Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

ΝΕΟΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ ΜΕ ΤΟ "ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ"! ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΕΙΣΒΑΛΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥΣ ΕΠΟΜΕΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ!

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να καταργήσει μέχρι το τέλος του έτους...


τη βίζα για τους Τούρκους πολίτες που θέλουν να επισκέπτονται την Ευρώπη και να μην επιμένει να αλλάξει η τουρκική νομοθεσία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, γιατί σε διαφορετική περίπτωση η Άγκυρα μπορεί να ακυρώσει τη συμφωνία για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης», προειδοποίησε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Εμέρ Τσελίκ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Ρόιτερς. Την ίδια ώρα, η Ε.Ε. πραγματοποιεί κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής για το ίδιο ζήτημα, ενώ ο αμερικάνος Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα τονίζει ότι δεν πρέπει να επωμίζονται ολόκληρο το βάρος του προβλήματος Ελλάδα, Ιταλία και Γερμανία.


​Η Τουρκία συμφώνησε τον Μάρτιο να σταματήσει τους παράνομους μετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν στην ΕλλάδαΗ Τουρκία συμφώνησε τον Μάρτιο να σταματήσει τους παράνομους μετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν στην Ελλάδα, με αντάλλαγμα την οικονομική βοήθεια της Ευρώπης, την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες και την επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Η απελευθέρωση της βίζας επρόκειτο να γίνει εντός του Οκτωβρίου, όμως οι Βρυξέλλες ζητούν να αλλάξει πρώτα η αντιτρομοκρατική νομοθεσία της Τουρκίας.

"Το να πιέζουν για κάτι τέτοιο παρά την κατάσταση είναι σαν να βάζουν ένα φράγμα στην απελευθέρωση της βίζας και επομένως θα συμπεράνουμε ότι δεν τηρούν τις υποσχέσεις που έδωσαν" είπε ο Τσελίκ. "Στην περίπτωση αυτή δεν θα εφαρμόσουμε τη συμφωνία επανεισδοχής και θα την ακυρώσουμε, αν χρειαστεί", πρόσθεσε.



Ο Τσελίκ υποστήριξε ότι η Τουρκία έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της και ότι οι αφίξεις παράνομων μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα έχουν μειωθεί σε 20-30 ανθρώπους την ημέρα, από τους 7.000 που είχαν φτάσει στο αποκορύφωμα της κρίσης το 2015. Είπε επίσης ότι οι μαζικές διαθεσιμότητες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου δεν είχαν καμιά επίπτωση στην ομάδα η οποία διαπραγματεύεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Spiegel: Χάος αν αποτύχει η συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό

Εν τω μεταξύ, για πιθανό χάος από από τυχόν αποτυχία της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό προειδοποιεί ο πολιτικός σύμβουλός Gerald Knaus που θεωρείται από πολύ κόσμο ο "ενορχηστρωτής" της συμφωνίας.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel, ο Knaus εξηγεί πως στην περίπτωση κατάρρευσης της συμφωνίας χιλιάδες πρόσφυγες θα καταφτάνουν στην Ελλάδα και θα προσπαθούν να παραβιάσουν τους φράχτες στα βόρεια. Τα Βαλκάνια θα μετατραπούν σε πεδίο μάχης για τους μετανάστες, τους διακινητές, τους συνοριοφύλακες και το στρατό, λέει. "Αυτό θα σηματοδοτούσε το τέλος της ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου".

Όπως αναφέρει το περιοδικό σε εκτενές άρθρο του, ως αποτέλεσμα των προσφυγικών ροών οι υποδομές της Λέσβου και άλλων ελληνικών νησιών κινδυνεύουν να καταρρεύσουν. Το ευρωπαϊκό μοντέλο δεν λειτουργεί πια. Παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των μεταναστών που καταφτάνουν υποχώρησε μετά την εφαρμογή της συμφωνίας το Μάρτιο, ο αριθμός όσων κατευθύνονται προς την Ελλάδα έχει και πάλι αυξηθεί, πιθανότατα ως συνέπεια του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία στις 15 Ιουνίου. 

Τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο, 6.527 διέπλευσαν το Αιγαίο, σχεδόν διπλάσιοι σε σχέση με το Μάιο και τον Ιούνιο. Φαίνεται πως η κρίση στην Τουρκία, δεν τρόμαξε μόνο αρκετούς Τούρκους αλλά και ώθησε πολλούς πρόσφυγες έξω από τη χώρα.

Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με δίλημμα, λέει ο Knaus, το think tank του οποίου, Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Σταθερότητας, βοήθησε στη σύλληψη της ιδέας της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Οι Έλληνες, προσθέτει, δεν μπορούν πλέον να αγνοούν το χάος στα νησιά.

Το προσφυγικό στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ



Οι τελευταίες εξελίξεις στο προσφυγικό καθώς και η ανάγκη για την επίτευξη ομοφωνίας σε ό,τι αφορά τα ζητήματα μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ θα αποτελέσουν το πρώτο θέμα της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.
​Δεδομένου ότι οι αφίξεις στην Ελλάδα έχουν μειωθεί κατά 98% σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2015, οι 28 αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων της ΕΕ, αναμένεται να επικεντρωθούν στη λεγόμενη διαδρομή της Ανατολικής ΜεσογείουΔεδομένου ότι οι αφίξεις στην Ελλάδα έχουν μειωθεί κατά 98% σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2015, οι 28 αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων της ΕΕ, αναμένεται να επικεντρωθούν στη λεγόμενη διαδρομή της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία αφορά κυρίως τις αφίξεις οικονομικών μεταναστών από την Αφρική στην Ιταλία. Ωστόσο, οι «28» αναμένεται να ζητήσουν την επιτάχυνση της διαδικασίας επιστροφής των μεταναστών από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία, αλλά και την αποστολή περισσότερων εμπειρογνωμόνων από τα κράτη μέλη στην Ελλάδα. «Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για μια ακόμα Σύνοδο "κρίσης"» ανέφερε σήμερα από τις Βρυξέλλες ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ, συμπληρώνοντας πως είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι τα αποτελέσματα της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ είναι «επιτέλους» ορατά. Ο ίδιος επισήμανε πως από 150.000 που ήταν οι αφίξεις στα ελληνικά νησιά τον περασμένο Σεπτέμβριο, φέτος είναι μόλις 3.300.

Οι «28» αναμένεται επίσης να συζητήσουν και το ζήτημα της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου και σε συνέχεια της Συνόδου των 27 στη Μπρατισλάβα, το Σεπτέμβριο. «Είναι ξεκάθαρο πως υπάρχει ανάγκη να χτιστεί μια ευρεία ομοφωνία σε σχέση με το τι σημαίνει ακριβώς αλληλεγγύη» υπογράμμισε ο ίδιος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι ο Σλοβάκος πρωθυπουργός, Ρόμπερτ Φίτσο αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του για την πρόοδο των συνομιλιών γι΄ αυτό το ζήτημα. «Αργά ή γρήγορα θα πρέπει να βρούμε κάποιες λύσεις και να λάβουμε αποφάσεις. Στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου θα επιστρέψουμε σε αυτό το ζήτημα. 'Αλλωστε, η ιδέα πίσω από τη Σύνοδο της Μπρατισλάβα ήταν ακριβώς να αποδείξουμε ότι δουλεύουμε μαζί» τόνισε ο αξιωματούχος.

Ομπάμα: Ιταλία, Ελλάδα και Γερμανία δεν θα έπρεπε να σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του προσφυγικού


«Η Ιταλία, η Ελλάδα και η Γερμανία δεν θα έπρεπε να σηκώνουν μεγαλύτερο βάρος από τα άλλα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, αναφερόμενος στο προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα. Παράλληλα, σημείωσε ότι η κυβέρνησή του παραμένει δεσμευμένη να βοηθήσει την Ευρώπη, προκειμένου εκείνη να αντεπεξέλθει στη μαζική έλευση προσφύγων.

«Είναι στρατηγικό συμφέρον των ΗΠΑ να εξασφαλιστεί η επίλυση της μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη», είπε ο κ. Ομπάμα, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά από τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι την Τρίτη, στο Λευκό Οίκο.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Aμερικανός πρόεδρος αναμένεται να επισκεφθεί την Αθήνα τον Νοέμβριο. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση για την ακριβή ημερομηνία της επίσκεψης.

zougla.gr (τίτλος: δικός μας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου