Κυριακή 26 Απριλίου 2015

ΦΡΙΚΗ ΣΤΟ ΕΒΕΡΕΣΤ! ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΘΑΦΤΗΚΑΝ ΖΩΝΤΑΝΟΙ ΑΠΟ ΧΙΟΝΟΣΤΙΒΑΔΑ ΜΕΤΑ ΤΑ 7,9 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΟ ΝΕΠΑΛ

Σοκαρισμένος είναι ο κόσμος της Google από την είδηση...


πως υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας κολοσσού στον χώρο του διαδικτύου έχασε τη ζωή του στις πλαγιές του Έβερεστ λόγω χιονοστιβάδας που προκλήθηκε μετά τον ισχυρότατο σεισμό των 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στο κεντρικό τμήμα του Νεπάλ.

Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής από το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου, μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN. Ο αριθμός τους δεν αποκλείεται να αυξηθεί εκ νέου, καθώς οι πληροφορίες έρχονται με αργούς ρυθμούς από το Νεπάλ, μια από τις πιο φτωχές και αραιοκατοικημένες χώρες της Ασίας, με απαρχαιωμένο οδικό δίκτυο και παρωχημένα συστήματα επικοινωνίας.

Ο Νταν Φρέντινμπεργκ σκοτώθηκε από χιονοστιβάδα που προκλήθηκε μετά τον ισχυρότατο σεισμό των 7,9R στο κεντρικό τμήμα του ΝεπάλΟ θάνατος του Ντάνιελ Φρέντινμπεργκ βύθισε στο πένθος φίλους, συγγενείς και απλούς χρήστες της γνωστής μηχανής αναζήτησης, οι οποίοι αδυνατούν να πιστέψουν το τραγικό παιχνίδι της μοίρας. Μαζί με άλλους τρεις συναδέλφους του, είχε ξεκινήσει για αναρρίχηση στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου. 
Ωστόσο, ο Εγκέλαδος είχε άλλα σχέδια. Τα 7,9 R μετέτρεψαν κτήρια σε συντρίμμια κτήρια και άνοιξαν στα δύο δρόμους στην πρωτεύουσα του Νεπάλ, την Κατμαντού, προκαλώντας παράλληλα χιονοστιβάδα -εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από το επίκεντρο του σεισμού-, η οποία έπληξε τμήμα κατασκήνωσης ορειβατών.


Κατεστραμμένες σκηνές στην κατασκήνωση μετά το πέρασμα της χιονοστιβάδας
Κατεστραμμένες σκηνές στην κατασκήνωση μετά το πέρασμα της χιονοστιβάδας


Οι τρεις συνάδελφοι του Νταν Φρέντινμπεργκ γλίτωσαν την ύστατη στιγμή. Δεν συνέβη όμως το ίδιο και με το υψηλόβαθμο στέλεχος της Google.

Ποιος ήταν ο Νταν Φρέντινμπεργκ

Όντας ένα από τα παλαιότερα στελέχη της εταιρείας, ήταν επικεφαλής της υπηρεσίας προσωπικών δεδομένων της Google X, ενός ερευνητικού τμήματος της Google που εδρεύει στο Mountain View της Καλιφόρνιας.
Θεωρείτο πολύ έμπειρος ορειβάτης και είχε ξεκινήσει για την κατάκτηση της κορυφής των Ιμαλαΐων, συμμετέχοντας σε αποστολή που διοργάνωσε η εταιρεία Jagged Globe. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Daily Mail», ο θάνατος του 33χρονου οφείλεται σε βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση.

«Η ψυχή και το πνεύμα του θα ζουν μαζί μας» ανέφερε σε ανάρτησή της η αδελφή του θύματος στο Instagram, η οποία ήταν εκείνη που γνωστοποίησε την τραγική είδηση.

«Βρίσκομαι στη δυσάρεστη θέση να σας ενημερώσω ότι ο αγαπημένος μας Νταν τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι κατά τη διάρκεια της χιονοστιβάδας στο Έβερεστ και δεν τα κατέφερε» έγραψε στο μήνυμά της η Μέγκαν, το οποίο ανέβηκε και στο Twitter.

Χάρτης με το επίκεντρο του σεισμού και το Έβερεστ
Χάρτης με το επίκεντρο του σεισμού και το Έβερεστ


O Ντάνιελ Φρέντινμπεργκ με την Αμερικανίδα ηθοποιό Σοφία Μπους, όταν ήταν ζευγάρι
O Ντάνιελ Φρέντινμπεργκ με την Αμερικανίδα ηθοποιό Σοφία Μπους, όταν ήταν ζευγάρι


Την είδηση την επιβεβαίωσε και η Jagged Globe, η εταιρεία που διοργάνωσε την αποστολή στο βουνό.

Η μοιραία κατασκήνωση
Η μοιραία κατασκήνωση




«Με μεγάλη μας θλίψη ενημερώνουμε για τον θάνατο ενός εκ των μελών της ομάδας αναρρίχησης, του Ντάνιελ Φρέντινμπεργκ» επισήμανε εκπρόσωπος της επιχείρησης, ο οποίος ενημέρωσε και για τον τραυματισμό δύο ακόμη ορειβατών που συμμετείχαν στην αποστολή.

Καταστροφή στην κορύφωση της τουριστικής σεζόν

Την ίδια στιγμή, τουλάχιστον 17 άνθρωποι ανασύρθηκαν νεκροί από την κατασκήνωση στο Έβερεστ, η οποία επλήγη από τη χιονοστιβάδα.

Πρόκειται για το πιο πολύνεκρο περιστατικό στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου. Τουλάχιστον 1.000 ορειβάτες βρίσκονταν μέσα στην κατασκήνωση όταν χτύπησε η χιονοστιβάδαΠρόκειται για το πιο πολύνεκρο περιστατικό στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ορειβασίας του Νεπάλ Ανγκ Τσερίνγκ Σέρπα, άλλοι 61 άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν αρκετές σκηνές καλύφθηκαν από τόνους χιόνι. Αξιωματούχοι του Υπουργείου Τουρισμού τόνισαν πως τουλάχιστον 1.000 ορειβάτες -συμπεριλαμβανομένων 400 ξένων υπηκόων- βρίσκονταν είτε μέσα στις εγκαταστάσεις ή καθ' οδόν για την κορυφή όταν συνέβη το κακό. 

Όπως μετέδωσε το CNN, σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση διάσωσης των υπόλοιπων ορειβατών που εγκλωβίστηκαν στην κατασκήνωση. Οι διασώστες μεταφέρονται στον τόπο της τραγωδίας με ελικόπτερα. Το έργο τους θεωρείται εξαιρετικά επικίνδυνο, καθώς οι ισχυροί μετασεισμοί προκαλούν νέες χιονοστοιβάδες.Ήδη σεισμός 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε σήμερα περιοχές των Ιμαλαΐων, με αποτέλεσμα μεγάλες ποσότητες χιονιού να παρασύρουν τα πάντα στο πέρασμά τους.

Διασώστες προσεγγίζουν τον καταυλισμό
Διασώστες προσεγγίζουν τον καταυλισμό




Τα 7,9R χτύπησαν το Νεπάλ σε μια από τις πιο δημοφιλείς εποχές του χρόνου για πεζοπορία και ορειβασία, με περίπου 300.000 ξένους τουρίστες να επισκέπτονται αυτήν την περίοδο την ασιατική χώρα για να περιηγηθούν σε μονοπάτια στους πρόποδες του βουνού ή να πατήσουν στην κορυφή του, πριν από τις έντονες βροχοπτώσεις στα τέλη Μαΐου.

Οι ισχυροί σεισμοί δεν είναι σπάνιοι στο Νεπάλ. Περίπου 11.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε χτυπήματα του Εγκέλαδου τον 20ό αιώνα. Το 1934 σεισμός 8,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ισοπέδωσε το 1/4 των σπιτιών στην πρωτεύουσα Κατμαντού, σκοτώνοντας 8.500 ανθρώπους. Το 1988, πάλι, 6,5R ταρακούνησαν τα ανατολικά της ασιατικής χώρας, προκαλώντας τον θάνατο 721 ανθρώπων.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Διαβάστε επίσης:

zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου