητας
Γράφει ο θανάσης Αυγουρόπουλος


Με αφορμή το περιστατικό της αντικατάστασης καινούργιων κάδων του Χολαργού με αντίστοιχους παλαιούς μεταλλικούς του Παπάγου, διαπιστώθηκε για άλλη μια φορά πως, αφενός υπάρχει πρόβλημα για την πραγματική – ουσιαστική και πρακτική - ενοποίηση των δύο Κοινοτήτων και αφετέρου για τη λύση και τη διευθέτηση ακόμη και των πιο απλών προβλημάτων, δεν είναι εφικτή η απαιτούμενη συνεννόηση και συνεργασία μεταξύ των αρμοδίων στελεχών της διοίκησης του Δήμου.

Ακόμη διαπιστώθηκε και κάτι άλλο, το οποίο είναι σημαντικό. Ενιαίος Δήμος σημαίνει μια Υπηρεσία Καθαριότητας. Εκ μέρους της αντιπολίτευσης έχει ζητηθεί αρκετές φορές πως επιβάλλεται να προχωρήσει η ενοποίηση των δυο Υπηρεσιών Καθαριότητας (Παπάγου & Χολαργού), ώστε να υπάρξει εξοικονόμηση και ορθολογικότερη κατανομή των πόρων και του μηχανολογικού εξοπλισμού και το κυριότερο η καλύτερη λειτουργία του συγκεκριμένου τομέα. Δυστυχώς αυτή τη σωστή πρόταση η διοίκηση του Δήμου την αγνόησε.

Τον τελευταίο χρόνο οι μισοί περίπου κάδοι στο Χολαργό είναι χωρίς καπάκια, ρόδες και άλλα εξαρτήματα. Μια εικόνα επιεικώς απαράδεκτη.

Όταν το 2003 αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου, στην οποία για έξι χρόνια υπήρξα Αντιδήμαρχος Καθαριότητας & Ανακύκλωσης, αντικαταστήσαμε το σύνολο των κάδων διότι ήταν σε άσχημη κατάσταση. Η συγκεκριμένη προμήθεια δεν επιβάρυνε καθόλου τους δημότες διότι έγινε με τη λήψη δανείου το οποίο αποπληρώνεται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους. Το ίδιο κάναμε και για το μεγαλύτερο τμήμα του μηχανολογικού εξοπλισμού, απορριμματοφόρα, μηχανοκίνητες σκούπες, πλυντήριο κάδων κλπ.

Είναι γεγονός πως, οι κάδοι επειδή χρησιμοποιούνται σε καθημερινή βάση και πολλές φορές «ταλαιπωρούνται» παρουσιάζουν υψηλό ποσοστό βλαβών.

Από το 2003-2010, αφενός υπήρχε στο εργοτάξιο ένας ικανός αριθμός κάδων ως απόθεμα και  γίνονταν άμεσα η αντικατάσταση των προβληματικών και αφετέρου, συνεργείο του Δήμου σχεδόν καθημερινά αποκαθιστούσε τις βλάβες σε όσους απ΄αυτούς ήταν εφικτό.

Η νέα διοίκηση από 1-1-2011 κατά κοινή ομολογία ουσιαστικά έχει παραμελήσει τον τομέα της καθαριότητας. Επίσης είναι σε όλους γνωστό ότι, τα τρία τελευταία χρόνια ελάχιστοι κάδοι επισκευάστηκαν ή αντικαταστάθηκαν, με αποτέλεσμα οι μισοί περίπου απ΄αυτούς που βρίσκονται στους δρόμους, να παρουσιάζουν πρόβλημα.

Πρέπει να ληφθεί υπόψη πως φέτος το Μάϊο ο δήμος μας προμηθεύτηκε 129 καινούργιους κάδους, οι οποίοι δεν έφτασαν να καλύψουν ούτε το 20-30% των αντίστοιχων προβληματικών. Μόνον από το Χολαργό είχε ζητηθεί η προμήθεια τουλάχιστον 200 κάδων.

Υπόψη πως, στο Χολαργό είναι τοποθετημένοι 1000 περίπου κάδοι του Δήμου και 30-40 ιδιωτικοί, ενώ στον Παπάγο στο μεγαλύτερο ποσοστό υπάρχουν ακόμη ιδιωτικοί κάδοι και μόνον 200 περίπου του Δήμου.

Η Δημοτική Κοινότητα Παπάγου πρέπει να είναι η μοναδική στην Ελλάδα που έχει ακόμη τόσους πολλούς ιδιωτικούς κάδους με αποτέλεσμα να έχουμε μεγαλύτερο κόστος αποκομιδής, αλλά κυρίως να κινδυνεύει άμεσα η υγεία των εργαζόμενων και των κατοίκων.




2 σχόλια:

  1. Αυτό που θέλω να προσθέσω είναι ότι εκτός από την φυσιολογική φθορά ,τους κάδους τους έχουν διαλύσει οι λαθρομετανάστες και οι γυφτοτσιγγάνοι που τριγυρνούν πεζοί ή με τα γνωστά οχήματα που διαθέτουν καθ' όλην την διάρκεια του 24ώρου ,μπαίνουν μέσα στους κάδους ειδικά αυτούς της ανακύκλωσης ,"κακομεταχειρίζονται" τους κάδους και τα καπάκια τους, αφήνουν απλιστευτη βρωμιά πέριξ των κάδων και τελικά είναι αυτοί που τους έχουν διαλύσει στη κυριολεξία και όχι οι πολίτες του προαστίου μας .
    Τους έχω δει με τα μάτια μου να τους διαλύουν.
    Αισθητικώς το θέαμα είναι απαράδεκτο ενώ αν προσθέσω και τα διάφορα αυτοκόλλητα που βάζουν είτε ερασιτέχνες είτε επαγγελματίες για να διαφημίσουν τη δουλειά που κάνουν τότε το θέαμα παραπέμπει στα βάθη της Αφρικής !
    Τέλος να προτείνω ότι όσοι βάζουν αυτοκόλητα σε κολώνες ,κάδους και γενικώς δημοσίας χρήσεως αντικείμενα είναι πολύ εύκολο να παίρνει το τηλέφωνο μια ειδική υπηρεσία του Δήμου και να τους βάζει πρόστιμο για να δούμε αν θα ξαναβάζουν αυτοκόλλητα.Το ίδιο και στους κλειδαράδες που δέκα (10) μέτρα τα γεμίζουν με 100 αυτοκόλλητα λες και είμαστε εγκεφαλικώς ανάπηροι ή κατεβήκαμε από το βουνό που βοσκούσαμε τα πρόβατα εκεί επαραπέρα που έλεγε και ο Μεγάλος Χάρυ Κλυν για να μην μπορούμε να καταλάβουμε ότι αν χάσουμε τα κλειδιά μας , μπορούμε να ψάξουμε και να βρούμε ένα αυτοκόλλητο με τηλέφωνο κλειδαρά ! ! !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. “…Η νέα διοίκηση από 1-1-2011 κατά κοινή ομολογία ουσιαστικά έχει παραμελήσει τον τομέα της καθαριότητας…”.
    κ. Αυγουρόπουλε την νέα Διοίκηση την εκπροσωπούν μεταξύ άλλων ο κ. Αποστολόπουλος ως ο προηγούμενος Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και τωρινός Πρόεδρος του ΔΟΚΜΕΠΑ και η κ. Τσικρικώνη ως Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Χολαργού. Επιπλέον, βασικότατη ευθύνη για τα χάλια της καθαριότητας φέρει η κ. Τσικρικώνη ως Αντιδήμαρχος καθαριότητας βασική υποστηρίκτρια του Αποστολόπουλου.
    κ. Αυγουρόπουλε, αντιπολιτεύεστε σκληρά τον κ. Ξύδη τα τελευταία τρία χρόνια και τον θεωρείται υπεύθυνο για την γενικότερη υποβάθμιση του Χολαργού. Τον κ. Ξύδη τον έφερε στον Χολαργό και στηρίζει όλες τις ενέργειές του τα τελευταία τρία χρόνια ο κ. Αποστολόπουλος.
    Αναρωτιέμαι με ποια πολιτική σκέψη, με τι πολιτικό επιχείρημα επιλέξατε να είστε το πρωτοπαλίκαρο του κ. Αποστολόπουλου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή