Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

ΧΑΡΗΣ ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΟΧΙ ΣΤΗΝ ...ΠΕΠΑΤΗΜΕΝΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΚΟΠΗΣ ΔΕΝΔΡΩΝ!

Οχι στην αποσπασματική 
κοπή δέντρων

Στην πεπατημένη συνεχούς κοπής δέντρων και στην παραπομπή στις καλένδες, μιας συγκεκριμένης συνολικής πολιτικής διαχείρισης του πρασίνου, συνεχίζει και η σημερινή δημοτική αρχή όπως και η προηγούμενες.

Σε κάθε δημοτικό συμβούλιο αναγνωρίζουν το πρόβλημα και τους κινδύνους μείωσης του πρασίνου και της περιβαλλοντικής απαξίωσης του προαστίου μας, συμφωνούν ότι κάποτε πρέπει να συζητηθεί ολοκληρωμένα το πρόβλημα, δηλώνουν την λύπη τους για την κοπή των δέντρων... και αποφασίζουν για νέες κοπές.

Ετσι η παράταξη Συνεργασία για τις 8Προτάσεις συνεχίζει να μην ψηφίζει τις κοπές των δέντρων και τονίζει ότι επιβάλλεται να γίνει μελέτη και συνολικός σχεδιασμός διαχείρισης του πρασίνου στην περιοχή μας, αφού όπως διαπιστώθηκε οι υπηρεσίες μας δεν γνωρίζουν ούτε καν πόσα δέντρα έχουμε συνολικά στο δήμο.

Η Συνεργασία για τις 8Προτάσεις συνεχίζει σε κάθε δημοτικό συμβούλιο να τονίζει ότι εδώ και χρόνια συντελείται στο προάστιό μας, μια αργή οικολογική καταστροφή, με σαφείς ενδείξεις πια, αλλαγής του μικροκλίματος.

Επισημάναμε ότι ο βαθμός δυσφορίας έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα.
Η Περιεκτικότητα του αέρα σε μονοξείδιο του άνθρακα στις γειτονιές μας, συγκλίνει όλο και περισσότερο σ’ αυτήν των πιο επιβαρυμένων σταθμών μετρήσεων της Αττικής.
Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια αισθανόμαστε το καλοκαίρι βαρύ τον καύσωνα, κάτι για το οποίο παραδοσιακά η περιοχή μας φημιζότανε για το αντίθετο.
Αντίστοιχη είναι και η αισθητική υποβάθμιση σε πολλούς δρόμους της γειτονιάς μας.

Τα τελευταία είκοσι χρόνια με την πολιτική «του αποσπασματικού» έχουν κοπεί στον δήμο μας πάνω  από 1.000 δέντρα ηλικίας άνω των 30 χρόνων. Θυμίζουμε ότι κάθε ένα τέτοιο δέντρο ισοδυναμεί με έξι air-condition ενώ παράγει 1,7 κιλά οξυγόνου ετησίως.

Για μια φορά λοιπόν ακόμη ζητήσαμε από την δημοτική αρχή να εκπονήσει άμεσα μελέτη διαχείρισης πρασίνου.
Να εκπονήσει κανονισμό διαχείρισης του πρασίνου και να υποχρεώνει κάθε δημότη που αιτείται άδειας κοπής δέντρων στα πεζοδρόμια, να μεταφυτεύει ή να φυτεύει ένα αντίστοιχο στην πρασιά του.
Να απαγορεύει την φύτευση δέντρων σε στενά πεζοδρόμια, κοντά στους φράχτες και στις αποχετεύσεις και πολύ περισσότερο να μην το κάνει ο ίδιος ο δήμος.
Να συνδυάσει τη μελέτη και τον κανονισμό πρασίνου, με τη βελτίωση της μετακίνησης στα πεζοδρόμια και τους δημόσιους χώρους.
Να εκπονήσει πρόγραμμα ευαισθητοποίησης, κυρίως στα σχολεία, τα οποία επίσης θα πρέπει να τα εμπλουτίσει με διάφορα ήδη δέντρων.
Να θεσμοθετήσει δείκτες πρασίνου έτσι ώστε να διατηρείται σταθερό το ισοζύγιο της πανίδας.

Να προβάλει και να διαφημίσει μια τέτοια μετρήσιμη μακράς πνοής πολιτική, έτσι ώστε και να αντλήσει ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, και να χρησιμοποιήσει τεχνολογίες αιχμής και να βελτιώσει την καλή φήμη του προαστίου αυξάνοντας την ζήτηση της αγοράς κατοικίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου