Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016

ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑ ΝΑ ΣΕΙΕΤΑΙ Η ΗΠΕΙΡΟΣ! 5,2 ΡΙΧΤΕΡ ΚΑΙ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΥΣ! ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ ΟΑΓΩΝΑΣ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ-ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ (;). ΤΙ ΛΕΝΕ...

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η σεισμική ακολουθία στην Ήπειρο, μετά τον ισχυρό σεισμό που ταρακούνησε την περιοχή το βράδυ του Σαββάτου, προκαλώντας ζημιές και πτώσεις βράχων στο οδικό δίκτυο και ανησυχία στους κατοίκους, πολλοί εκ των οποίων διανυκτέρευσαν σε...

δρόμους, πλατείες και αυτοκίνητα.
Επίσης συζητείται η αναβολή του αγώνα ΠΑΣ Γιάννινα- Λεβαδειακός για τη Super League που είναι προγραμματισμένος για το απόγευμα της Κυριακής στο Στάδιο Ζωσιμάδων.Η ισχυρή σεισμική δόνηση των 5,2 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 23.14 το βράδυ του Σαββάτου, βορειοδυτικά της πόλης των Ιωαννίνων, με επίκεντρο 3 χιλιόμετρα νότια του Παρακάλαμου και εστιακό βάθος 5 χιλιόμετρα.
Η έντονη σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται στην περιοχή και μάλιστα με ισχυρές μετασεισμικές δονήσεις με την έντασή τους να κυμαίνεται από τους4,4 ως και τους 4,9 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ κοινό χαρακτηριστικό όλων των δονήσεων είναι ότι προηγείται έντονη βοή.
Λόγω της μετασεισμικής δραστηριότητας, σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία Ηπείρου, έχουν αυξηθεί τα προβλήματα λόγω πτώσης βράχων στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο και μηχανήματα δουλεύουν πυρετωδώς για να ανοίξουν οι δρόμοι.
17192856
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR
Επίσης αναφέρθηκαν και οι πρώτες ζημιές και όπως έγινε γνωστό από την Πολιτική Προστασία έχουν υποστεί ρωγμές σπίτια στο Καλπάκι, όπως επίσης και ένα μοναστήρι στους Αστραγγέλους και ένα παρεκκλήσι της μονής Βελλά. Επίσης σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στο επαρχιακό οδικό δίκτυο των Τζουμέρκων που ενώνει τα Πράμαντα με το Καλέντζι, αλλά και στους δήμους Πωγωνίου και Ζίτσας.

Ε. Λέκκας: Νωρίς να εκτιμήσουμε αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό

Στα Ιωάννινα βρίσκεται από το πρωί ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος είχε σύσκεψη με τον περιφερειάρχη Ηπείρου και αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες. Όπως είπε ο κ. Λέκκας η σεισμική δραστηριότητα διατάσσεται συνολικά σε μια διεύθυνση ΒΔ/ΝΑ κατά μήκος μιας ρηξιγενούς ζώνης η οποία απέχει περίπου 10 χιλιόμετρα από την πόλη των Ιωαννίνων και εκτείνεται μέχρι τα ελληνοαλβανικά σύνορα.
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ εξηγεί πως η σεισμική δραστηριότητα που συνεχίζεται, προέρχεται ουσιαστικά από ένα ρήγμα βορειοδυτικής- νοτιοανατολικής διεύθυνσης. Το εστιακό βάθος, είναι περίπου 10 χιλιόμετρα, ενώ οι μετασεισμοί έχουν ένα εστιακό βάθος της τάξεως των 4 μέχρι 15 χιλιομέτρων. Μάλιστα εξέφρασε την εκτίμηση ότι η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται ακόμη και τώρα και ότι θα διαρκέσει αρκετές μέρες ακόμη, και διευκρίνισε πως προς το παρόν «δεν είναι δυνατόν να προδιαγράψουμε εάν θα εκδηλωθεί ένας μεγαλύτερος σεισμός ή εάν ο πρώτος σεισμός είναι ο κύριος».
«Το θετικό είναι ότι με τους εκατοντάδες σεισμούς που εκδηλώνονται μετά τον πρώτο μεγάλο σεισμό εκτονώνεται σταδιακά η σεισμική ενέργεια με αποτέλεσμα να πηγαίνουμε συνεχώς σε μικρότερα μεγέθη», είπε και προσέθεσε: «Για να εκτιμήσουμε εάν ο μεγαλύτερος είναι και ο κύριος θα πρέπει να περάσουν οπωσδήποτε 48 ώρες, σύμφωνα με την διεθνή πρακτική και την επιστημονική δεοντολογία. Πάντως όλα δείχνουν ότι έχουμε να κάνουμε με ένα μεγάλο σεισμό της τάξεως των 5.3 βαθμών ο οποίος θα ήθελα να πω κατά ένα μεγάλο ποσοστό μπορεί να είναι και ο κύριος».
17192855
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR
Ανέφερε επίσης ότι τα ρήγματα στην περιοχή των Ιωαννίνων ακολουθούν ένα περίπλοκο ιστό. Δεν είναι το ίδιο ρήγμα που έδωσε το σεισμό το 1996 στην Κόνιτσα, ούτε αυτά τα οποία έδωσαν μικρότερους σεισμούς κατά διαστήματα. Είναι ένα ρήγμα το οποίο προϋπήρχε, το οποίο ακόμη περιμένει -αν θέλετε- την ονοματολογία του, γιατί δεν του είχαμε δώσει και τόσο μεγάλη σημασία, είναι ένα ρήγμα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, καθώς αποτελείται από πολλά επιμέρους τμήματα -μικρά ευτυχώς-, τα οποία ενεργοποιούνται σταδιακά και δίνουν μικρούς σεισμούς, σημείωσε ο κ. Λέκκας και τόνισε:
«Είμαι κατηγορηματικός. Δεν υπάρχει καμία απολύτως συσχέτιση μεταξύ των σεισμών στην Ιταλία και στην Ελλάδα».

Κ. Παπαζάχος: Δεν μπορούμε να είμαστε καθησυχαστικοί

«Σε καμία περίπτωση δε μπορούμε να είμαστε καθησυχαστικοί, ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό», δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής και διευθυντής του Τομέα Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Παπαζάχος, για την ισχυρή δόνηση μεγέθους 5,2 βαθμών, που καταγράφηκε χθες στις 23.14, 12 χλμ βορειοδυτικά των Ιωαννίνων.
«Αυτή τη στιγμή η σεισμική ακολουθία είναι σε πλήρη εξέλιξη με πολλούς και ισχυρούς σεισμούς. Λόγω του ιστορικού που έχει η περιοχή και του χώρου που έχει διεγερθεί, αλλά και του μεγέθους και του αριθμού των ισχυρών σεισμικών δονήσεων που καταγράφονται, δε μπορούμε να είμαστε καθησυχαστικοί και οι αρμόδιες αρχές και η τοπική κοινωνίαοφείλουν να κινηθούν με βάση το χειρότερο σενάριο, ότι δεν ήταν ο κύριος σεισμός», είπε.

Αναμονή συνιστά και ο Ε. Σώκος

«Η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά στην περιοχή των Ιωαννίνων», δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο αναπληρωτής καθηγητής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Ευθύμιος Σώκος. Ωστόσο, όπως προσέθεσε, «θα πρέπει να περιμένουμε». Ερωτηθείς εάν ο χθεσινός σεισμός μπορεί να επηρεάσει περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, ο Ευθύμιος Σώκος απάντησε ότι «η Δυτική Ελλάδα έχει το δικό της δυναμικό».

Κλειστά σχολεία και παιδικοί σταθμοί

Να παραμείνουν κλειστοί οι παιδικοί σταθμοί και να μην λειτουργήσουν τα σχολείαστους Δήμους Ζίτσας, Πωγωνίου και Ιωαννιτών, αποφασίστηκε κατά τη σύσκεψη που είχε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας με τον περιφερειάρχη Ηπείρου και αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, το πρωί στα Ιωάννινα.
Ο κ. Λέκκας μαζί με τον μητροπολίτη Ιωαννίνων, τον διευθυντή Πολιτικής Προστασίας και αυτοδιοικητικούς, επισκέφθηκαν παλιό μοναστήρι στους Αστραγγέλους του Ζαγορίου που έχει υποστεί ζημιές.
Νωρίτερα, αμέσως μετά τη σύσκεψη στην Περιφέρεια, επισκέφτηκαν την ιερατική σχολή Βελλάς, όπου έχουν υποστεί ζημιές πολλές αίθουσες και το παρεκκλήσι.
Εξάλλου, η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται, και όπως είπε ο κ. Λέκκας βρίσκονται επιφυλακή οι επιστήμονες, ενώ οι κάτοικοι στα χωριά που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι καθώς οι μετασεισμικές δονήσεις είναι έντονες.
newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου