Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

ΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΟΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ! ΙΣΟΠΕΔΩΝΟΝΤΑΙ ΠΟΛΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΕΧΗ ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΓΚΕΛΑΔΟΥ! ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ 6,7 ΡΙΧΤΕΡ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΟΥΤΖΑ! ΑΝΗΣΥΧΟΙ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ....


Της Χριστίνας Φλάσκου
Νεό ισχυρότατο χτύπημα από τον Εγκέλαδο στην Ιταλία. Πιο συγεκριμένα, στις 08:41 το πρωί ο Εγκέλαδος ξαναχτύπησε με σεισμό...

μεγέθους 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ την Ιταλία .
Οι αρχικές εκτιμήσεις του αμερικανικού ινστιτούτου, έκαναν λόγο ακόμα και για σεισμό μεγέθους 7,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ στη συνέχεια το διόρθωσαν σε 6,5 Ρίχτερ.
Το επίκεντρο εντοπίζεται κοντά στην Περούτζια σε εστιακό βάθος 108 χιλιομέτρων ενώ έγινε αισθητός ακόμη και στη Ρώμη και είχε διάρκεια αρκετά δευτερόλεπτα. Πιο συγκεκριμένα, το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται 34χλμ. δυτικά της πόλης Άσκολι και 67χλμ. ανατολικά της Περούτζια.
Ο κόσμος είναι ανάστατος και έχει βγει στους δρόμους ενώ δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για νεκρούς ή τραυματίες
Ο Έλληνας επίτιμος πρόξενος της Περούτζια, Κώστας Χριστογιάννης, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή αναφέρθηκε στις σκηνές πανικού που επικράτησαν και  υποστήριξε ότι το μεγάλο πρόβλημα αναμένεται στα βούνα γύρω από την ιταλική πόλη.
Στην περιοχή που επλήγη από το σεισμό φαίνεται να υπάρχουν κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές, ενώ αντικείμενα είναι πεσμένα στο έδαφος και οι κάτοικοι βρίσκονται σε πλατείες και ανοιχτούς χώρους.
Όπως μεταδίδει η ιταλική τηλεόραση, σωστικά συνεργεία έχουν σπεύσει στις πληγείσες περιοχές και βοηθούν τον κόσμο να βγει από τα κτήρια, πολλά από τα οποία είναι άλλωστε μεσαιωνικά.
Ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό δήλωσε ότι προκαλεί μεγάλη έκπληξη το γεγονός ότι υπάρχουν τόσο μεγάλοι σεισμοί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα στην Ιταλία.
Από την άλλη πλευρά ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, δήλωσε ότι ο σεισμός αφορά μόνο την Ιταλία και δεν υπάρχει κανένα θέμα για την Ελλάδα.
Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο σημερινός σεισμός είναι μεγαλύτερος σε μέγεθος ακόμη και από το φονικό σεισμό των 6 Ρίχτερ του Αυγούστου στο Αματρίτσε με τους 300 νεκρούς.
Οι πρώτες εκτιμήσεις, λίγα λεπτά μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου, έκαναν λόγο για 7,1 Ρίχτερ, ωστόσο αυτή την στιγμή οι Αμερικανοί δίνουν 6,5 και η «Corriere Della Sera» στο 6,1.
Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στην πόλη Perci και σύμφωνα με το Reuters, έγινε αισθητός σε Ούμπρια και Ανκόνα.
Σύμφωνα με τους σεισμογράφους INGV ο σεισμός που είχε μέγεθος 6,1 είχε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρα. Αν το μέγεθος επιβεβαιωθεί, θα είναι ο πιο ισχυρός σεισμός μετά από αυτόν στις 24 Αυγούστου, ο οποίος είχε μέγεθος 6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Οι πρώτες εικόνες:
 
Μέσω των social media, οι Ιταλοί ανεβάζουν τις πρώτες εικόνες από το νέο χτύπημα του Εγκέλαδου ενώ οι νεότερες πληροφορίες αναφέρουν πως το εστιακό βάθος ήταν μόλις 1,5 χιλιόμετρο.
 


 
Νέος σεισμός 6,7 Ρίχτερ στην κεντρική Ιταλία - Άνοιξε η γη

Η βασιλική της Norcia, πριν και μετά τον σεισμό...:

italy-earthquake2.jpg





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου