Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΜΑΣ ΑΡΠΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΛΙΓΝΙΤΗ! ΑΦΟΥ ΕΠΕΒΑΛΑΝ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΟΤΙ Ο ΛΙΓΝΙΤΗΣ ΜΟΛΥΝΕΙ ΤΗΝ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ, ΕΒΑΛΑΝ ΤΟΥΣ ΤΣΙΠΡΑ-ΚΑΜΜΕΝΟ ΝΑ ΞΕΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΤΗ ΔΕΗ ΚΑΙ ΚΛΕΒΟΥΝ ΤΟΝ ΛΙΓΝΙΤΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΟΛΟΣΧΕΡΩΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ! ΜΕΤΑ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ...ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ!!! ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΚΡΑΤΗΘΕΙΤΕ....

Σχόλιο Νίκου Βραχιολίδη:
Οι αριστεροί, αυτοί που είναι οι υπερασπιστές του περιβάλλοντος, έρχονται και συμφωνούν με αυτά που κατά καιρούς έχω γράψει και πει, σε ότι αφορά την παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας από την καύση του λιγνίτη! Μέχρι και οι αριστεροί ακτιβιστές σκαρφάλωσαν στις καμινάδες των εργοστασίων της ΔΕΗ, ώστε να σταματήσει η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, γιατί μολύνει την ατμόσφαιρα! Τώρα άλλαξαν και αυτοί γιατί κατάλαβαν ότι δεν υπάρχει μόλυνση, αλλά η μόνη μόλυνση που υπάρχει είναι στην...... τσέπη τους και τσέπη μας!

 ΠΗΓΗ: Λιγνίτης : ο δικός μας μαύρος χρυσός

Ηλεκτροπαραγωγή 7μήνου 2016: τι είπατε πως υποκαθιστά το λιγνίτη, κ. Σκουρλέτη;


Ο ΑΔΜΗΕ έδωσε πριν μερικές ημέρες στη δημοσιότητα....

 το Μηνιαίο Δελτίο Ενέργειας για τον Ιούλιο 2016 και τα πράγματα στην ηλεκτροπαραγωγή αποτυπώνουν τα σοβαρά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. "Όλα τα λεφτά" βέβαια είναι το 3ο διάγραμμα πιο κάτω, αλλά δείτε πρώτα τα δυο προηγούμενα.
Στο πιο πάνω διάγραμμα φαίνεται η ζήτηση ηλεκτρισμού τον Ιούλιο 2016 (δεξί άκρο) σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015 (αριστερό άκρο). Η ζήτηση φέτος ήταν κατά 66 GWh (1,3%) μεγαλύτερη σε σχέση με πέρυσι κι αυτό οφείλεται αποκλειστικά στη ζήτηση στο δίκτυο, στη χαμηλή τάση, που αυξήθηκε φέτος κατά 104 GWh (2,5%). Η αύξηση αυτή της ζήτησης προφανώς προήλθε απ' τον εντυπωσιακά καλύτερο φετινό Ιούλιο στις αφίξεις τουριστών, που ήλθαν κι άναψαν τα κλιματιστικά στα ξενοδοχεία. 
Ο Ιούλιος είναι ο δεύτερος στη σειρά φετινός μήνας που παρατηρήθηκε αύξηση της ζήτησης, στο πρώτο πεντάμηνο η ζήτηση κάθε μήνα υστερούσε έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2015. Στο πρώτο δίμηνο ήταν ο ήπιος χειμώνας που κράτησε σχετικά σβηστή τη θέρμανση με κλιματιστικά, στους επόμενους μήνες παίζουν ρόλο τα τριήμερα, το Πάσχα, κλπ, αλλά τον Ιούλιο ήταν μειωμένη κατά 2,1% (13GWh) η ζήτηση πελατών υψηλής τάσης, της βιομηχανίας. Είναι ο πρώτος μήνας που εμφανίζεται ... μειωμένη η ζήτηση στην υψηλή τάση μετά από πέντε συνεχείς μήνες που ήταν αυξημένη ως προς τους αντίστοιχους μήνες του 2015. 
Η επίδραση του "χαλαρού" 1ου πενταμήνου φαίνεται καθαρά στο πιο πάνω διάγραμμα για το σύνολο του 1ου επταμήνου: ιδιαίτερα μειωμένη η ζήτηση στη χαμηλή τάση κατά 2,4% ή 591 GWh, που δεν μπορεί ν' αντισταθμιστεί απ' την αύξηση της υψηλής τάσης κατά το ίδιο ποσοστό, που αντιστοιχεί όμως σε μόνο 95GWh. Για όσο διάστημα δεν αυξάνεται η ζήτηση ηλεκτρισμού στο εμπόριο και τη βιομηχανία δεν πρόκειται να δούμε άσπρη μέρα και στο σύνολο της οικονομίας: πόσο ρεύμα θα κάψει ένα μαγαζί με κατεβασμένα ρολά;
Σ' όλους τους μήνες του 2016 η ιδιοκατανάλωση της παραγωγής είναι αισθητά αυξημένη ως προς το 2015 κι αυτό δεν είναι καλό σημάδι, δείχνει πως η παραγωγή ψάχνει τι να κάνει το επιπλέον ρεύμα. 
Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε.


Υπάρχουν και κάποιοι αδαείς, που λένε πως πρέπει να βάλουμε ΑΠΕ για να μην καίμε λιγνίτη και να σώσουμε τον πλανήτη. Κάποιοι απ' αυτούς μάλιστα κυκλοφορούν και κατά τη Λεωφόρο Μεσογείων, οπότε σ' αυτούς αφιερώνεται το πιο πάνω διάγραμμα, που δείχνει τις μεταβολές της καθαρής παραγωγής ηλεκτρισμού στο επτάμηνο. Με την πρώτη ματιά δυο πράγματα "χτυπούν στο μάτι", η μεγάλη κόκκινη κι η μεγάλη πράσινη στήλη. Στο 1ο επτάμηνο 2016 μειώθηκε σημαντικά η λιγνιτική παραγωγή ως προς το 7μηνο 2015, κατά 28,6% ή 3.196GWh. Μειώθηκε επίσης η υδροηλεκτρική παραγωγή κατά 20,1% ή 743GWh. Αλλά, το μεγάλο ΑΛΛΑ, η αύξηση των ΑΠΕ ήταν μόλις 3,9% ή 225GWh. Η μεγάλη αύξηση ήταν για το 100% εισαγόμενο φυσικό αέριο, 111,4% ή 3.439GWh!!! 
Το έχω γράψει απ' την πρώτη ανάρτηση αυτού του ιστολόγιου, το Δεκέμβριο 2013: όσο περισσότερες ΑΠΕ βάζουμε, τόσο περισσότερο φυσικό αέριο καταλήγουμε να καίμε! Είναι οι περίφημες "στρεφόμενες εφεδρείες" υποστήριξης των αιολικών & Φ/Β, που πρέπει να υπάρχουν συνεχώς σε λειτουργία, ανεβάζοντας το κόστος λειτουργίας του ηλεκτρικού συστήματος. Είναι αυτό που λένε "ευελιξία" και γι' αυτό έκαναν πρόσφατα ειδική προσθήκη στη νομοθεσία, για αμειβόμενο "μηχανισμό ευελιξίας". Κι ευτυχώς που εφέτος, συγκυριακά, είναι μειωμένη η τιμή του φυσικού αερίου. Τις θερμικές και αξιόπιστες λιγνιτικές μονάδες, τις υδροηλεκτρικές κι αξιόπιστες (εφόσον υπάρχει νερό) μονάδες, μόνο οι εξίσου αξιόπιστες θερμικές μονάδες φυσικού αερίου μπορούν να τις υποκαταστήσουν, αλλά στην περίπτωση αυτή η υποκατάσταση ανεβάζει το λογαριασμό για τον καταναλωτή και τα έσοδα για το ιδιωτικό μουσείο της Κηφισιάς. Κι αν δεν τις υποκαταστήσουν οι μονάδες φυσικού αερίου, τις υποκαθιστούν οι λιγνιτικές μονάδες των Σκοπίων, της Βουλγαρίας, της Τουρκίας. Για τον πολύ απλό λόγο πως το ηλεκτρικό σύστημα δεν χρειάζεται την εντελώς τυχαία και γι' αυτό άχρηστη ενέργεια των αιολικών, όταν, όπου, όποτε θυμηθεί να φυσήξει, αν φυσήξει, ο άνεμος, αλλά πραγματική ενέργεια, αυτή που αποδίδεται τη στιγμή που η νοικοκυρά θα βάλει πλυντήριο, ο τεχνίτης θα βάλει σε λειτουργία τον τόρνο, ο έμπορος θ' ανοίξει το μαγαζί του και θ' ανάψει φώτα και μηχανήματα. 
Αυτό το πολύ απλό πράγμα αποδεικνύεται μέχρι τώρα πως είναι πολύ δύσκολο να το κατανοήσει ο Σκουρλέτης, που αυτή την περίοδο έτυχε να είναι ο αρμόδιος Υπουργός Ενέργειας: όπως έμαθα, όταν του είπαν πρόσφατα "έχουμε βάλει 5GW ΑΠΕ έναντι 8-9 δις που πληρώνουμε ένα σκασμό και αντί να μειώσουν λιγνίτη, τον λιγνίτη τον μείωσαν το αέριο και οι εισαγωγές”, αντέδρασε και είπε "δεν είναι έτσι”. Ίσως επειδή είναι χαμένος στο δρόμο "αναζητώντας την Αριστερά", γι' αυτό κι  απ’ το ΥΠΕΝ μας είπαν από νωρίς πως ονειρεύονται 2500MW νέες ΑΠΕ, κυρίως αιολικά και λιγότερα Φ/Β μέχρι το 2020. Αν ωστόσο στο ΥΠΕΝ το έχουν κατανοήσει, αυτά που μας περιμένουν είναι χειρότερα απ' ό,τι μπορούμε να φανταστούμε! Και γι' αυτό είχα γράψει, επίσης στην πρώτη ανάρτηση αυτού του ιστολόγιου, το Δεκέμβριο 2013, πως το μόνο που μας σώζει είναι να βρεθεί γρήγορα το φυσικό αέριο που υπάρχει νότια της Κρήτης και να γίνει και το φυσικό αέριο εγχώριος φυσικός πόρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου