Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

ΜΕ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ-ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ ΠΡΟΦΙΛ Ο ΖΗΚΑΣ ΣΤΟΥ ΠΑΠΑΓΟΥ-ΧΟΛΑΡΓΟΥ! Η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ "ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΟΛΙΤΩΝ"

"Δεν θα συνεργαστούμε, σε καμία φάση της εκλογικής διαδικασίας, με παρατάξεις ή δημοτικές κινήσεις ή φθαρμένα πρόσωπα που υιοθετούν ή έχουν συμμετάσχει στην εφαρμογή των μνημονιακών κυβερνητικών πολιτικών των τελευταίων χρόνων, πολιτικές που μας οδήγησαν στη σημερινή  κατάσταση, τόσο γενικότερα στην κοινωνία όσο και στον Δήμο Παπάγου-Χολαργού"
Με αποκλειστικά αντιμνημονικό και μάλιστα επιθετικό προφίλ εμφανίζεται ο Περικλής Ζήκας σε αντίθεση με τους άλλους συνυποψηφίους του δημάρχους στου Παπάγου-Χολαργό δηλώνοντας ευθέως ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί μαζί με εκείνους που στήριξαν τις ισοπεδωτικές για την κοινωνία πολιτικές της τρόικας-κυβέρνησης. Είναι πασιφανές ότι ο Περικλής Ζήκας ζητά από τους πολίτες να εκφραστούν καθαρά αντιμνημονιακά στις δημοτικές εκλογές. Η Διακήρυξη του "Δικτύου Πολιτών" που κυκλοφορεί με το 3ο τεύχος της παράταξης, έχει ως εξής:  

Αγαπητοί συμπολίτες και συμπολίτισσες,
Όσα συνέβησαν και συνεχίζουν να  συμβαίνουν τα τελευταία τέσσερα χρόνια  στο Δήμο μας αλλά και ευρύτερα στη  χώρα, επιβεβαίωσαν πλήρως την  ανάλυση και τις θέσεις που διατυπώσαμε στη Διακήρυξή μας για τις εκλογές του 2010 και παραμένουν επίκαιρα.
Οι επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές  είναι εκλογές πολιτικές, διεξάγονται κάτω από το βάρος των αντιλαϊκών μέτρων της Κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  και του Δ.Ν.Τ., αλλά και των εργατικών  αγώνων και κοινωνικών αντιστάσεων. Γίνονται με το θεσμικό αυτοδιοικητικό  πλαίσιο του «Καλλικράτη» και τη χώρα να βιώνει τη σοβαρότερη κρίση της  μεταπολεμικής περιόδου.
Τα μέτρα αποτελούν συνειδητή επιλογή της δικομματικής κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και όχι αναγκαστικό μονόδρομο. Οι επιλογές  των κυβερνήσεων, που παρέδωσαν ουσιαστικά τον έλεγχο της χώρας στο ΔΝΤ και τους κερδοσκόπους της Ε.Ε., ξεπερνούν ακόμα και τις απαιτήσεις των Mνημονίων. Είναι επιλογές που έχουν γίνει με σκοπό να μείνουν και μετά την υποσχόμενη «έξοδο» από την κρίση. Είναι μέτρα που τσακίζουν το μέλλον της
ελληνικής κοινωνίας. Για το λόγο αυτό πιστεύουμε ότι η παρέμβασή μας στις αυτοδιοικητικές εκλογές, πέρα από την τοποθέτησή μας στα ζωτικά τοπικά περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα, οφείλει να έχει και μια σαφή κεντρική πολιτική διάσταση.
Διάσταση που υπαγορεύεται από αυτήν την πρωτόγνωρη επίθεση που δεχόμαστε
καθημερινά από τα μέτρα που ψηφίζει και σχεδιάζει η κυβέρνηση και εφαρμόζονται
και στην Αυτοδιοίκηση και με τον «Καλλικράτη».

Το πρόγραμμα «Καλλικράτης». Η κατάργηση της αυτονομίας των  τοπικών κοινωνιών
Το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης  είναι αλληλένδετο με τα μνημόνια. Με τον «Καλλικράτη» και τα μνημόνια μειώθηκαν οι πόροι της Αυτοδιοίκησης κατά 60%
κατά το διάστημα 2011-2013.
Ο «Καλλικράτης»:
·          Κατάργησε, στην ουσία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφού αύξησε τα διοικητικά
της όρια στα μεγέθη που υπαγορεύουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου και οι όροι
χρηματοδότησης της Ε.Ε.
·         Εξωθεί τους δήμους σε φορομπηχτική πολιτική, προκειμένου να ανταποκριθούν
στις θεσμικές υποχρεώσεις και τις κοινωνικές παροχές τους.
·         Μετακυλύει βάρη και αφαιρεί  πόρους από τους δήμους, έτσι  που να εξαρτώνται από τράπεζες και κοινοτικά κονδύλια.
·         Διαλύει το κοινωνικό κράτος και επιχειρεί να εκχωρήσει σε ιδιώτες, μερικώς ή συνολικά, δημόσιες υπηρεσίες και υποδομές με συνέπεια την εμπορευματοποίηση και την υποβάθμισή τους.
·          Άνοιξε το δρόμο για απολύσεις υπαλλήλων, με συνέπεια την αύξηση της ανεργίας και την παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.
·          Εξαφανίζει όση δημοκρατία απέμεινε στις τοπικές κοινωνίες, συγκεντρώνοντας όλες τις εξουσίες στον δήμαρχο και στον περιφερειάρχη και αποκλείοντας, ουσιαστικά, τη συμμετοχή των πολιτών.
·          Πνίγει την αντιπροσωπευτικότητα με τη μη καθιέρωση της απλής αναλογικής.
·          Επιβάλλει τον έλεγχο της αυτοδιοικητικής πολιτικής από κυβέρνηση, κόμματα και κεφάλαιο.
Επομένως, οι προσεχείς εκλογές είναι πρωτίστως μάχη αυτονομίας των τοπικών κοινωνιών κατά των πολιτικών που επιβάλλουν τα μνημόνια. Οι επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές πρέπει να αναδείξουν την ενεργή αντίθεσή μας τόσο στις πολιτικές αυτής της κυβέρνησης όσο και στον «Καλλικράτη».
Θέλουμε δήμους αλληλεγγύης, αναδιανομής, υπεράσπισης και λαϊκής συμμετοχής και όχι Ανώνυμες Εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων και εξουσίας, με μηχανισμούς κομπίνας, γραφειοκρατίας  και καταστολής.

Κάτι πρέπει να αλλάξει στον  Δήμο μας
Είναι κοινός τόπος πια ότι κάτι πρέπει να αλλάξει σε Χολαργό και Παπάγου.
Όλοι εμείς ζητάμε κάτι διαφορετικό από την πολιτική και την τοπική Aυτοδιοίκηση,
από αυτό που μας προσφέρουν οι «μόνιμοι» πλέον τοπικοί «πολιτικοί»... παράγοντες. Δεν γεμίζει η ζωή μας με τα προεκλογικά χρίσματα και τους «αντάρτες» των κομμάτων, εναλλασσόμενους και μη. Άλλα θέματα πρέπει να κυριαρχήσουν, σε άλλα ζητήματα πρέπει να δοθούν απαντήσεις.
1. Αποκρούουμε οποιαδήποτε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των κοινωνικών παροχών (Υγεία, Παιδεία, Αθλητισμός, Πολιτισμός, διαχείριση απορριμμάτων, έλεγχος τάθμευσης,
πράσινο κ.λπ.).
2. Ενισχύουμε την κοινωνική συνοχή. Θεωρούμε απαραίτητη την επέκταση των υφιστάμενων δομών κοινωνικής φροντίδας και παροχών και τη δημιουργία δικτύου προστασίας των ανέργων, των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, των πτωχών και των νεόπτωχων της κρίσης, των προσφύγων, των οικονομικών μεταναστών και όλων όσοι χρειάζονται υποστήριξη.
3. Θεωρούμε πρωταρχικής σημασίας την προστασία, διεύρυνση, και ανάδειξη του δημόσιου χώρου και είμαστε αντίθετοι σε όποια προσπάθεια αποχαρακτηρισμού ή
ιδιωτικοποίησης των υπόλοιπων ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων και χώρων πρασίνου. Θέλουμε μια πόλη προσβάσιμη από όλους και όχι μόνο από το Ι.Χ., μια πόλη στην οποία να αξίζει να ζεις, με σεβασμό στο αστικό και περιαστικό περιβάλλον και απόλυτη προστασία του Υμηττού.
4. Οι ΟΤΑ διεκδικούν από το κράτος τους πόρους που αντιστοιχούν στις αρμοδιότητές τους. Η διαφάνεια, το σταμάτημα της ρουσφετολογίας και της ρεμούλας καθώς και η υιοθέτηση συμμετοχικών διαδικασιών με λαϊκές συνελεύσεις, είναι κάποιοι από τους
άξονες μιας άλλης οικονομικής πολιτικής για τον Δήμο. Μοναδικό κριτήριο για μας είναι το γεγονός πως οι δημότες και μάλιστα οι άνεργοι και οι ασθενέστεροι οικονομικά δεν
πρέπει να επιβαρυνθούν ούτε με ένα ευρώ, αλλά ούτε να χάσουν καμία κοινωνική παροχή. Είμαστε ενάντια στη «λύση» των απολύσεων.
5. Θα αγωνιστούμε μαζί με γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς για την αναβάθμιση των Δημόσιων σχολείων και τη διεκδίκηση των απαραίτητων πόρων, για να μην κληθούν οι
γονείς να επωμιστούν πρόσθετα οικονομικά βάρη και τα σχολεία να δυσλειτουργήσουν.
6. Θα παλέψουμε για έναν Δήμο-κύτταρο παραγωγής και ανάδειξης του πολιτισμού, αξιοποιώντας τόσο το έμψυχο όσο και το κτιριακό υλικό που έχουμε.
Θέλουμε έναν Δήμο, με δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών του και συμμετοχή των δημοτών στη λειτουργία του, που θα στηρίζεται από την τοπική κοινωνία.

…Στις εκλογές
Διεκδικούμε να αναλάβουμε τη διοίκηση του Δήμου με αξιοπρέπεια, εμπειρία, ήθος και νέα πρόσωπα, γνωστά για την κοινωνική τους προσφορά στο Χολαργό και στου Παπάγου, αφήνοντας στους άλλους τους παραγοντισμούς, τις πελατειακές σχέσεις,
τις φιλοδοξίες και τις σταυροθηρικές εκστρατείες.
Αποτελεί δέσμευσή μας ότι δεν θα συνεργαστούμε, σε καμία φάση της εκλογικής διαδικασίας, με παρατάξεις ή δημοτικές κινήσεις ή φθαρμένα πρόσωπα που υιοθετούν ή έχουν συμμετάσχει στην εφαρμογή των μνημονιακών κυβερνητικών πολιτικών των τελευταίων χρόνων, πολιτικές που μας οδήγησαν στη σημερινή  κατάσταση, τόσο γενικότερα στην κοινωνία όσο και στον Δήμο Παπάγου-Χολαργού.
Στις δημοτικές εκλογές του 2014 θα επιδιώξουμε να συνεργαστούμε με όσο το δυνατόν περισσότερες κοινωνικές δυνάμεις, με ενεργούς πολίτες και ομάδες πολιτών και ιδιαίτερα με τη νέα γενιά πολιτών, στο Χολαργό και στου Παπάγου, με τις κινήσεις και τις δυνάμεις εκείνες που συμφωνούν στην αντίκρουση των πολιτικών των μνημονιακών κυβερνήσεων και της τρόικας, καθώς και των αντιδημοκρατικών και αντικοινωνικών ρυθμίσεων του «Καλλικράτη».
Γι’ αυτό απευθυνόμαστε:
σε κάθε δημότη ή συλλογικότητα που ψάχνει διέξοδο έξω από το πλαίσιο του τοπικού κατεστημένου, του παραγοντισμού και της αναπαραγωγής της κυρίαρχης πολιτικής σε τοπικό επίπεδο, για να εκφράσουμε αυθεντικά την ανάγκη για τη ριζική αλλαγή στην
πόλη και όχι απλώς μια «αλλαγή φρουράς» στη διοίκηση του Δήμου.

ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΙΤΩΝ Χολαργού - Παπάγου

1 σχόλιο:

  1. Ωρε μπούρδα κι' αερολογία. Αλλά μ' αρέσει που ζητάει λεφτά. Νά 'ναι γεμάτο το ταμείο, να φάει και κανας κοπρίτης νέας εσοδείας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή