Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

ΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ ΓΙΑ ΕΝ ΨΥΧΡΩ ΚΛΟΠΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ!

H ΤΡΟΪΚΑ ΕΣΤΕΙΛΕ ΗΔΗ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ 2014.Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ

ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΚΟΥΡΕΜΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ.

ΑΠΟ 01/01/2014,ΤΕΡΜΑ ΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ. ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ, ΑΝ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΑΓΚΗΣ, ΘΑ ΚΛΕΒΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑΘΕΤΩΝ ΚΑΙ ΟΜΟΛΟΓΙΟΥΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ.
Όσες τράπεζες έχουν λάβει κρατική βοήθεια state aid,  δηλαδή όλες οι ελληνικές συστημικές δεν θα μπορούν να λάβουν νέα κρατική βοήθεια
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν θα μπορεί να συμμετάσχει σε νέα αύξηση κεφαλαίου ελληνικής συστημικής τράπεζας σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην Τρόικα. 
Η εξέλιξη αυτή σίγουρα αιφνιδιάζει και αλλάζει όλα τα δεδομένα που γνωρίζαμε έως τώρα.
Μέχρι τώρα τι γνωρίζαμε; 
Το ΤΧΣ έχοντας ένα κεφαλαιακό απόθεμα 10,6 δισεκ. ευρώ θα μπορεί να καλύπτει μελλοντικές κεφαλαιακές ανάγκες τραπεζών, εξέλιξη που προφανώς αποτελούσε - και αποτελεί - δικλείδα ασφαλείας για όλους τους καταθέτες. 
Τι μας λέει τώρα η Τρόικα; 
Οι ελληνικές τράπεζες υπάγονται πλέον στο καθεστώς state aid δηλαδή σε καθεστώς κρατικής βοήθειας. 
Ως εκ τούτου άπαξ και προκύψουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες στις τράπεζες οι ιδιώτες μέτοχοι θα πρέπει να συνεισφέρουν τα κεφάλαια τους όπως στην περίπτωση της Eurobank. 
Το ΤΧΣ δεν μπορεί να συμμετάσχει λοιπόν στην αύξηση κεφαλαίου της Eurobank όχι λόγω διαφοράς τιμής μεταξύ της παρελθούσας αμκ των 1,54 ευρώ και των 0,30 ευρώ που θα είναι η τιμή της αμκ στην νέα αύξηση των 2,5 δισεκ. ευρώ. 
Αν σε μια τράπεζα που έχει λάβει κρατική βοήθεια προκύψουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες το ΤΧΣ δεν θα μπορεί να συνεισφέρει κεφάλαια αλλά μόνο οι ιδιώτες μέτοχοι. 
Αν δεν καταστεί δυνατό ή εφικτό τότε αυτομάτως θα ενεργοποιείται η διαδικασία του bail in δηλαδή της εμπλοκής μη εξασφαλισμένων ομολογιών και εν συνεχεία ομολογιούχων και καταθετών στην ανακεφαλαιοποίηση υπό όρους.  
Το ερώτημα που θέσαμε όμως είναι η ενεργοποίηση του bail in σε πανευρωπαϊκό επίπεδο θα καθυστερήσει γιατί λοιπόν να μην μπορεί το ΤΧΣ να συμμετάσχει αν το θέλει βεβαίως στην αμκ της Eurobank ώστε να μειώσει και το μέσο κόστος κτήσης. 
Η απάντηση που λάβαμε είναι αφοπλιστική. 
Μια τράπεζα που έλαβε πρόσφατα κρατική βοήθεια μπορεί να λαμβάνει επί μακρόν κρατική βοήθεια;
Προφανώς και όχι θα ήταν λάθος μήνυμα προς όλη την Ευρώπη. 

Το συμπέρασμα 

Η Eurobank θα υλοποιήσει αμκ 2,5 δισεκ. και όχι 2 δισεκ. που αρχικώς είχε σχεδιαστεί. 
Ωστόσο η αύξηση κεφαλαίου των 2,5 δισεκ. θα καλυφθεί εξολοκλήρου από τους ιδιώτες και έτσι ούτε το ΤΧΣ δεν θα έρθει σε δύσκολη θέση ούτε οι ελληνικές τράπεζες και ούτε βεβαίως και οι καταθέτες. 
Βέβαια απάντηση από την Τρόικα δεν λάβαμε στο ερώτημα τι θα συμβεί αν π.χ. καλυφθεί το 80% του στόχου μιας αμκ από τους ιδιώτες, το ΤΧΣ συμμετέχει ή όχι για να καλύψει το 20%; 
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τα αρχικά 49,7 δισεκ ή 10,6 δισεκ. που έχουν απομείνει θα χρησιμοποιηθούν για την τραπεζική σταθερότητα και για την διασφάλιση....την απόλυτη διασφάλιση των καταθετών. 

bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου