Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018

ΤΟ ΚΙΕΒΟ ΕΠΙΤΕΘΗΚΕ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΡΩΣΟΦΩΝΩΝ ΤΗΣ Α. ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ!

Ο Πορθμός Κερτς, που ενώνει τον Εύξεινο Πόντο με τη Θάλασσα του ...

Αζόφ, μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας αυτή την στιγμή αποτελεί το πιο «θερμό» σημείο του πλανήτη μετά το επεισόδιο την Κυριακή με ρωσικά πολεμικά πλοία να ανοίγουν πυρ κατά ουκρανικών με αποτέλεσμα να υπάρξουν ουκρανικές απώλειες. 

Αυτή την ώρα ο πρόεδρος της Ουκρανίας θέλει να επιβάλει στρατιωτικό νόμο στην χώρα

Μάλιστα κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου ζήτησε παράλληλα να τεθούν σε επιφυλακή οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις και οι δυνάμεις των εφέδρων η περιβοήτη Εθνοφρουρά η οποία κατά τον πόλεμο στην ανατολική Ουκρανία ή Νέα Ρωσία για την Μόσχα κατηγορήθηκε για σωρεία εγκλημάτων πολέμου.

Ο πρόεδρος του ουκρανικού κοινοβουλίου Αντρίι Παρουμπίγ ανακοίνωσε ότι συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση του σώματος σήμερα στις 16:00 στην οποία τα μέλη της Βέρχοβνα Ράντα θα κληθούν να επικυρώσουν την απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας για την επιβολή στρατιωτικού νόμου 60 ημερών σε όλη την επικράτεια της Ουκρανίας. 

Μετά την απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας «και κατόπιν της έκκλησης του προέδρου της Ουκρανίας, συγκαλώ για τη Δευτέρα, 26η Νοεμβρίου 2018, στις 16:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) έκτακτη συνεδρίαση της Βερχόβνα Ράντα», ανέφερε ο Παρουμπίγ μέσω Facebook.

Το θέμα φυσικά με αμερικανική πρωτοβουλία θα διεθνοποιηθεί και ήδη το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει σήμερα εκτάκτως για να συζητήσει σχετικά με την κλιμάκωση στις σχέσεις στην Ουκρανία και τη Ρωσία. 

Την έκτακτη σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ πάντως την ζήτησαν τόσο η Ρωσία, όσο και η Ουκρανία, κατά τις ίδιες πηγές. Η Μόσχα ζήτησε η συνεδρίαση να γίνει στις 11:00 (18:00 ώρα Ελλάδας), διευκρίνισε ένας διπλωμάτης στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Το Κίεβο κατήγγειλε μια «άφρονα ενέργεια της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας» και υποστήριξε ότι αυτή η «επίθεση» ήταν «προμελετημένη». 

Η Μόσχα επιβεβαίωσε τη σύλληψη των τριών μικρών ουκρανικών πολεμικών και τη «χρήση όπλων», κατηγορώντας τα σκάφη του ουκρανικού Ναυτικού ότι επιδίδονταν σε «παράνομες ενέργειες» και έκαναν «επικίνδυνους ελιγμούς» στα «ρωσικά χωρικά ύδατα».

Το στενό του Κερτς, η μοναδική θαλάσσια οδός που συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με την Αζοφική Θάλασσα, αποτελεί πόρο τεράστιας στρατηγικής σημασίας για τη Ρωσία όσο και για την Ουκρανία.

Το χρονικό της αναμέτρησης έχει ως εξής:

Οι Ουκρανοί υποσστηρίζουν ότι πλοίο της ρωσικής Ακτοφυλακής άνοιξε πυρ εναντίον ουκρανικού πολεμικού σκάφους

Λένε μάλιστα πως τα βλήματα του ρωσικού λιμενικού σκάφους έπληξαν ένα από τα τρία πολεμικά σκάφη της που έπλεαν στην περιοχή, προκαλώντας μεγάλη ζημιά, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η ακινητοποίησή καθώς προφανώς κτύπησε τις μηχανές του. 

Σύμφωνα πάντα με τους Ουκρανούς, εκτός από τις ζημιές στο πολεμικό σκάφος, ένας ναύτης τραυματίστηκε, δίχως να προσδιορίζεται η κατάστασή του.

Λίγες ώρες μετά τη σύγκληση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας, ο ουκρανικός στρατός εξαπέλυσε ευρεία επίθεση με βαριά όπλα εναντίον φιλορωσικών δυνάμεων στο Ντόνετσκ και αυτό προϋποθέτει σκηνικό μεγάλης έντασης καθώς οι ρωσόφονες δυνάμεις εκτός από εμπειροπόλεμες και νικήτριες του πολέμου στην ανατολική Ουκρανία, διαθέτουν πλέον πολύ μεγάλη οπλική επάρκεια απαγορευτική για τις ουκρανικές ΕΔ να ελπίζουν ότι θα μπορούσαν να επιβληθούν σε μια νέα αναμέτρηση 

Σύμφωνα με πηγές στην Ουκρανία, η επιχείρηση ελέγχου για «παράνομα όπλα ανταρτών» είχε ξεκινήσει από την Παρασκευή. 

Όμως επίσημα η εντολή δίθηκε μετά το επεισόδιο στη Μαύρη Θάλασσα και τη σύσκεψη υπό τον Ουκρανό πρόεδρο. 

Σύμφωνα με αναφορές από την Ουκρανία, οι πρώτες βολές από τις ουκρανικές δυνάμεις σημειώθηκαν στις 19:50 τοπική ώρα. Πολλοί πιστεύουν ότι το επεισόδιο επιδιώχθηκε να συμβεί από τις ουκρανικές ναυτικές δυνάμεις για να υπάρξει η αφορμή της επίθεσης στην ανατολική Ουκρανία.

Η ρωσική Ακτοφυλακή υποστήριξε ότι τρία πολεμικά σκάφη του ουκρανικού ναυτικού πραγματοποίησαν μη εξουσιοδοτημένη πλεύση σε ρωσικά χωρικά ύδατα, ενώ αναμένεται η αντίδραση της ρωσικής πλευράς στην επίθεση των ουκρανικών δυνάμεων στο Ντόνετσκ.

Όλα δείχνουν ότι η κίνηση αυτή προωθήθηκε από διεθνή κέντρα καθώς η ανάκτηση της ρωσικής Κριμαίας από την Μόσχα δεν έχει αναγνωριστεί διεθνώς και συνεπώς δεν αναγνωρίζονται τα ρωσικά χωρικά ύδατα στην περιοχή.

Βίντεο από το θερμό επεισόδιο κυκλοφόρησε στα ρωσικά ΜΜΕ
Πάντως οι Ουκρανοί αναφέρουν ότι έχουν 6 τραυματίες από το ένοπλο περιστατικό

Τρία πλοία του πολεμικού ναυτικού της Ουκρανίας, που είχαν φύγει από το ουκρανικό λιμάνι Μπερντιάνσκ και κατευθύνονταν στον πορθμό του Κερτς, επιστρέφουν αυτή τη στιγμή στο Μπερντιάνσκ, ανακοίνωσε η FSB.

Τα ρωσικά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι το σημερινό σκηνικό ήταν προβοκάτσια, δηλαδή στημένο από τους Ουκρανούς και τους υποστηρικτές τους (ΝΑΤΟ, ΗΠΑ), προκειμένου να προκαλέσουν ένταση κάτι διόλου απίθανό για τους λόγους που προαναφέρθηκαν.

Οι ρωσικές δυνάμεις, μετά το επεισόδιο με τα ουκρανικά πολεμικά σκάφη, έχουν κλείσει τη διέλευση στον πορθμό του Κερτς, επιστράτευοντας σημαντικές δυνάμεις του Ναυτικού και της Αεροπορίας.

Δεν τίθεται θέμα για τον συσχετισμό δυνάμεων στην περιοχή. Η Ρωσία είναι τεράστιο μέγεθος για την Ουκρανία και ακόμα και για ολόκληρο το ΝΑΤΟ κοντα στα σύνορά της.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) της Ρωσίας επιβεβαίωσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας ότι περιπολικά σκάφη της συνέλαβαν τρία ουκρανικά πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στην Κριμαία, και ότι έκαναν χρήση όπλων για να τα αναγκάσουν να τα σταματήσουν.

Η FSB ανέφερε ότι έδρασε διότι τα ουκρανικά πλοία εισήλθαν παράνομα στα ρωσικά χωρικά ύδατα, αψήφησαν τις προειδοποιήσεις να σταματήσουν και έκαναν επικίνδυνους ελιγμούς, πρόσθεσε το RIA. Κατά τις ίδιες πηγές, τρεις ουκρανοί ναύτες τραυματίστηκαν και τους προσφέρθηκε ιατρική βοήθεια. Οι ζωές τους δεν διατρέχουν κίνδυνο, σύμφωνα με την FSB.

«Τα πλοία του ουκρανικού (Πολεμικού) Ναυτικού — τα Berdyansk, Nikopol και Yany Kapu — έκαναν άλλη μια απόπειρα να διαπράξουν παράνομες ενέργειες εντός των χωρικών υδάτων της Ρωσίας στις 19:00 (σ.σ. τοπική ώρα· 18:00 ώρα Ελλάδας) της 25ης Νοεμβρίου (...). Για να αναγκαστούν να σταματήσουν τα ουκρανικά πολεμικά, χρησιμοποιήθηκαν όπλα. Ως αποτέλεσμα, και τα τρία πλοία του ουκρανικού ΠΝ συνελήφθησαν στα ρωσικά χωρικά ύδατα στη Μαύρη Θάλασσα», ανέφερε η FSB.

«Πρέπει να σημειωθεί ότι η ουκρανική πλευρά είναι ενήμερη για διαδικασία διέλευσης πολεμικών πλοίων διαμέσου των χωρικών υδάτων της Ρωσίας και κατά μήκος του πορθμού Κερτς-Γενίκαλε» και οι Ουκρανοί «χρησιμοποιούσαν αυτή τη διαδικασία προηγούμενα για να περνούν ειρηνικά», πρόσθεσε η FSB.

Η εκπρόσωπος τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα αποκάλεσε την πρόκληση με τα ουκρανικά πλοία «γκανγκστερική μέθοδο», σχολιάζοντας την κατάσταση στον πορθμό του Κερτς.

«Έχοντας διαλύσει την Ουκρανία, (ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο) Ποροσένκο και όλη η κλίκα του Μεϊντάν, όπως ο (πρώην πρόεδρος της Γεωργίας και κυβερνήτης της Οδησσού Μιχαήλ) Σαακασβίλι, θα περιοδεύσουν στον κόσμο με κηρύγματα για τα οφέλη της Δημοκρατίας. Ήδη αποκατέστησαν την ειρήνη στο Ντονμπάς, και τώρα προχωρούν με τον πορθμό του Κερτς. Γκάνγκστερ. Με μεθόδους γκάνγκστερ: πρώτα πρόκληση, κατόπιν πίεση και μετά κατηγορίες περί επίθεσης» έγραψε η Ζαχάροβα στο Facebook.

ΕΕ και ΝΑΤΟ απευθύνουν έκκληση για αποκλιμάκωση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ απεύθυναν σήμερα έκκληση για «αποκλιμάκωση» στη θάλασσα του Αζόφ και ζήτησαν από τη Μόσχα να «αποκαταστήσει την ελευθερία διέλευσης» από τον πορθμό του Κερτς.

«Αναμένουμε από τη Ρωσία να αποκαταστήσει την ελευθερία της διέλευσης στον πορθμό του Κερτς και καλούμε όλες τις πλευρές να ενεργήσουν με τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση προκειμένου να υπάρξει μια άμεση αποκλιμάκωση της κατάστασης» επισήμανε η ΕΕ σε ένα δελτίο τύπου.

Στην ουσία επρόκειτο για ένα δελτίο τύπου το οποίο ζητάει από την Ρωσία να επιστρέψει την ρωσική Κριμαία στην Ουκρανία. Να σημειώσουμε ότι η Κριμαία εντάχθηκε στην Ρωσική Ομοσπονδία κατόπιν δημοψηφίσματος στο οποίο ο συντριπτικά πλειοψηφόν ρωσικός πληθυσμός της ψήφισε υπέρ της ένωσης της περιοχής με την ρωσική επικράτεια, το 2014.

Το ΝΑΤΟ απηύθυνε έκκληση για «αυτοσυγκράτηση και αποκλιμάκωση», μέσω των δηλώσεων μιας εκπρόσωπου τύπου της Συμμαχίας.
pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου