Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018

ΝΕΑ ΑΘΛΙΟΤΗΤΑ ΕΝΤΙ ΡΑΜΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ: ΔΩΡΙΖΕΙ ΣΤΗΝ UNESCO ΚΛΕΜΜΕΝΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΚΕΙΜΗΛΙΟ (18ου ΑΙΩΝΑ) ΠΟΥ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ!

Την εντονότατη διαμαρτυρία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας...

προκάλεσε η απόφαση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα να δωρίσει στην UNESCO ένα σημαντικό εκκλησιαστικό κειμήλιο, που είχε κλαπεί από τη Χριστιανική Εκκλησία.

Πρόκειται για την εικόνα της Ανάστασης του Λαζάρου, έργο του 18ουαιώνα που αγιογράφησαν οι αδελφοί Κωνσταντίνος και Αθανάσιος Ζωγράφος και η οποία φυλάσσεται στο Μουσείο Μεσαιωνικής Τέχνης της Κορυτσάς.

Η εικόνα είχε κλαπεί από το κομμουνιστικό καθεστώς Χότζα, αλλά στη συνέχεια δεν δόθηκε πίσω στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, αφού το κράτος την θεώρησε ιδιοκτησία του.

Και τώρα ο Έντι Ράμα αποφάσισε να την προσφέρει στην UNESCO, με αφορμή την 60η επέτειο από την είσοδο της Αλβανίας στο διεθνή οργανισμό.

Μάλιστα κύκλοι της Εκκλησίας της Αλβανίας αναρωτιούνται πως η UNESCO, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή προστασίας των πολιτιστικών δικαιωμάτων, θα αποδεχθεί τη δωρεά μιας, κατ’ ουσίαν, κλεμμένης εικόνας, αφού δεν αποτελεί περιουσιακό στοιχείο του αλβανικού κράτους, απλά σ’ αυτή τη φάση τη διαχειρίζεται.

Υπάρχουν επίσης και εκατοντάδες εικόνες και άλλα ιερά αντικείμενα, που παρακρατούνται από το αλβανικό κράτος σε αποθήκες και εκθέσεις, που αφαιρέθηκαν το 1967, και οι ναοί ακόμη περιμένουν την επαναφορά τους.
https://hellas-now.com/alvania-eklepsan-iero-keimilio-apo-tin-orthodoxi-ekklisia-gia-na-to-charisoyn-stin-unesko/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου