Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

14 ΔΙΣ ΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΙΣ ΜΙΖΕΣ! ΘΑ ΚΑΛΥΨΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΑ ΑΛΛΑ "ΟΡΓΙΩΔΗ ΠΑΡΤΙ";


Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ

Το “πάρτι” που είχε στηθεί στο χώρο των εξοπλισμών για περισσότερο από 10 χρόνια ήταν γνωστό ακόμη και στον τελευταίο πολίτη. Στις αποκαλύψεις που γίνονται κανείς δεν μπορεί να δηλώσει ότι “πέφτει από τα σύννεφα”. Πιθανότατα να προκαλεί έκπληξη το μέγεθος της απληστίας και τα ποσά που “παίχτηκαν” . Όμως η ζημιά που έγινε στις τσέπες μας και στην οικονομία είναι μετρήσιμη με σχετική ασφάλεια: Πάνω ,κάτω 14 δις ! Φοβερό νούμερο. Όμως εξακολουθεί να παραμένει μικρό σε σχέση με ότι έγινε σε άλλους χώρους εκτός των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αυτό δεν το αναφέρουμε ως ...δικαιολογία. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για όσα συνέβησαν στους εξοπλισμούς. Όμως τουλάχιστον σ΄ αυτό το χώρο έχουμε κάνει μια αρχή. Έχουμε προσδιορίσει τη ζημιά, κάποιοι έχουν μπει ήδη φυλακή και κάποιοι άλλοι θα πρέπει να δώσουν μεγάλη μάχη για να την αποφύγουν. Αν κατορθώσουμε να μαζέψουμε και κάποια χρήματα πίσω θα είναι μια ψυχολογική τουλάχιστον ικανοποίηση ότι “κάποιοι πλήρωσαν”. 

Το ...μυστήριο που προκαλούν οι έρευνες για τα όπλα μπορεί να “γοητεύει” εμάς τους δημοσιογράφους και πιθανότατα και μια μεγάλη μερίδα πολιτών. Αλλά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μείνουμε επικεντρωμένοι στο χώρο των εξοπλισμών. Γιατί υπάρχει η αίσθηση ότι πίσω από τα χαμένα δις των εξοπλισμών έγιναν πολύ μεγαλύτερα και ...οργιώδη πάρτυ εις βάρος μας. Πολλά έχουν ακουστεί, περισσότερα έχουν γραφτεί για το χώρο της υγείας, των δημοσιων έργων που είχαν την τιμητική τους περίπου την ίδια περίοδο με την εποχή της φρενίτιδας εξοπλισμών, αλλά και για άλλους τομείς όπου κινήθηκε χρήμα. Και όσοι υποστηρίζουν ότι ξέρουν,ότι έχουν εικόνα αυτών των ...πάρτυ, επιμένουν να λένε ότι “ο τζίρος μίζας των εξοπλισμων είναι τζίρος...περιπτέρου, σε σχέση με ότι συνέβη αλλού”. 

Αν ισχύουν όλα αυτά ή όχι είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να ερευνηθεί σοβαρά. Ο υπαρκτός κίνδυνος όμως που υπάρχει για τις Ένοπλες Δυνάμεις είναι να επικρατήσει η λογική ότι οποισδήποτε και οτιδήποτε έχει να κάνει με τον εξοπλισμό τους είναι βρωμικο και παράνομο. Τις συνέπειες αυτού του κλίματος τις βιώνουν οι άνθρωποι των ΕΔ που καλούνται κάθε μέρα να δουλέψουν αντιμέτωποι με τεράστιες ελλείψεις και κινδύνους. Κανείς δεν υπογράφει ούτε για ...είδη υγιεινής φοβούμενος ότι κάποια στιγμή θα κατηγορηθεί για κάτι. Η ευθυνοφοβία κυριαρχεί και πλέον κάποιος θεωρείται επιτυχημένος αν κατορθώσει να περάσει από θέση ευθύνης...χωρίς να υπογράψει τίποτα!

Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο και έχει ήδη κρατήσει πολύ. Άλλο η κάθαρση που πρέπει να υπάρξει στο χώρο των εξοπλισμών κι άλλο η εύρυθμη λειτουργία Ενόπλων Δυνάμεων που δεν βρίσκονται στη βόρεια ή κεντρική Ευρώπη, αλλά σ΄ ένα από τα πιο απρόβλεπτα και θερμά σημεία του πλανήτη.

Η διαδικασία έρευνας στους εξοπλισμούς έχει πια μπει για τα καλά στο δρόμο που πρέπει. Οι δικαστές μας -κάποιοι απ΄ αυτούς- κατόρθωσαν να μπουν στο άβατο. Έχουν στοιχεία, ονόματα, ενδείξεις και αποδείξεις. Θα κάνουν τη δουλειά τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουν να λειτουργούν οι ‘Ενοπλες Δυνάμεις. 

Καιρός να το καταλάβουν όσοι πάνε στο γραφείο πάντα χωρίς στυλό. Γιατί όπως έχουμε ξαναγράψει ζημιά στο δημόσιο δεν έκαναν μόνο όσοι υπέγραψαν. Έκαναν και πολλοί οι οποίοι δεν τόλμησαν να υπογράψουν τα αυτονότητα. 

onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου