Τρίτη 28 Αυγούστου 2018

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ BBC ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ: "ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΑ ΣΤΗ ΜΟΡΙΑ ΛΕΣΒΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΟΥΝ"! ΒΙΝΤΕΟ

NEWSROOM ELEFTHEROSTYPOS.GR

Με ένα σοκαριστικό ρεπορτάζ που κάνει τον γύρο ου κόσμο το BBC κάνει λόγο για ανήλικα προσφυγόπουλα που προσπαθούν να αυτοκτονήσουν...


επειδή δεν αντέχουν τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στο hot spot της Μόριας.

Η δημοσιογράφος τονίζει ότι στον καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών στη Λέσβο επικρατεί βία μέχρι θανάτου, τρομερός συνωστισμός, άθλιες υγιειονομικές συνθήκες, και ότι σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, παιδιά ηλικίας 10 ετών προσπαθούν να αυτοκτονήσουν.

«Είμαστε πάντα έτοιμοι να ξεφύγουμε, 24 ώρες την ημέρα έχουμε τα παιδιά μας έτοιμα», λέει η Αφγανή Σάρα Χαν, λέγοντας πως όλη τη νύχτα δεν κοιμάται αλλά είναι σε ετοιμότητα για να φύγει μακριά, ώστε να αποφύγει τους αιματηρούς καβγάδες.

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι ο τόπος μυρίζει απαίσια από τα ακατέργαστα λύματα, αφού, σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, η κάθε τουαλέτα αντιστοιχεί σε περίπου 70 άτομα.

«Η βία στο στρατόπεδο είναι τρομακτική. Τον Μάιο εκατοντάδες Κούρδοι έφυγαν μετά από μια αιματηρή μάχη σώμα με σώμα με Άραβες. Καθημερινά επικρατεί διαμάχη μεταξύ μεταναστών από διαφορετικές φυλές ή θρησκείες», αναφέρει η δημοσιογράφος και προσθέτει: «Είναι σαν τον πόλεμο στη Συρία και ακόμη πιο άσχημο. Ακούσαμε για περιπτώσεις βιασμού εκεί, σεξουαλική παρενόχληση».

«Την ημέρα που πραγματοποιούμε το γύρισμα στην Μόρια ξεσπάει καβγάς στην ουρά για το συσσίτιο. Δύο άνθρωποι μαχαιρώνονται, άλλοι ουρλιάζουν πανικόβλητοι βλέποντας το θέαμα… Τα παιδιά υποφέρουν από δερματικές παθήσεις εξαιτίας της άθλιας υγιεινής, και αναπνευστικά προβλήματα από τα δακρυγόνα που εκτοξεύει η αστυνομία για να διαλύει τις συμπλοκές. Αλλά και τα προβλήματα ψυχικής υγείας είναι μεγάλα», συνεχίζει η δημοσιογράφος Κάτριν Νάι.

«Οι εργαζόμενοι λένε ότι έπρεπε να ασχοληθούν με παιδιά ηλικίας 10 ετών και αυτοκτονίας. «Είναι κάτι που βλέπουμε συνεχώς” μου λέει ο συντονιστής των Γ.Χ.Σ. Λούκα Φοντάνα. Έχει εργαστεί σε όλο τον κόσμο σε ζώνες συγκρούσεων και παρόλα αυτά λέει ότι η Μόρια είναι το χειρότερο μέρος που έχει δει στη ζωή του…».

Στο αφιέρωμα του BBC υπάρχουν και δηλώσεις του Γιώργου Ματθαίου, εκπροσώπου Τύπου της ελληνικής κυβέρνησης στη Μόρια που κατηγορεί την ΕΕ. «Δεν έχουμε τα λεφτά. Ξέρετε την κατάσταση στην Ελλάδα οικονομικά. Θέλω να βοηθήσω αλλά δεν μπορώ να κάνω τίποτα γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κλείσει τα σύνορα».

1 σχόλιο: