Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

ΟΧΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟΥΣ ΓΥΠΕΣ ΤΗΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΑΣ! ΔΕΙΤΕ ΤΟ NON PAPER ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΟΥ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΠΕΤΑΞΑΝ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Με την αποχώρηση των κ.κ. ΔραγασάκηΤσακαλώτου και Παππά από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες διακόπηκαν αιφνιδίως, λίγο πριν τις 8 το βράδυ της Κυριακής (ώρα Ελλάδος) οι συζητήσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών στις Βρυξέλλες...

Κατά πληροφορίες που επικαλείται το Πρώτο Θέμα από τη βελγική πρωτεύουσα, μεταξύ των δύο πλευρών υπάρχουν ακόμα τεράστιες διαφορές.
Κοινοτικές πηγές, μιλώντας στο Πρώτο Θέμα, ανέφεραν ότι δεν υπάρχει πιθανότητα διεξαγωγής έκτακτου EuroWorking Group τη Δευτέρα, αλλά και ότι στο Eurogroup της Πέμπτης 18 Ιουνίου δεν θα συζητηθεί καν το θέμα της Ελλάδας, καθώς δεν υπήρξε καμία πρόοδος στις συνομιλίες.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η πλευρά των πιστωτών της Ελλάδας επιμένει να ζητά μόνιμες περικοπές δύο δισ. ευρώ (ή 0,5% του ΑΕΠ) για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, κάτι που η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να απορρίπτει.
Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε ότι οι συνομιλίες ολοκληρώθηκαν χωρίς επιτυχία, καθώς υπάρχει σημαντικό χάσμα ανάμεσα στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης και τις κοινές απαιτήσεις της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.
Επιπρόσθετα, η ίδια πηγή τονίζει ότι οι ελληνικές προτάσεις παραμένουν ημιτελείς και υποδεικνύει ότι οι συζητήσεις θα πρέπει να συνεχιστούν στο πλαίσιο του Eurogroup.
Από την πλευρά του, ο αρθρογράφος των Financial Times, Πίτερ Σπίγκελ, μετέδωσε από τις Βρυξέλλες ότι η σύντομη συνάντηση (κράτησε μόλις 40-45 λεπτά) είναι «κακό σημάδι» και επικαλέστηκε συνομιλία του με τον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά, αμέσως μετά τη διακοπή των συνομιλιών.
«Θα δούμε», λέει ο Σπίγκελ, ήταν η απάντηση του κ. Παππά, όταν τον ρώτησε εάν η σύντομη συνάντηση είναι «κακό σημάδι». «Κι έπειτα χαμογέλασε» περιγράφει ο αρθρογράφος των FT.

Τι έλεγε το non paper της ελληνικής κυβέρνησης

Η ελληνική κυβέρνηση με non paper πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων, που διακόπηκαν αιφνιδίως, είχε ξεκαθαρίσει τις θέσεις της πάνω σε μια σειρά «καυτών» ζητημάτων των συνομιλιών.
Πιο συγκεκριμένα, από την ελληνική κυβέρνηση ανέφεραν ότι είχαν καταθέσει προτάσεις, που κάλυπταν τους στόχους των δανειστών.
Από κει και πέρα, τόνιζαν πως δεν υπάρχει περίπτωση η ελληνική πλευρά να προβεί σε καμία περικοπή μισθών και συντάξεων.
«Δεν θα κάνουμε το σφάλμα των προηγούμενων κυβερνήσεων και της Τρόικας να μπούμε σε έναν αυτοτροφοδοτούμενο κύκλο ύφεσης» τόνιζαν, ενώ ξεκαθάριζαν ότι «δεν υπάρχει περίπτωση για μετάταξη σε υψηλό συντελεστή ΦΠΑ σε βασικά αγαθά όπως το ρεύμα».
Όπως προφανώς προκύπτει οι κυβερνητικές θέσεις βρίσκονται σε πλήρη αντιδιαστολή με αυτές του ΔΝΤ.

Αναλυτικά το «non paper» της κυβέρνησης:

1. Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει τις προτάσεις της έγκαιρα [01.06.2015], όπως και δύο επεξεργασμένα κείμενα που αφορούν την βιωσιμότητα του χρέους και το δημοσιονομικό κενό.
2. Η Ελληνική αντιπροσωπεία, μάλιστα, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες από το Σάββατο, παρέδωσε στους θεσμούς συμπληρωματικές προτάσεις που καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό και τα πρωτογενή πλεονάσματα. Προτάσεις που ανοίγουν το δρόμο για την τελική συμφωνία που θα καλύπτει τους τρεις πυλώνες -δημοσιονομικό, χρηματοδοτικό και αναπτυξιακό.
3. Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει, σε όλους τους τόνους, ότι δεν θα δεχτεί ποτέ καμία μείωση σε συντάξεις και μισθούς ή αυξήσεις, μέσω του ΦΠΑ, σε προϊόντα πρώτης ανάγκης, όπως για παράδειγμα το ηλεκτρικό ρεύμα. Κανένα υφεσιακό μέτρο που θα υπονομεύει την ανάπτυξη -το πείραμα αρκετά κράτησε.
4. Να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ επιμένει να ζητά περικοπές συντάξεων ύψους 1% του ΑΕΠ, δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ το χρόνο! Και άλλο ένα 1% [ακόμα, δηλαδή, 1,8 δισ. ευρώ] από την αύξηση του ΦΠΑ! Μέτρα που αφορούν τα λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους και αποδεδειγμένα οδηγούν σε νέο κύκλο ύφεσης.
5. Η αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει σε ετοιμότητα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη της αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας.
tribune.gr (τίτλος: δικός μας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου