Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΥΓΟΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΤΣΟΚΟΜΜΑ ΤΩΝ ΔΕΝΔΡΩΝ ΣΤΟΝ ΧΟΛΑΡΓΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΕΩΠΟΝΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ: "ΟΙ ΓΕΩΠΟΝΟΙ ΜΑΣ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΕΜΠΕΙΡΙΑ..."

                                                                                             17-11-2015                                      
       
Κύριε Βραχιολίδη,
Σχετικά με τις αναρτήσεις σας,  
α) Της 13ης Νοεμβρίου 2015, με τίτλο: «ΑΥΤΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΕΩΠΟΝΟΣ, ΕΙΝΑΙ… ΧΑΣΑΠΗΣ! ΕΞΑΦΑΝΙΖΟΥΝ ΤΑ ΔΕΝΔΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ ΤΟΥ ΧΟΛΑΡΓΟΥ!» &
β) Της 15ης Νοεμβρίου 2015, με τίτλο: «ΔΕΙΤΕ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΓΕΩΠΟΝΟΥ ‘’ΧΑΣΑΠΗ΄΄ ΣΤΟΝ ΧΟΛΑΡΓΟ! ΕΚΑΝΕ ΤΑ ΔΕΝΔΡΑ-ΘΑΜΝΟΥΣ!», σας ενημερώνω τόσον εσάς όσον και  τους καταγγέλλοντες συνδημότες μας ότι:


Όσον αφορά τα δέντρα της οδού Καραϊσκάκη 7 σας επισυνάπτω το Υπηρεσιακό Σημείωμα της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου μας, που αιτιολογεί πλήρως γιατί κρίθηκε  αναγκαία η συγκεκριμένη κοπή.
Το Υπηρεσιακό Σημείωμα της Τεχνικής Υπηρεσίας τέθηκε υπόψη του Δημοτικού Συμβουλίου και ελήφθη η υπ΄αριθμ. 296/11-11-2015 απόφαση κοπής.
Επιπλέον σας ενημερώνω πως, μολονότι ο Δ/ντής της Δ/νσης ΠΕ.ΚΑ.ΠΡΑ., καθώς και ο Προϊστάμενος Πρασίνου εισηγήθηκαν εγγράφως στο Δημοτικό Συμβούλιο, «να γίνει αντικατάσταση των τριών δέντρων (βραxυχίτωνες), με άλλο είδος δέντρων και της μιας επικίνδυνης λεύκας», κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης παρενέβη ο Δημοτικός Σύμβουλος της Αντιπολίτευσης κ. Νικόλαος Στάππας και πρότεινε να μη φυτευτούν άλλα δέντρα στο συγκεκριμένο πεζοδρόμιο λόγω του μικρού πλάτους που διαθέτει για να υπάρχει προσβασιμότητα και σχετική ασφάλεια των πεζών και ειδικά των μαθητών.
Το Δημοτικό Συμβούλιο έκανε αποδεκτή την πρόταση του κ. Στάππα.
Όσον αφορά τις λεύκες της οδού Φανερωμένης 40 σας ενημερώνω πως, το κλάδεμα κρίθηκε από την Υπηρεσία Πρασίνου επιβεβλημένο διότι τα συγκεκριμένα δέντρα αφενός  είχαν προσβληθεί από μύκητες και αφετέρου πριν περίπου δύο μήνες το ένα απ΄αυτά έσπασε και έπεσε επάνω σε αυτοκίνητο προκαλώντας σοβαρές ζημιές. Επίσης πριν λίγο καιρό έσπασαν και δύο μεγάλες κλάρες.
Κύριε Βραχιολίδη, δηλώνω κατηγορηματικά πως, τόσο ο Δ/ντής, όσο και ο Προϊστάμενος Πρασίνου, οι οποίοι και οι δύο είναι Γεωπόνοι, αναμφισβήτητα διαθέτουν επιστημονική γνώση και ανάλογη εμπειρία, αλλά το κυριότερο είναι υπεύθυνα άτομα και με ελάχιστους εργαζόμενους τα τελευταία χρόνια διαχειρίζονται με μεγάλη επιτυχία το πράσινο του Δήμου μας.
Υπόψη πως στους κοινόχρηστους χώρους του Δήμου μας υπάρχουν περίπου 15.000 δέντρα και ετησίως οι δύο Γεωπόνοι εισηγούνται να κοπούν ελάχιστα και αποκλειστικά όσα δημιουργούν πραγματικό πρόβλημα και κυρίως αυτά τα οποία όταν επικρατούν ακραία καιρικά φαινόμενα είναι επικίνδυνα να πέσουν και να προκαλέσουν υλικές ζημιές, τραυματισμούς, ή ακόμη και απώλεια ανθρώπινων ζωών.
Τα δέντρα τα οποία κόβονται κάθε χρόνο δεν υπερβαίνουν τα 50-60, ενώ παράλληλα φυτεύονται 150-200.  
Τέλος, σας ενημερώνω πως πολύ σύντομα το Δημοτικό Συμβούλιο θα κληθεί να συζητήσει και να ψηφίσει μαζί με τον Κανονισμό Καθαριότητας και αντίστοιχο Κανονισμό διαχείρισης Πρασίνου, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Ο συγκεκριμένος Κανονισμός ο οποίος έχει συνταχθεί από τη Δ/νση ΠΕ.ΚΑ.ΠΡΑ., εκτιμούμε πως είναι απολύτως απαραίτητος ειδικά σε έναν Δήμο σαν το δικό μας που διαθέτει αρκετό πράσινο.
                                         Θανάσης Αυγουρόπουλος
       Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Καθαριότητας και Ανακύκλωσης

 ΔΗΜΟΣ ΠΑΠΑΓΟΥ-ΧΟΛΑΡΓΟΥ                                               
                       

ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ


ΑΠΟ ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
  ΠΡΟΣ :

1.Δ/ΝΣΗ ΠΕΚΑΠΡΑ
   Fax: 210 6515712

  
      ΗΜΕΡ. ΣΥΝΤΑΞΗΣ  4-11-2015         κοιν:     1. κο Δήμαρχο Ηλία Αποστολόπουλο                                                                                            2. κο Αντιδήμαρχο Αθ. Αυγουρόπουλο      
         

                                                                    
ΘΕΜΑ:  Απομάκρυνση δέντρων επί του πεζοδρομίου της οδού Καραισκάκη 7


ΕΡΓΟ : «ΣΗΜΕΙΑΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΠΛΑΚΟΣΤΡΩΣΕΩΝ 2015»                                                                                   

Στα πλαίσια υλοποίησης του παραπάνω έργου και προκειμένου να αποκατασταθεί πεζοδρόμιο επί της οδού Καραισκάκη 7, θα πρέπει να απομακρυνθούν τα τρία δέντρα (βραχυχίτωνες)  που βρίσκονται σε αυτό και για τα εξής:
Α) ότι το ριζικό σύστημα των δέντρων έχει καταστρέψει το πεζοδρόμιο και το καθιστά επικίνδυνο και μη προσβάσιμο για τους πεζούς και ειδικότερα για τους μαθητές διότι στην οδό Καραισκάκη & Β. Μελά βρίσκεται το 1ο Λύκειο Χολαργού,
β) ότι η περιτοίχιση της ιδιοκτησίας (αποτελείται από μεγάλου ύψους τοιχείου) επί της οδού Καραισκάκη 7 έχει κλίση προς την ιδιοκτησία και σε ορισμένα σημεία έχει ρηγματωθεί,  λόγω του εκτεταμένου ριζικού συστήματος των δέντρων  που βρίσκονται επί του πεζοδρομίου.
Το ελάχιστο πλάτος των πεζοδρομίων που χρησιμοποιούνται για σχολικές μετακινήσεις ορίζεται σε 1,50μ για την ικανοποιητική εξυπηρέτηση μαθητών και συνοδών, ενώ το απαιτούμενο ελεύθερο ύψος όδευσης πεζών ορίζεται σε 2,20μ (Προδιαγραφές Επεμβάσεων για Μέτρα Οδικής Ασφάλειας στις Περιοχές των Σχολείων, ΟΣΚ 2011) και Αριθμ. απόφασης ΥΠΟΜΕΔΙ ΔΜΕΟ/Ο/3050 Έγκριση Τεχνικών Οδηγιών κυκλοφοριακών παρεμβάσεων στο αστικό περιβάλλον για την εφαρμογή τους σε περιοχές σχολικών συγκροτημάτων και περιοχές με αυξημένη κίνηση στα πλαίσια βελτίωσης της οδικής ασφάλειας, ΦΕΚ 2302Β/16-09-2013).
Σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους πόλεων και οικισμών, που προορίζονται για την κυκλοφορία πεζών, επιβάλλεται ελεύθερη ζώνη όδευσης πεζών, που χρησιμοποιείται για τη συνεχή, ασφαλή και ανεμπόδιστη κυκλοφορία κάθε κατηγορίας χρηστών, με απαραίτητο ελάχιστο πλάτος 1,50μ. (του κρασπέδου μη συνυπολογιζόμενου) ελεύθερο από κάθε είδους σταθερό ή κινητό εμπόδιο και μέγιστη αποδεκτή εγκάρσια κλίση 2%.
Οποιαδήποτε εξυπηρέτηση όπως σήμανση, φύτευση, αστικός εξοπλισμός απαγορεύεται να τοποθετείται εντός της ελεύθερης ζώνης όδευσης πεζών. 
Στην περίπτωση υφιστάμενων πεζοδρομίων πλάτους μικρότερου από 1,50μ. η ζώνη αυτή καταλαμβάνει όλο το πλάτος του πεζοδρομίου. (Αριθ. Απόφασης ΥΠΕΚΑ 52907 /2009 Ειδικές ρυθμίσεις για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία σε κοινόχρηστους χώρους των οικισμών που προορίζονται για την κυκλοφορία πεζών, ΦΕΚ 2621Β/31-12-2009).

Άποψη της υπηρεσίας μας είναι ότι δεν πρέπει να τοποθετηθούν νέα δέντρα, λόγω μη κατάλληλου πλάτους πεζοδρομίου (1,50μ).

Συνημμένα: - Σχέδιο περιοχής
-   φωτογραφίες περιοχής


Η ΣΥΝΤΑΞΑΣΑ                                            Η ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΗ Δ.Τ.Υ.Δ.Π-Χ.
                                                                                             

     Ξανθή Αντωνοπούλου                                              Χριστίνα Βασσάλου
Αγρ. Τοπογράφος Μηχανικός                                      Αρχιτέκτων Μηχανικός


5 σχόλια:

  1. Οι άνθρωποι εκφέρουν επιστημονική άποψη. Σαν το Φίλη αλλά και σαν τον Κούλη Στολίγκα !!!
    https://www.youtube.com/watch?v=yw37ypQ-Veo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Ο Καραγκιόζης Γεωπόνος " νέα παράσταση καθημερινά στο αμφιθέατρο Μίκης Θεοδωράκης. Στο τέλος της παράστασης προσφέρονται "βραχυχίτωνες" και γκαζόζες !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. κύριέ μου, δεν είστε αρμόδιος, πάρε και τον μπόλεκ τον ''ειδήμονα'' και εξηγήστε μας τα ανεξήγητα...σταματήστε την ''πλάκα'' γιατί μάτια έχουμε και βλέπουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. σε ενα χρονο θα ειναι οπως πριν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΣΕ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΑΝΤΙΔΗΜΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή