Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

"ΕΠΙΘΕΣΗ" ΔΗΜΟΤΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ...ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ!!!

Προσέξτε τα όσα μας έστειλε αναγνώστριά μας-δημότισσα για την πρωτοβουλία εθελοντών να καθαρίσουν δημοτικά πάρκα, αλσύλια κ.λ.π.
Λέει πολλά που αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής...


Μάκη μου καλημέρα,
Παρακολουθώ όπως ξέρεις συστηματικά το blog σου, και τις τελευταίες μέρες διαβάζω τις αναρτήσεις για τους εθελοντές που καθάρισαν το πάρκο και το άλσος.
Έχω μερικές απορίες, αφού βεβαίως πρώτα διευκρινίσω ότι καλώς έκαναν όσοι πήγαν και καθάρισαν και μπράβο τους.

1.       Οι αρμοδιότητες της Πολιτείας, των Δήμων, δεν περιλαμβάνουν την καθαριότητα πάρκων, αλσυλλίων, κλπ;
Και μη μου πεις ότι δεν υπάρχουν χρήματα, διότι ανέκαθεν βρωμούσε ο τόπος στον Χολαργό, ακόμα και τις εποχές που υπήρχαν χρήματα.
ή οι αρμοδιότητές τους είναι επιλεκτικές και περιορίζονται μόνο στην αύξηση των δημοτικών τελών;

2.       Όλοι αυτοί που εθελοντικά καθαρίζουν πάρκα, παραλίες, κ.λπ. είναι άλλοι από αυτούς που πετάνε τα σκουπίδια;
Δηλαδή, αυτοί που πετάνε στρώματα, καρέκλες, παπούτσια, ρούχα, σκουπίδια, κ.λπ. στο δρόμο είναι εξωγήινοι;  Αυτοί που θα πάνε εθελοντικά να καθαρίσουν είναι άλλοι; 

3.       Το τελευταίο διάστημα, έχουμε αναλάβει μαζί με τον αδελφό μου να βγάζουμε βόλτα τον σκύλο της οικογένειας.  Επί δεκαετίες που μέναμε σε μονοκατοικία δεν χρειαζόταν αυτή η διαδικασία καθώς οι σκύλοι που είχαμε έκαναν την ανάγκη τους στον κήπο μας.  Τώρα λοιπόν που λόγω αλλαγής συνθηκών πρέπει ο σκύλος μας να βγει έξω για την ανάγκη του, παρατηρώ ότι εκτός του ότι ο τόπος είναι γεμάτος ακαθαρσίες, εκτός από μένα ΚΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟΣ ΔΕΝ ΚΡΑΤΑΕΙ ΣΑΚΟΥΛΑΚΙ για να μαζεύει τις ακαθαρσίες του δικού του σκύλου.  Ειδικά η περιοχή πέριξ του Δημαρχείου στην οποία κινούμαι είναι γενικώς σκυλο-γειτονιά.   Στην διάρκεια της μισάωρης βόλτας, θα συναντήσω τουλάχιστον άλλους δέκα συντοπίτες με σκύλους, οι οποίοι αρειμανίως βολτάρουν και ουδόλως ασχολούνται για ό,τι αφήνει ο σκύλος τους πίσω.  Μάλιστα, συστηματικά συναντώ μια ηλικιωμένη κυρία η οποία προφανώς βγαίνει για την δική της βόλτα, και κάθε φορά που με βλέπει το ίδιο πράγμα μου λέει «αχ κοριτσάκι μου, μακάρι όλοι να τα μάζευαν όπως τα μαζεύεις εσύ». 
 Ήθελα λοιπόν να ρωτήσω: όλοι αυτοί που αδιαφορούν για  τα κακά των σκύλων τους, είναι άλλοι από αυτούς που φωνάζουν ότι ο τόπος έχει βρωμίσει; Είναι άλλοι από αυτούς που εθελοντικά πάνε να καθαρίσουν τα πάρκα;

Εθελοντισμός δεν σημαίνει μόνο να πάμε όλοι μαζί να καθαρίσουμε ένα πάρκο, για να έρθει το κανάλι να μας φωτογραφήσει. 
Εθελοντισμός σημαίνει ακόμη, να μην πετάξεις τα σκουπίδια σου έξω από τον κάδο επειδή βαριέσαι να ανοίξεις το καπάκι, εθελοντισμός σημαίνει να ξέρεις ότι ο γείτονάς σου είναι ανήμπορος και να του πας την εφημερίδα, εθελοντισμός σημαίνει να ξέρεις ότι είμαι άρρωστος και να έρθεις απλά να μου πεις μια καλημέρα, εθελοντισμός είναι να μάθω τα παιδιά μου να μην φτύνουν στο δρόμο, να μην βρίζουν, να μην πετάνε το κουτάκι της μπύρας, εθελοντισμός σημαίνει βασικά ήθος, αρχές, σεβασμός στον συνάνθρωπο και στην κοινωνία, ανιδιοτέλεια. 
Εθελοντισμός σημαίνει να μην παίρνω τα σκουπίδια από την πόρτα μου και τα ρίχνω στη δική σου πόρτα.  Εθελοντισμός σημαίνει να μην βάζω τα γατάκια σε σακούλα και τα πετάω στα σκουπίδια, εθελοντισμός σημαίνει να σέβομαι ότι είναι ώρα κοινής ησυχίας και να μην κόβω δέντρα με αλυσοπρίονο.
Εάν τη μια Κυριακή πάω για πικ-νικ στο πάρκο και αφήσω πίσω μου συντρίμμια, και την άλλη Κυριακή πάω εθελοντικά να καθαρίσω το πάρκο, αυτό δεν είναι εθελοντισμός.  Αυτό είναι «ελάτε να μας φωτογραφίσετε». 
Αυτός δηλαδή που περπατάει στον δρόμο και κάνει «χα, φτου» και φτύνει, είναι άλλος από αυτόν που την επόμενη Κυριακή θα πάει εθελοντικά να καθαρίσει;

Αυτές είναι οι ταπεινές μου απόψεις. 
Σ ευχαριστώ που με άκουσες.

Με εκτίμηση,
Μαρία Δανάσκου

6 σχόλια:

  1. Αγαπητή φίλη Μαρία,με προσοχή διάβασα τις θέσεις σου ,και συμφωνώ απόλυτα μαζί σου.
    Υπάρχουν εθελοντές για φωτογράφηση ,αλλά και οι εξαιρέσεις .
    Κάποιοι που είναι πραγματικοί εθελοντές με όλη τη σημασία της λέξης ,και αυτά που εσύ επισημαίνεις τα έχουν ως πράξη ζωής.,και αθόρυβα φροντίζουν για τον συνάνθρωπο ,τα ζώα ,το περιβάλλον.
    Αυτούς όμως κάποιοι τους απομονώνουν,για να μην χαλάνε ... και τους άλλους ,αυτούς που έχουν τον εθελοντισμό για φωτογράφηση και προβολή.

    Σε πληροφορώ,ότι κάποιος από αυτούς που καθαρίζουν... εθελοντικά ,ο ίδιος είναι πολύ βρ@@@κος από πάσης απόψεως .Κατά τα άλλα << δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν ....>>.
    Είναι αυτό που και εσύ εστίασες ,ότι οι ίδιοι που τώρα βρομίζουν μετά πάνε και καθαρίζουν εθελοντικά,ή και το αντίθετο, για την προβολή.
    Αλλά από ολότελα... καλός και αυτός ο καθαρισμός.
    Και σε άλλους με υγεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητή φίλη, χωρίς να διαφωνήσω η να συμφωνήσω μαζί σου, γιατί σε κάποια θέματα όντως έχεις δίκιο, θα συμφωνήσεις φαντάζομαι ότι η συμπεριφορά μας προς το περιβάλλον είναι θέμα παιδείας.
    Για το λόγο αυτό έγινε και έκκληση στα σχολεία για να έρθουν και μαθητές. Αποτέλεσμα δεν είναι το ότι καθαριστηκε το πάρκο, αλλά να μάθουμε όλοι μας και κυρίως τα νέα παιδιά πως πρέπει να συμπεριφερομαστε στο περιβάλλον.
    Όσο για το ποιος χαίρεται ή εκμεταλευεται την εκστρατεία καθαριότητας λίγο ενδιαφέρει, αν και το ξέρουμε όλοι μας και φαίνεται στις φωτογραφίες.
    Όσον αφορά τους εθελοντές της δασοπραστασιας θα έλεγα να κάνετε μια βόλτα από εκεί πάνω, για να δείτε και μόνη σας, τι και πως το προσφέρουν. Ίσως εκεί βρείτε και τις απαντήσεις σας, στα ερωτήματά σας περί εθελοντισμού.
    Φιλικά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χαίρομαι που ήρθαν κάποια σχόλια, έστω και ανώνυμα.
    Τα πάντα είναι θέμα παιδείας, συμφωνώ.
    Όσο για το έργο της δασοπροστασίας, γνωρίζω, και είναι παρήγορο και θετικό το ότι υπάρχουν αυτοί οι άνθρωποι. Ενώ ταυτόχρονα είναι και θλιβερή η ανυπαρξία της οργανωμένης Πολιτείας.
    Ευχαριστώ,
    Μαρία Δανάσκου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κάποιοι σφετερίστικαν τον κόπο και τους αγώνες άλλων,χρησιμοποίησαν αθέμιτα μέσα(πλάτες πρώην) σε μόλις δύο χρόνια,έχουν διαλύσει ότι είχε κτιστεί σε είκοση χρόνια,και έχουν ''μούτρα'' να μιλάνε και από πάνω;; Μπόλεκ το μόνο έργο που θα αφήσεις θα είναι οι ''φωτογραφίες'' και η ''βρώμικη'' προπαγάνδα σου!Και σταμάτα να παρακαλάς και να εκλιπαρείς τους δάσκαλους των δημοτικών σχολείων,να στείλουν στον Δήμο ευχαριστήρια επιστολή...για την ομαδούλα σου...έγινες ''αντικείμενο''χλευαστικών σχολίων,για τoυς ''επιτακτικούς τρόπους σου'',αυτό που λέμε στη καθομιλουμένη ''τους έγινες τσιμπούρι''.Το ξέρουμε ότι είσαι γυμνοσάλιαγκας και κάνεις τα ίδια και με άλλες υπηρεσίες! {Road runner}

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εθελοντισμός σημαίνει να σηκώσεις τον κώλο σου από τον καναπέ και το pc και να σταματήσεις της ανώφελες κριτικές αναρτήσεις στο ιντερνετ ενώ εσύ δεν κάνεις τίποτα για να βοηθήσεις Ελληνάρα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ενώ εσύ είσαι ''εθελοντής'' με αντιπαροχές!!!Καμιά προμήθεια ''παίζει'' τώρα τελευταία ρε Μπόλεκ;;;Kάτι σαν και σένα έχουν κάνει μεγάλη ζημιά στον εθελοντισμό!!Γι' αυτό είστε τρείς και ο κούκος.Tο δάσος το φυλάνε καλύτερα οι αλεπούδες!!!χα χα χα, άκου ''εθελοντής'' ο Μπόλεκ...!!! Με έκανες και γέλασα ρε γυμνοσάλιαγκα...{Road runner}

    ΑπάντησηΔιαγραφή