Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ!!!

Οι άκαρπες συζητήσεις ολοκληρώθηκαν στις 5.00 το πρωί ύστερα από 17 ώρες, ξεπερνώντας σε διάρκεια ακόμη και τις διαπραγματεύσεις του καλοκαιριού για τη νέα δανειακή σύμβαση. Στο πλαίσιο αυτό, οι επαφές ...
θα συνεχιστούν σήμερα στις 14.00. Ανοικτό παραμένει το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων. Σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας υπήρξε συμφωνία για τον τρόπο κάλυψης του 25% των πιο φτωχών δανειοληπτών (με βάση την πρόταση των δανειστών για τα πολύ χαμηλά εισοδήματα). Στόχος όμως της ελληνικής πλευράς είναι η προστασία να φθάνει -βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων- έως και το 58% των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων, ώστε η ομπρέλα να καλύψει και τα μεσαία στρώματα.
Οι πέντε άξονες της ελληνικής πρότασης:

1. Προστασία της λεγόμενης λαϊκής κατοικίας, σε ποσοστό που θα αγγίζει το 60%.
2. Ύπαρξη δικλίδων ασφαλείας για τα νοικοκυριά που ήταν συνεπή για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στη συνέχεια λόγω της οικονομικής κρίσης.
3. Αυστηρά κριτήρια και λήψη μέτρων για όσους σκόπιμα μπορούν αλλά δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες.
4. Επιβολή πλαφόν στον ετήσιο αριθμό των πλειστηριασμών στους οποίους θα μπορεί να προχωρεί η τράπεζα.
5. Καθορισμός κριτηρίων για την αντικειμενική αξία του ακινήτου και το ετήσιο εισόδημα του δανειολήπτη, χωρίς να υπάρχει κανένας περιορισμός για την ένταξη στον «Νόμο Κατσέλη».

Διχάζει το εισοδηματικό κριτήριο
 
Μία από τις διαφορές που χωρίζουν τους πιστωτές με την ελληνική κυβέρνηση σχετίζεται με το εισοδηματικό κριτήριο βάσει του οποίου θα προστατεύεται η πρώτη κατοικία. Οι θεσμοί, δηλαδή, ζητούν τα όρια προστασίας να έχουν ως «ταβάνι» εισοδήματα έως 21.000 ευρώ, ενώ η ελληνική πλευρά επιμένει σε όριο 30.000-31.000 ευρώ.

Όσον αφορά στα «κόκκινα» δάνεια, οι δανειστές ζητούν τη μεταβίβασή τους σε funds τα οποία θα τα αγοράζουν, κάτι που βρίσκει αντίθετη την ελληνική πλευρά. Η απαίτηση των θεσμών σχετίζεται τόσο με τα δάνεια των νοικοκυριών όσο και με τα επιχειρηματικά. Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι σε περίπτωση που δεν επέλθει συμφωνία, τίθεται σε κίνδυνο τόσο η αξιολόγηση του νέου προγράμματος όσο και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου