Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΑΦΑΝΙΣΜΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ! 7 ΔΗΜΟΙ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ!

Κλειστοί θα παραμείνουν σήμερα Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016, οι δημοτικοί βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί...

του δήμου Νεάπολης-Συκεών, όπως και σε άλλους έξι δήμους του νομού Θεσσαλονίκης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την τραγική καθυστέρηση που επιδεικνύει η κυβέρνηση στην χρηματοδότηση του προγράμματος «Εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής».
Για τον ίδιο λόγο, οι δήμαρχοι επτά δήμων του νομού Θεσσαλονίκης, που αντιμετωπίζουν εντονότατο πρόβλημα στη λειτουργία των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και τα ΚΔΑΠμεΑ, ανέλαβαν μια πρώτη πρωτοβουλία διαμαρτυρίας για τη συνεχιζόμενη δραματική κατάσταση που πλήττει κυρίως τις οικογένειες και την κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό, οι δήμαρχοι των δήμων Νεάπολης-Συκεών, Θέρμης, Δέλτα, Ωραιοκάστρου, Παύλου Μελά, Λαγκαδά και Κορδελιού-Ευόσμου, μαζί και οι εργαζόμενοι και οι διοικήσεις των δημοτικών παιδικών σταθμών, των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠμεΑ) των δήμων αυτών, πραγματοποιούν αύριο, Πέμπτη 31 Μαρτίου, στις 10 το πρωί συγκέντρωση και παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.
Αναμενόμενη εξέλιξη
Όπως σημειώνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης στην επιστολή του που έστειλε προς τους γονείς παιδιών που φιλοξενούνται στις βρεφονηπιακές και παιδικές δομές του δήμου, «οι κρίσιμες αυτές δημοτικές δομές, που λειτουργούν υπό την ευθύνη των δήμων ή των νομικών τους προσώπων, απαξιώνονται μέσα από μια σειρά πολιτικών επιλογών και πρακτικών, σε βαθμό που να οδηγούνται στη χρεοκοπία και το λουκέτο, περνώντας πρώτα από το στάδιο της υπολειτουργίας τους και της υποβάθμισης των παρεχόμενων».
Να σημειωθεί ότι ενώ το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2015, έχοντας ήδη ολοκληρωθεί το 60% της σχολικής χρονιάς, μέχρι σήμερα έχει καταβληθεί μόνο το 10% της συνολικής χρηματοδότησης, παρά τις ανακοινώσεις και διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να παραμένουν απλήρωτοι επί μήνες και οι δημοτικές δομές να αντιμετωπίσουν πρόβλημα ελλείψεων σε αγαθά.
«Όταν καταγγέλλαμε ότι η αλλαγή στη ροή της χρηματοδότησης των δομών (με την πρώτη δόση να καταβάλλεται μετά την υλοποίηση του 30% του έργου αντί του 10% που ίσχυε), θα επέφερε μια σειρά προβλημάτων στην ομαλή λειτουργία και υλοποίηση του προγράμματος, ουδείς από τους συναρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης έτεινε ευήκοα ώτα. Αντίθετα, μάλιστα, κατηγορηθήκαμε για κινδυνολογία και καταστροφολογία. Και ιδού. Φθάσαμε πλέον στην τραγική επιβεβαίωσή μας αφού λόγω της πολύ μεγάλης καθυστέρησης στην χρηματοδότηση των δήμων και των νομικών τους προσώπων οι κρίσιμες αυτές κοινωνικές δομές των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ αδυνατούν να ανταποκριθούν στην αποστολή τους με απλήρωτους εργαζόμενους και ελλείψεις των απαραίτητων αγαθών», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Σ.Δανιηλίδης στην ενημερωτική επιστολή του προς τους γονείς.
Αιτήματα
«Έστω και τώρα, την ύστατη στιγμή, πριν υπάρξει έκρηξη του προβλήματος, η κυβέρνηση οφείλει και μπορεί να δώσει λύση καταβάλλοντας τα ποσά που αντιστοιχούν στη μέχρι τώρα υλοποίηση του έργου. Διαφορετικά θα πρέπει να ετοιμαστεί να θερίσει θύελλες όταν σταματήσουν οι δήμοι να προσφέρουν τις κρίσιμες και ευαίσθητες υπηρεσίες στις οικογένειες και τα παιδιά, όταν εκατοντάδες εργαζόμενοι προστεθούν στους καταλόγους της ανεργίας», τονίζει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, καλώντας την κυβέρνηση να ικανοποιήσει άμεσα τα αιτήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που είναι:
Η ομαλή ροή χρηματοδότησης του προγράμματος «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής ζωής»,
Η άμεση καταβολή ολόκληρης της α' δόσης του προγράμματος 2015-2016, συμπεριλαμβανομένου του τμήματος των εθνικών πόρων,
Η έγκαιρη καταβολή της β' δόσης στο άμεσο χρονικό διάστημα,
Η ενσωμάτωση των προτάσεων της ΚΕΔΕ στην προκήρυξη του προγράμματος της περιόδου 2016-17.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου