Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2015

ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΧΗΡΕΣ ΜΕ ΤΙΣ 24 ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ! ΠΩΣ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΤΤΟΥΝ ΣΧΕΔΟΝ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΤΑΜΕΙΟ

Αυτές είναι οι τρεις χήρες με τις 24 συντάξεις Για το ρεκόρ είσπραξης συντάξεων διαγκωνίζονται 20.000 συνταξιούχοι που δεν προλαβαίνουν να... περνούν από το ταμείο.Πρόκειται κυρίως για χήρες δημοσίων υπαλλήλων, στρατιωτικών κ.ά. ή ανεξάρτητα...

απασχολούμενους (π.χ. δικηγόροι, μηχανικοί) που έχουν περάσει και από το Δημόσιο, οι οποίοι έχουν καταλήξει να εισπράττουν σήμερα από 5 έως 10 συντάξεις.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, για φέτος τον Ιούλιο 14.533 άτομα εισπράττουν από πέντε συντάξεις, ενώ στα «ρετιρέ» υπάρχουν 7 συνταξιούχοι με εννιά συντάξεις ο καθένας και ακόμη τέσσερα άτομα με10 συντάξεις...
Σύμφωνα με πληροφορίες, η μεγάλη πλειονότητα των πολυσυνταξιούχων αφορούν σε συζύγους που έπαιρναν από 4 ή 5 συντάξεις ο καθένας, ο άνδρας πέθανε και η χήρα εισπράττει τις συντάξεις του. Τα Ταμεία που εμπλέκονται συνήθως είναι του Δημοσίου, το ΕΤΑΑ (νομικοί, γιατροί, μηχανικοί), το ΜΤΠΥ, το ΕΤΕΑ, το ΙΚΑ, το ΜΤΣ κ.ά.

Αυτές είναι οι τρεις χήρες με τις 24 συντάξεις
Για παράδειγμα, ανεξάρτητα απασχολούμενοι (π.χ. δικηγόροι, μηχανικοί) που έχουν περάσει και από το Δημόσιο παίρνουν μια σειρά συντάξεων από φορείς του Δημοσίου (π.χ. Επικουρικό, Μετοχικό Ταμείο), ενώ παράλληλα δικαιούνται παροχές και από το ΕΤΑΑ (δηλαδή, το Ταμείο των ανεξάρτητα απασχολουμένων). Ενδεικτικά αναφέρονται τρεις περιπτώσεις που αφορούν δικαιούχους πολλών συντάξεων:
1 Χήρα στρατιωτικού γιατρού παίρνει συνολικά οκτώ συντάξεις. Η ίδια είναι συνταξιούχος του ΙΚΑ και εισπράττει και την επικουρική από το ΕΤΕΑΜ. Παράλληλα παίρνει συντάξεις λόγω θανάτου από το Δημόσιο, το ΕΤΑΑ (ΤΣΑΥ), το ΕΤΕΑ, το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, το ΕΚΟΕΜ αλλά και το Μετοχικό Ταμείο Στρατού.
2 Χήρα μηχανικός δικαιούται επτά συντάξεις. Οι προσωπικές της συντάξεις είναι από το Δημόσιο, το ΕΤΑΑ (πρώην ΤΣΜΕΔΕ), το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων και το ΕΤΕΑ. Οι συντάξεις μεταβίβασης λόγω θανάτου του συζύγου είναι από το Δημόσιο, το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων και το ΕΤΕΑ.
3 Συνταξιούχος του Δημοσίου είναι χήρα στρατιωτικού δικαστή. Η ίδια δικαιούται σύνταξη από το Δημόσιο, το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (μέρισμα) και το ΕΤΕΑ. Παράλληλα, παίρνει με βάση τη νομοθεσία και συντάξεις (ή μερίσματα) λόγω θανάτου του συζύγου της από το Δημόσιο, το ΕΤΑΑ-ΤΑΝ (νομικών), το ΕΤΕΑ, το Μετοχικό Ταμείο Στρατού, το ΕΚΟΕΜ αλλά και το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων. Αξίζει να σημειωθεί πως το 2013 οι συνταξιούχοι που έπαιρναν 10 συντάξεις ήταν δύο και σήμερα είναι πλέον τέσσερις, ενώ αντίστοιχα δύο άτομα έπαιρναν 9 συντάξεις (σήμερα είναι 7), μόλις... 21 έπαιρναν 8 συντάξεις (σήμερα 53), 199 δικαιούνταν επτά παροχές (σήμερα 371) και 1.729 λάμβαναν 6 συντάξεις (σήμερα 4.802).
Οι πολυσυνταξιούχοι βρίσκονται τώρα στην πρώτη γραμμή του πυρός, καθώς στη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού αναμένεται να προβλεφθεί νέο πλαφόν για το άθροισμα των εισπραττόμενων συντάξεων ανά συνταξιούχο στα 2.500 ευρώ ή ακόμη και στα 2.000 ευρώ. Πάνω από 2.000 ευρώ εισπράττουν σήμερα 48.800 συνταξιούχοι. Την ίδια στιγμή, άλλωστε, στο μικροσκόπιο του ΙΚΑ έχουν μπει, σύμφωνα με πληροφορίες της «Οικονομίας», τουλάχιστον 1.200 περιπτώσεις συντάξεων χηρείας, για τις οποίες έχει διακοπεί η πληρωμή τους μέσω τραπέζης. Τα... λαβράκια προέκυψαν από την απογραφή των 250.000 συντάξεων χηρείας.
Από τη διαδικασία της απογραφής διαπιστώθηκε παραβατικότητα κατ' αρχάς σε τουλάχιστον 150 περιπτώσεις. Ταυτόχρονα, για 5.400 συντάξεις χηρείας δεν ήταν δυνατός ο μηχανογραφικός έλεγχος και η ταυτοποίηση των στοιχείων γι' αυτό και στάλθηκαν ειδοποιητήρια στις δικαιούχους. Από τις 5.400 χήρες οι 2.100 δεν προσήλθαν στα κατά τόπους υποκαταστήματα ούτε προσκόμισαν στοιχεία. Γι' αυτές η πληρωμή έγινε τον τρέχοντα μήνα μέσω των υποκαταστημάτων του ΙΚΑ και όχι μέσω τραπέζης, ως πρόσθετο μέσο πίεσης προκειμένου να αναγκαστούν να εμφανιστούν και να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Δεν έχουν ακόμη παρουσιαστεί
Εκτιμάται πως περίπου οι 1.200 χήρες δεν έχουν ακόμη παρουσιαστεί να διεκδικήσουν τη σύνταξή τους. Σύμφωνα, άλλωστε, με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας μέσα σε μόλις τρεις μήνες, την περίοδο Μαΐου - Ιουλίου 2015 προστέθηκαν στο σύστημα 29.520 νέοι συνταξιούχοι, από τους οποίους οι 16.191 (ποσοστό 54,84%) είναι κάτω των 62 ετών.

Στα ειδικά Ταμεία οι συνταξιοδοτούμενοι σε ηλικίες κάτω των 62 φτάνουν έως και το 80%. Το πλήθος των συνταξιούχων έφτασε τον Ιούλιο στα 2,6 εκατομμύρια και η συνταξιοδοτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 26 εκατομμύρια σε σύγκριση με τον Μάιο. Οσοι εισπράττουν πάνω από 1.000 ευρώ είναι 917.394 άτομα, ποσοστό 34,44% του συνόλου.

ethnos.gr, http://www.analystsforchange.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου