Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

ΝΕΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ: ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗΘΟΣ-ΣΤΗΘΟΣ! ΚΡΑΤΑΕΙ ΓΕΡΑ Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Με ανησυχία ως προς την απόσταση που χωρίζει τη ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ και με συγκρατημένη αισιοδοξία ως προς την απώλεια δυνάμεων που καταγράφει η Χρυσή Αυγή, παρακολουθεί το Μαξίμου τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών... και ωρών.

Δύο από αυτές, της GPO και της MRB, που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας (σε Mega και Star αντίστοιχα) είναι ενδεικτικές για τα παραπάνω συναισθήματα:

* Τη ΝΔ τη χωρίζει από τον ΣΥΡΙΖΑ μία... κλωστή που όλο και λεπταίνει –0,5% στην πρώτη, 0,6% στην δεύτερη. (ΝΔ 21 - ΣΥΡΙΖΑ
  20,5 και ΝΔ 21,8 – ΣΥΡΙΖΑ 21,2, αντίστοιχα).

* Η Χρυσή Αυγή “πέφτει” σε σύγκριση με τη δημοσκοπική άνοδο που παρουσίαζε τους τελευταίους μήνες, αλλά... μένει σταθερή σε σχέση με το ποσοστό που έλαβε στις εκλογές του περσινού Ιουνίου. Στην πρώτη μέτρηση εμφανίζει ποσοστό 7,8% και στη δεύτερη 6,9% -δηλαδή όσο και το εκλογικό της ποσοστό που ήταν ακριβώς 6,9%.

* Ο κυβερνητικός εταίρος, το ΠΑΣΟΚ, συγκρατεί τη μισή, σχεδόν, από την περσινή εκλογική του δύναμη: 6% στην πρώτη δημοσκόπηση και 5,2% στην δεύτερη.

Οι δύο μετρήσεις επίσης δείχνουν: ΚΚΕ 6% και 5%, ΑΝΕΛ 4,5% και 4,8%, ΔΗΜΑΡ 4,2% και 3,6%.

Κι όταν έλθει η τρόικα;

Συνεργάτης του Α. Σαμαρά που μελετά με προσοχή τα δημοσκοπικά ευρήματα εμφανίζεται “προβληματισμένος” καθώς, όπως παρατηρεί, τα ποσοστά αυτά δείχνουν ότι η κυβέρνηση συνολικά (και κάθε κόμμα της ξεχωριστά) δεν διαθέτει... αμορτισέρ για να απορροφήσουν τους κραδασμούς που θα προκαλέσουν οι τελικές “απαιτήσεις” της τρόικας στις επόμενες ημέρες –πόσο μάλλον οι υποχρεώσεις ενός νέου πακέτου.

Διατηρεί δυνάμεις η Χρυσή Αυγή 

Σε σχέση με τη Χρυσή Αυγή, η εκτίμηση είναι πως ένα ισχυρό τμήμα όσων δηλώνουν ότι την ακολουθούν είτε δεν έχει αφομοιώσει τις εξελίξεις είτε προτάσσει την «οργή» του για το υπάρχον πολιτικό σύστημα.

Στη μέτρηση της GPO μάλιστα, το 38,5% των ερωτηθέντων αποδίδει την άνοδο της Χρυσής Αυγής στο ότι «το πολιτικό προσωπικό πρόδωσε τη χώρα» (!), το 36,3% στην οικονομική κατάσταση και μόλις το 8,4% στο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης.

Της Μαρίνας Μάνη (capital.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου