Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018

ΧΑΜΟΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΡΧΙΑ! "ΕΠΙΘΕΣΗ" ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ: "ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΣ ΤΙΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ..."! ΞΕΝΟ ΣΩΜΑ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΡΧΙΑ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ!

Σε κλίμα διχόνοιας και με έντονες παρεμβάσεις Μητροπολιτών κατά του...

Αρχιεπισκόπου εξελίχθηκε η έκτακτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας προκειμένου να συζητηθεί το προσχέδιο συμφωνίας του πρωθυπουργού με τον προκαθήμενο της Εκκλησίας. 

Ακόμη και λεγόμενοι και αποκαλούμενοι μετριοπαθείς μητροπολίτες, όπως ο Ιγνάτιος Δημητριάδος προειδοποίησαν τον Αρχιεπίσκοπο πως «δεν θα μπορείς να κυκλοφορήσεις στον κόσμο και να επισκεφτείς τις Μητροπόλεις» την ώρα που ο Καλαβρύτων Αμβρόσιος ζητούσε προκλητικά την παραίτηση του Αρχιεπισκόπου.

Οι ιεράρχες που διαφωνούν με το προσχέδιο συμφωνίας καλύφθηκαν πίσω από τη μισθοδοσία των ιερέων που ήταν και η πλέον εύκολη προκάλυψη ώστε να αντιταχθούν στον κο. Ιερώνυμο.  

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης κανείς εκ των διαφωνούντων μητροπολιτών δεν επιχείρησε να προσβάλλει πολιτικά και εν τω συνόλω της τη συμφωνία αυτή, αντιλαμβανόμενοι προφανώς πως εκτός του ζητήματος της μισθοδοσίας όλα τα άλλα 14 σημεία της συμφωνίας διευκόλυναν την Εκκλησία χωρίς να την επιβαρύνουν οικονομικά περισσότερο. 

Παρόλα ταύτα εκτιμάται από κυβερνητικούς κύκλους ότι οι διαφωνούντες ιεράρχες περιορίστηκαν στον συνθηματολογικό λαϊκισμό στον οποίον παραπέμπει εύκολα το θέμα της μισθοδοσίας των ιερέων, καθώς και της μετάταξής τους από το δημόσιο σε ειδικό φορέα, αν και γνώριζαν πως αυτή η αντίθεσή τους θα μεταφραστεί και πολιτικά εντός και εκτός του πολιτικού προσκηνίου. 


Είναι χαρακτηριστικοί οι διάλογοι που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Ήρθαμε να συζητήσουμε για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης Συμεών: Αυτό είναι το θέμα; Οι κληρικοί αγωνιούν.

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Μην μεγαλοποιείτε το θέμα με τους κληρικούς.

Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Δεν μπορούμε να δεχθούμε την αλλαγή μισθοδοσία του κλήρου.

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Αυτά που μας λέτε δεν μας ενδιαφέρουν σταματήστε.

Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Μα τι είναι αυτά που λέτε Μακαριώτατε; Αφήστε με να μιλήσω...

Αρχιεπίσκοπος: Δεν υπάρχει λόγος είστε εκτός θέματος.

Μητροπολίτης Μεσσηνίας: Μπορώ να συνεχίσω;

Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος: Σας απάντησε ο Μακαριότατος.

Μητροπολίτης Μεσσηνίας: Σας παρακαλώ μην παρεμβαίνετε εσείς! Αρκετά!

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Είστε εκτός θέματος.

Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Μας ζητάτε να τοποθετηθούμε μονολεκτικά αν συμφωνούμε ή όχι;

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Ό, τι έχετε να πείτε να το πείτε όταν σας καλέσουν στην επιτροπή που θα συσταθεί.

Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος αποχώρησε καταγγέλλοντας τη διαδικασία.

Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ: Δεν μπορούμε να εκχωρήσουμε την μισθοδοσία του κλήρου. Δέκα χιλιάδες κληρικοί αγωνιούν δεν γίνεται να το κάνουμε αυτό. 

Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος: Θα πρέπει να καταλάβετε ότι προσπαθούμε να σας σώσουμε Μακαριώτατε. Δεν θα μπορείτε να κυκλοφορήσετε στην χώρα. Δεν θα μπορείτε να πάτε σε καμιά μητρόπολη από τις αντιδράσεις που θα υπάρχουν από τους κληρικούς.

Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος: Να παραιτηθείς δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.

Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ: Δεν πρέπει να περάσει αυτή η συμφωνία. Εδώ βλέπουμε να ξετυλίγεται μια διεργασία μυστικών συμφωνιών 

Ναυπάκτου Ιερόθεος: Πρέπει να μιλήσουμε. Έγινε μεθόδευση να μη μιλήσουμε και είμαστε ακροατές.

Μητροπολίτες Νέων Χωρών: Έπρεπε να είχε ενημερωθεί το Φανάρι

Ο μητροπολίτης Καισαριανής Δανιήλ αποχώρησε μετα από λεκτική διαφωνία που είχε με τον μητροπολίτη Νέας Ιωανίας Γαβριήλ.

Λίγο πριν την σύνταξη του κοινού ανακοινωθέντος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είπε : «Πρέπει να βγούμε ενωμένοι. Μη δώσουμε την εικόνα ότι είμαστε διχασμένοι».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τον λόγο έλαβαν οι Μητροπολίτες Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, Καισαριανής κ. Δανιήλ, Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, Σπάρτης κ. Ευστάθιος, Πειραιώς κ.Σεραφείμ, Κερκύρας Νεκτάριος και Μεσογαίας Νικόλαος οι οποίοι εξέφρασαν την ανησυχία και τις επιφυλάξεις τους.

Επίσης τον λόγο έλαβαν οι Μητροπολίτες Πατρών κ. Χρυσόστομος, Κορίνθου κ. Διονύσιος, Ιωάννινων κ. Μάξιμος και Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ, Καρπενησίου κ. Γεώργιος, Θηβών κ. Γεώργιος, Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, ο οποίοι στήριξαν τις προτάσεις του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου.

Στην αντεπίθεση το Μαξίμου

Από το πρωθυπουργικό γραφείο εκδόθηκε αργά το απόγευμα ανακοίνωση στην οποία επισημαίνεται πως το θέμα της μισθοδοσίας είναι ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας και πως σύντομα θα κατατεθεί Σχέδιο Νόμου που θα ρυθμίζει τα ζητήματα αυτά.

Η ανακοίνωση του Μαξίμου:

«Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος κατέληξε ομοφώνως στην απόφαση να συνεχιστεί ο διάλογος Πολιτείας – Εκκλησίας στα θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Ως εκ τούτου, η Ελληνική Κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση Σχεδίου Νόμου, στο πλαίσιο του Κοινού Ανακοινωθέντος της 6ης Νοεμβρίου, που αποτελεί ένα ιστορικό βήμα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους. 

Tο Σχέδιο Νόμου θα τεθεί σε γνώση της Ειδικής Επιτροπής της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, πριν κατατεθεί στη Βουλή. Το δε καθεστώς της μισθοδοσίας των εκκλησιαστικών λειτουργών, αποτελεί –σε κάθε περίπτωση- ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας».

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Χαιρετίζω με ικανοποίηση την δήλωση του πρωθυπουργού


Την ικανοποίησή του για τη δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, εξέφρασε με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος. Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου, ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε:

«Με ικανοποίηση χαιρετίζω την δήλωση του κ. Πρωθυπουργού σχετικά με την σημερινή ομόφωνη απόφαση της έκτακτης Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και την συνέχιση του ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας για τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Η από κοινού συνεργασία αποτελεί ένα περαιτέρω βήμα για την εμβάθυνση των διακριτών μας ρόλων στο πλαίσιο πάντα της από κοινού εξυπηρέτησης των συμφερόντων του λαού μας».

Για προσωπικό βατερλώ του Αλέξη Τσίπρα κάνει λόγο η Νέα Δημοκρατία

Λίγη ώρα μετά την ομόφωνη απόφαση της Ιεραρχίας να τεθεί εκτός διαλόγου το θέμα της μισθοδοσίας του Κλήρου, στελέχη της Νέας Δημοκρατίας κάνουν λόγο για "προσωπικό φιάσκο” του κ. Τσίπρα.

"Πρόκειται για προσωπικό φιάσκο του πρωθυπουργού, μετά από μία προσωπική συνεννόηση, εάν όχι απόπειρα συναλλαγής από την πλευρά του, η οποία καταρρέει. Δεν υπάρχει χωρισμός Κράτους-Εκκλησίας, ούτε και οι 10.000 προσλήψεις”, είναι η χαρακτηριστική αποστροφή "γαλάζιων” στελεχών.

Φίλης: Η Εκκλησία τα θέλει όλα δικά της. Η απόφαση είναι φρένο στη συμφωνία

"Αυτό ξέρετε πως το λένε: Τα εμα εμα και τα σα εμά" ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη στο ραδιόφωνο 88,6 για την απόφαση της Ιεράς Συνόδου, η οποία επιμένει στη διατήρηση του καθεστώτος του δημοσίου υπαλλήλου για τους ιερείς, αλλά αποφάσισε τη σύσταση επιτροπής για να συζητήσει με το κράτος σχετικά με την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Ως προς το επέκεινα, ο πρώην υπουργός είπε "θα δουμε τι θα γίνει" προσθεσε όμως το ρητορικό ερώτημα: "Μπορεί να συνεχιστεί ο διάλογος έτσι;"

Υπενθυμίσε εξάλλου ότι "η δήλωση του πρωθυπουργού ήταν εν σύνολω και όχι ότι συμφέρει τον καθένα, θα δούμε τι θα γίνει, αλλά σίγουρα είναι ένα φρένο".

Ο κ.Φίλης σχολίασε επίσης ότι: "Ο Ιερώνυμος, παρά όσα μας είπε μπροστά στο τζάκι του Μαξίμου, ψήφισε άλλα τελικά, αφού είναι ομόφωνη απόφαση, αυτό καταλαβαίνω, μακάρι να διαψευστώ".

Είπε επίσης πως: "Είχε γίνει και με το μακεδονικό το ίδιο, είχε πει άλλα στην αρχή, “όχι στα συλλαλητήρια”, μετά πήγαν όλοι με απόφαση της Ιεράς Συνόδου" και πρόσθεσε: "Είναι ένα παιχνίδι αυτό διπλωματίας εκκλησιαστικής, με στόχο τα εμα εμα και τα σα εμά".
zougla.gr (τίτλος: δικός μας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου