Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

ΧΑΡΗΣ ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΤΟ ΑΙΣΘΗΜΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ!

Τα παιδιά έχουν ανάγκη 
το αίσθημα ασφάλειας

Με αφορμή το έγκλημα του Αλσους που συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά και την υπόθεση Γιακουμάκη που απασχολεί το πανελλήνιο και φέρνει στο προσκήνιο την υπόθεση του bullying, η...

παράταξη «Συνεργασία για τις 8Προτάσεις» θυμίζει στην δημοτική αρχή ότι σύμφωνα με το άρθρο 75 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, εδάφιο 11 της παρ γ) για την Ποιότητα Ζωής και Εύρυθμης Λειτουργίας των Πόλεων, αρμοδιότητα των δήμων είναι «Η μέριμνα και η λήψη μέτρων για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων».

Επιπλέον με την παρ. 4 αρμοδιότητά τους είναι και η σχεδίαση, η οργάνωση, ο συντονισμός και η εφαρμογή προγραμμάτων και πρωτοβουλιών για την πρόληψη της παραβατικότητας και με την παράγραφο στ) εδαφιο 1 «η φύλαξη των σχολικών κτιρίων».

Οι αρμοδιότητες αυτές, δεν είναι δυνητικές. Είναι υποχρεωτικές και εγείρουν ποινικές και αστικές ευθύνες για την δημοτική αρχή.

Οπως είναι γνωστό εκφράσαμε τη διαφωνία μας για τη συμμετοχή της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πρόνοιας αντί της Αντιδημαρχίας Παιδείας, στο Τοπικό Συμβούλιο Παραβατικότητας, καθώς όπως υποστηρίξαμε το μεγαλύτερο μέρος των προγραμμάτων που πρέπει να αναπτύξει ο δήμος για την παραβατικότητα, πρέπει να εκπονηθούν μέσα από τα σχολεία. 

Αυτό είναι προφανές και από τον οδηγό ίδρυσης και λειτουργίας των Τοπικών Συμβουλίων Παραβατικότητας που συνέταξε ως επικεφαλής της Ομάδας Διοίκησης Έργου, ο σημερινός Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννης Πανούσης.

Και εκεί στις βασικές δραστηριότητες που ασκούν τα Τοπικά Συμβούλια Παραβατικότητας περιγράφονται δράσεις που σαφώς έχουν μεγαλύτερη συνάφεια με τις σχολικές κοινότητες όπως:

▪  Καταγράφουν και μελετούν την παραβατικότητα στο συγκεκριμένο Δήμο.

▪  Σχεδιάζουν και προωθούν ειδικές δράσεις για την πρόληψη της παραβατικότητας.

▪  Μεριμνούν για την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την ενεργό συμμετοχή τους σε προγράμματα πρόληψης παραβατικότητας.

▪  Αναλαμβάνουν τον συντονισμό και την πλαισίωση πρωτοβουλιών άλλων κοινωνικών φορέων, όπως συλλόγων γονέων, εθελοντών, θεραπευτικών κοινοτήτων, που στοχεύουν στην πρόληψη της παραβατικότητας.

▪  Φροντίζουν για τη σύσταση δικτύων βοήθειας, αρωγής και πληροφόρησης των θυμάτων, εγκληματικών πράξεων, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς.

▪  Ενισχύουν τα προγράμματα μέριμνας των εγκαταλειμμένων παιδιών και των ατόμων που χρήζουν βοήθειας.

▪  Σχεδιάζουν την εφαρμογή μέτρων, σε συνεργασία με τη Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για την πρόληψη της βίας και της διακίνησης ναρκωτικών μέσα στο σχολείο ή στις γύρω περιοχές.

▪  Μεριμνούν για τη δημιουργία χώρων υποδοχής και ανάπτυξης πρωτοβουλιών νέων, ιδίως εργαστηρίων θεάτρου, ζωγραφικής, μουσικής, πίστας αγώνων.

▪  Σχεδιάζουν για την εφαρμογή ειδικών επιμορφωτικών προγραμμάτων για γονείς, δασκάλους και καθηγητές.

▪  Μεριμνούν για την εκπαίδευση εθελοντών πάνω σε θέματα όπως π.χ. η πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων, η σχολική και εξωσχολική βία, η χρήση ναρκωτικών, η κακομεταχείριση και εκμετάλλευση γυναικών και ανηλίκων.

▪  Συντάσσουν την ετήσια έκθεση για την κατάσταση της παραβατικότητας στον χώρο δράσης τους και αξιολογούν την αποτελεσματικότητα των ληφθέντων μέτρων πρόληψης.

▪  Προτείνουν αρμοδίως μέτρα αντεγκληματικής πολιτικής.

▪  Μεριμνούν για την καθιέρωση «Ημέρας Προβληματισμού» της τοπικής κοινωνίας για τα προβλήματα παραβατικότητας της περιοχής τους.

Το περιστατικό του Αλσους την ώρα ακριβώς που περνούσαν παιδιά δίπλα στον φράχτη του σχολείου, ήταν η ακραία μορφή ενός αυξητικού φαινομένου.

Κάθε λίγο και λιγάκι συμβαίνει και στην περιοχή μας κάτι πρωτοφανές και πρωτόγνωρο που μας δείχνει ότι η παραβατικότητα οξύνεται και διευρύνεται με βασικά θύματα και τα παιδιά.

Τα παιδιά πέφτουν καθημερινά θύματα:

Ληστειών από συμμορίες.

Εκφοβισμού και σχολικής βίας.

Ψυχολογικής βίας που τα μετατρέπουν ακόμη και σε δράστες.

Εκτεταμένης διακίνησης ναρκωτικών.

Περιστατικών μαστροπίας που στήνονται μέσα από το διαδίκτυο.

Απειλών ψηφιακής βίας και εκφοβισμού μέσα από το  facebook.

Παραθρησκευτικών οργανώσεων και προσηλυτισμού.

Θύματα ομάδων δήθεν αναρχικών που μέσα από την ιδεολογικοποίηση της βίαιης εκτόνωσης και της φθοράς δημόσιας περιουσίας, υποτίθεται ότι θα δημιουργήσουν έναν καλύτερο κόσμο. Ο Χολαργός έχει αναδειχθεί σε κύτταρο δημιουργίας πυρήνων τρομοκρατίας με κύρια εστία τα σχολεία μας.

Θύματα ακόμη του χουλιγκανισμού που δυστυχώς καλλιεργείται ανεξέλεγκτα σε κάποιες τοπικές αθλητικές ομάδες.

Εχουμε ακόμη και φαινόμενα διακρίσεων στα σχολεία από τους καθηγητές και καταπάτησης των δικαιωμάτων των παιδιών.

Και το απαράδεκτο φαινόμενο τα ψιλικατζίδικα και τα περίπτερα δίπλα στα σχολεία, να πουλάνε αλκοόλ σε παιδιά 13 χρονών.

Και βέβαια υπάρχει και η ασφάλεια των παιδιών που καθορίζεται από την κατάσταση των υποδομών.

Η έκθεση κινδύνων των παιδιών μας στους δρόμους και η έλλειψη κυκλοφοριακής αγωγής.

Η έλλειψη φωτισμού και πεζοδρομίων.

Η κακή σηματοδότηση έξω από τι σχολικές μονάδες.

Οι ακατάλληλοι φθαρμένοι και επικίνδυνοι προαύλιοι χώροι και τα δάπεδα.

Τα σίδερα που προεξέχουν παντού με τα σπασμένα και σκουριασμένα κάγκελα και τις επικίνδυνα φθαρμένες κερκίδες. Καλώδια που κρέμονται. Σοβάδες που πέφτουν στα σχολεία, αλλά και οι Παιδικές Χαρές που δεν έχουν κανένα σήμα πιστοποίησης.

Ακόμη και οι λακκούβες στους δρόμους αποτελούν απειλή για τα ποδήλατα, καθώς υποχρεώνουν σε επικίνδυνους ελιγμούς.

 Ολες αυτές οι απειλές οδηγούν σε μια απορρύθμιση και έναν απομονωτισμό των παιδιών.

Τα παιδιά αναγκαστικά περιορίζονται και απομονώνονται και αναπτύσσουν μια ψυχολογία άμυνας και φόβου.

Και ο δήμος τί κάνει για όλα αυτά;

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων Αργώ σε αποσπασματική συνεργασία με τον Δήμο και με το προσωπικό να αγωνίζεται αυτοβούλως και πρωτοβουλιακά.

Το Δια Βίου Μάθηση με 17 προγράμματα για την αντιμετώπιση κρίσεων, τα social media, την ανάνυψη, τις προφυλάξεις για την παραβατικότητα... αναξιοποίητο.

Το Πρόγραμμα Protecta «Προστατεύω τον εαυτό μου και τους άλλους» επίσης του Ινστιτούτου Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, αγνοείται στο δήμο μας.

Οι Σχολές Γονέων που επίσης έχουν προγράμματα παραβατικών συμπεριφορών και πρόληψης, ανύπαρκτες στο δήμο μας.

Το ίδιο το συμβούλιο παραβατικότητας τί έχει κάνει; Που είναι οι καταγραφές, οι μελέτες και οι προτάσεις;

Οι περισσότεροι δήμοι έχουν αναπτύξει πρωτοβουλίες – συναντήσεις και δημόσιες συζητήσεις με τα αστυνομικά τμήματα και το Υπ. Προστασίας του Πολίτη, για να επισημάνουν τις ελλείψεις και τις ανάγκες. Εμείς;

Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Πρόληψη του Εγκλήματος (EUCPN, EU Crime Prention Network), που συντονίζει και χρηματοδοτεί «καλές πρακτικές», για την πρόληψη της παραβατικής συμπεριφοράς σε τοπικό επίπεδο. Το αγνοούμε!

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Δικαιώματα Ιθαγένεια 2020» που χρηματοδοτεί ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ δήμων για την πρόληψη της παραβατικότητας και την ενημέρωση γύρω από τα δικαιώματα και των νέων. Προχθές έληξε η πρόσκληση. Ο δήμος μας αγρόν ηγόρασε!

Το CIVITAS για την κυκλοφοριακή αγωγή και την προστασία των πολιτών και των παιδιών από τους κυκλοφοριακούς κινδύνους και την οδική ασφάλεια; «Σενάρια επιστημονικής φαντασίας» για το δήμο μας! 

Ακόμη και τα προγράμματα «ENERGY» ή « Πολίτες για την Ευρώπη 2020», και το «Ψηφιακή Σύγκλιση» που έχουν υποπρογράμματα για γνωριμία με τους θεσμούς, δικαιώματα, χρήση οικιακών ηλεκτρικών συσκευών και αντικλεπτική προστασία, συστήματα ασφάλειας συναγερμοί κάμερες κ.λπ. αποτελούν έννοιες άγνωστες στο δήμο μας!


Δυστυχώς η δημοτική αρχή σκότωσε και την ελπίδα στο Δημοτικό Συμβούλιο, αφού από την μία διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στο δήμο μας και από την άλλη ότι δεν χρειάζεται να κάνει τίποτα, αφού δεν έφταιγε όπως είπε εκείνη για το έγκλημα στο Αλσος.

Αλήθεια, όλες οι άλλες δημοτικές αρχές που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αντιμετώπισης της παραβατικότητας, της ενημέρωσης και της κοινωνικής ενεργοποίησης, νιώθουν ένοχες για την εγκληματικότητα και αναπτύσσουν τέτοιες δράσεις; 

6 σχόλια:

  1. ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΤΑ ΒΡΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ,ΚΟΥΓΙΟΥΤΖΟΠΟΥΛΕ ;

    ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΕΡΑΝΟ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΟΥ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σαφέστατα αναφέρεται στο κείμενο των 8 προτάσεων η πηγή ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.Κάποιες άλλες προτάσεις δεν κοστίζουν απολύτως τίποτα π.χ. σχολή γονέων,πρόγραμμα "διά βίου μάθηση"κλπ.Ολα αυτά όμως απαιτούν γνώσεις,μελέτη και σκληρή δουλειά από τους αιρετούς.Το χειρότερο είναι οτι η δημοτική αρχή δεν θέλει να επωφεληθεί από τις δυνατότητες εκείνων που τις έχουν και δεν επιθυμεί να υιοθετήσει ή έστω να εξετάσει καλές ιδέες.Κρίμα !

      Διαγραφή
  2. Πιο γραφικος και απο τις λακκουβες, Κουγιουμτζοπουλε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ΒΛΑΚΕΙΑ ΠΑΕΙ ΣΥΝΝΕΦΟ .ΟΙ ΕΞΥΠΝΟΙ ΤΗΝ ΕΚΤΟΞΕΥΟΥΝ ΣΑΝ ΠΟΡΔΗ ΚΑΙ ΟΙ ΒΛΑΚΕΣ ΤΗΝ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΟΙ ΚΑΛΕΣ ΙΔΕΕΣ ΥΛΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΛΕΦΤΑ ,ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ,ΜΕ ΜΠΙΚΙΚΙΝΙΑ .........ΠΟΛΛΑ Ή ΛΙΓΑ , ΠΑΝΤΩΣ ΜΕ ΛΕΦΤΑ !!!!!

    ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ,ΔΕΝ ΚΑΝΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ !

    ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΛΟΥΜΠΕΣ ΓΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ,ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΛΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΦΕΤΕΡΙΑΣ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μα καλά ...πόσο βλάκες μπορεί να είστε που έχετε το θράσος να χλευάζετε τέτοια θέματα.....και το καλύτερο είναι οτι μερικοί απο εσάς έχετε και θέση στο Δήμο.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή