Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

ΑΠΟΦΑΣΗ-ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΝΟΒΟΥΛΙΟΥ: ΑΝΑΓΚΑΖΕΙ ΤΗ ΔΕΗ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ



Ευρωκοινοβούλιο προς ΔΕΗ: Ποιές αυξήσεις; Χρωστάτε χρήματα στους καταναλωτές!...
Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, απέρριψε σήμερατο απόγευμα την πρόταση της ΚΟΜΙΣΙΟΝ για backloading.
dei-foroi
Τι σημαίνει αυτό; Βackloading είναι η πρόταση να αποσυρθούν από την αγορά ρύπων περίπου 900 εκατομμύρια δικαιώματα εκπομπής και δημιουργώντας αυτή την τεχνητή έλλειψη να ανέβουν οι τιμές στο χρηματιστήριο των ρύπων.
Μετά από αυτό συμβαίνει το εξής:
Η ΔΕΗ η οποία είχε προεισπράξει τα δικαιώματα αυτά από τους καταναλωτές, τις επιχειρήσεις και τις βιομηχανίες, πρέπει τώρα να τους τα δώσει πίσω.
Δηλαδή όχι μόνο να ξεχάσει τις αυξήσεις στα τιμολόγια αλλά να δώσει και επιστροφή στους καταναλωτές!
Όλοι εμείς είχαμε πληρώσει προκαταβολικά την αύξηση του κόστους που είχε προϋπολογιστεί για τους ρύπους με αυξημένες τιμές.
Πως είχε γίνει αυτό: Η ΔΕΗ είχε προϋπολογίσει το κόστος των ρύπων με τιμές στα 7 ευρώ ο τόνος, ποσό που είχε εγκριθεί από την κυβέρνηση και είχε περάσει στους λογαριασμούς του ρεύματος κατά τις αυξήσεις των τιμολογίων του Ιανουαρίου.
Δηλαδή τώρα στην πράξη, με τις τιμές κάτω από τα 3 ευρώ, προκύπτει ένα περίσσευμα 4 ευρώ για κάθε δικαίωμα, ως πλεόνασμα που θα πρέπει να επιστραφεί στους καταναλωτές ή να συνυπολογιστεί στις επικείμενες αναπροσαρμογές των τιμολογίων το Μάιο και τον Ιούλιο.
Επίσης με τα νέα δεδομένα οι προϋπολογισμένες αυξήσεις (για το Μάιο και τον Ιούλιο όπως έχει ήδη συμφωνηθεί με την τρόικα και έχει ανακοινωθεί από τον περασμένο Ιανουάριο) θα πρέπει να επανυπολογιστούν και πιθανόν οι επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές να είναι μηδενικές.
Σημειώνεται ότι η απόρριψη έγινε με 15 ψήφους διαφορά και στο ΕΚ δόθηκε μια μεγάλη μάχη μεταξύ των υποστηρικτών και των πολέμιων της πρότασης. Πρωταγωνιστικό ρόλο στις αντιδράσεις διαδραμάτισε η ομάδα των Φιλελευθέρων και ο έλληνας ευρωβουλευτής Θόδωρος Σκυλακάκης.
Θ. Σκυλακάκης: Η ΔΕΗ οφείλει άμεσα να μειώσει την τιμή του ρεύματος
Από το Γραφείο Τύπου
Μετά το τέλος της ψηφοφορίας στην οποία απορρίφθηκε η πρόταση της Επιτροπής για "backloading" 900 εκ. δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ο Θόδωρος Σκυλακάκης ευρωβουλευτής της Ομάδας της Συμμαχίας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE) και μέλος της Κ.Ε. της Δράσης, δήλωσε:
"Μετά από πολύμηνο αγώνα τον οποίο από ελληνικής πλευράς (επί πολύ) έδινα μόνος, τελικά με οριακή πλειοψηφία απορρίφθηκε το "backloading", δηλαδή η αύξηση της τιμής ρεύματος στην Ελλάδα και η επιβάρυνση της χώρας κατά πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, η οποία θα δημιουργούσε χιλιάδες νέους ανέργους, καθώς η χώρα αγοράζει ετησίως 20 εκατομμύρια δικαιώματα ρύπων από το εξωτερικό.
Τώρα η ΔΕΗ, η οποία υπολόγισε τις τιμές των ρύπων με 7ευρώ/δικαίωμα για το 2013 και μεγαλύτερο στα επόμενα έτη, οφείλει να μειώσει την τιμή του ρεύματος ανάλογα με τη μείωση που εμφανίζεται πλέον στην αγορά ρύπων. Είναι ευθύνη της ΔΕΗ, της κυβέρνησης και της ΡΑΕ να το πράξουν άμεσα".
"Εάν εγκριθεί το "backloading", θα οδηγήσει στην αύξηση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος σε όλη την Ευρώπη και θα αποβεί σε βάρος των καταναλωτών, προπαντός στις χώρες της κρίσης, που πλήττονται από τρομακτική ανεργία" τόνισε νωρίτερα ο Θόδωρος Σκυλακάκης, στη σχετική συζήτηση πού έγινε στην Ολομέλεια.
Όπως υποστήριξε, η όλη υπόθεση με το "backloading" γίνεται για να εισπράξουν τα κράτη επιπλέον ποσά, από τους πολίτες-καταναλωτές, μέσω της "πίσω πόρτας" και γίνεται προπαντός επειδή οι εμπνευστές της ευρωπαϊκής κλιματικής πολιτικής αρνούνται να αποδεχθούν την παταγώδη αποτυχία των οικονομικών στόχων της πρότασής τους.
Αναλυτικά, η τοποθέτηση του Θόδωρου Σκυλακάκη στην Ολομέλεια ήταν η εξής:
"Το "backloading" σημαίνει στην ουσία μεγαλύτερους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος σε ολόκληρη την Ευρώπη, ακόμη και στις χώρες της κρίσης, που πλήττονται από τρομακτική ανεργία. Υψηλότεροι λογαριασμοί εις βάρος του βιοτικού επίπεδου ανθρώπων σε απόγνωση και της ανταγωνιστικότητας οικονομιών σε κρίση. Γιατί όμως γίνεται το "bacκloading", ενώ οι περιβαλλοντικοί μας στόχοι εκπληρώνονται; Όχι βέβαια για να ενθαρρυνθούν οι επενδύσεις.
Διότι οι επενδυτικές αποφάσεις που θα γίνουν από σήμερα και πέρα, θα επηρεαστούν αρνητικά από το "backloading", αφού τα έσοδά τους δεν θα εμφανιστούν πριν από το 2019-2020, όταν θα επανέρχονται τα δικαιώματα αυτά στην αγορά και οι τιμές θα πέφτουν!
Γίνεται λοιπόν για να εισπράξουν τα κράτη επί πλέον έσοδα από την πίσω πόρτα και γίνεται προπαντός διότι αρνούνται οι εμπνευστές της να αποδεχθούν ότι απέτυχαν παταγωδώς οι οικονομικοί στόχοι της κλιματικής μας πολιτικής, λόγω της αμερικανικής επανάστασης στο σχιστολιθικό αέριο και της ήττας στον τομέα των φωτοβολταϊκών από την Κίνα.
Γιατί αρνούνται να αποδεχθούν την πραγματικότητα."
plektani.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου