Τρίτη 16 Απριλίου 2013

ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΟ ΙΡΑΝ ΑΠΟ 8 ΡΙΧΤΕΡ. ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 40 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ


Ισχυρός σεισμός 8 βαθμών σημειώθηκε στο Ιράν, κοντά στην μεθόριο με το Πακιστάν, στις 13:44 ώρα Ελλάδος, σύμφωνα με το αμερικανικό γεωφυσικό ινστιτούτο USGS.

Σεισμικές δονήσεις έγιναν αισθητές στην περιοχή του Κόλπου και στο Νέο Δελχί. Σύμφωνα με μαρτυρίες επικρατεί πανικός και οι κάτοικοι έχουν βγει έντρομοι στους δρόμους.
Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι αρχές εκτιμούν πως ο ισχυρός σεισμός που έπληξε τη χώρα νωρίτερα στοίχισε τη ζωή σε "εκατοντάδες" ανθρώπους. Αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις. Πρώτες πληροφορίες για 40 νεκρούς.
Αρχικά, το Ινστιτούτο έκανε λόγο για 8 βαθμούς, αλλά στη συνέχεια υποβάθμισε τη δόνηση.
Το επίκεντρο τοποθετείται 90 χλμ νοτιοανατολικά της πόλης του Κας, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 15 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της γης. Σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις ο σεισμός είναι μεγέθους 7,8 Ρίχτερ.
Κτίρια εκκενώθηκαν και στο Ντουμπάι και το Κατάρ ενώ σε πολλές περιοχές έχει κοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.
Ιδιαίτερη είναι η ανησυχία για τη μετασεισμική δραστηριότητα καθώς σε κοντινή απόσταση λειτουργούν και πυρηνικές εγκαταστάσεις. Η ρωσική εταιρία η οποία έχει κατασκευάσει το πυρηνικό εργοστάσιο στο Μπουσέρ ανέφερε πάντως ότι ο ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός είναι "ασφαλής".
Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη Τρίτη, το Ιράν χτυπήθηκε από ισχυρή σεισμική δόνηση που άφησε πίσω της 40 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.
Ο πιο πολύνεκρος σεισμός στο Ιράν τον 20ο αιώνα, σημειώθηκε στις 20 Ιουνίου του 1990, όταν η χώρα θρήνησε 50.000 νεκρούς. Στις 26 Δεκεμβρίου του 2003, το Ιράν χτυπήθηκε και πάλι από τον εγκέλαδο με τελικό απολογισμό, 31.000 νεκρούς.
tragiko.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου