Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019

ΞΥΠΝΗΣΕ ΠΑΛΙ Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ: ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΟΥΡΕΜΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ! ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ!!!

Την ώρα που η ελληνική βουλή έχει μετατραπεί σε δελφινάριο, νέο «μάρμαρο» ετοιμάζεται για τους καταθέτες τραπεζών και τους ...

φορολογούμενους. Η χθεσινή δήλωση του κ. Δραγασάκη, ο οποίος γνωρίζει από τράπεζες ως πρώην τραπεζικός, ότι πιθανόν οι τράπεζες θα χρειαστούν νέα ανακεφαλαιοποίηση δείχνει ότι βρισκόμαστε μπροστά σε νέο εφιαλτικό σενάριο.

Τι σημαίνει όμως ότι «οι τράπεζες θα χρειαστούν και νέα ανακεφαλαιοποίηση»; Δυστυχώς μόνο ζοφερές εξελίξεις μπορεί να σημάνει μία τέτοια εξέλιξη.

Για να βρεθούν νέα κεφάλαια θα πρέπει να γίνουν αυξήσεις κεφαλαίου και με δεδομένου ότι οι υφιστάμενοι μέτοχοι κυρίως ξένοι, αλλά και Έλληνες, είναι πρακτικά αδύνατον να δώσουν και άλλα χρήματα, δεδομένου ότι έχουν χάσει αρκετά χρήματα στο πρόσφατο παρελθόν.

Το επόμενο στάδιο είναι η ρευστοποίηση ομολόγων και περιουσιακών στοιχείων, αλλά πλέον οι τράπεζες έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους ελάχιστα.

Υπάρχει βέβαια και το ενδεχόμενο κουρέματος καταθέσεων για τους ιδιώτες επενδυτές, πάνω από ένα ύψος. Θεωρητικά τα 100.000 ευρώ ανά καταθέτη είναι εγγυημένα.

Ο Γ. Δραγασάκης βέβαια μίλησε για ενδεχόμενο την ανακεφαλαιοποίηση να την πληρώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι, κάτι που σε απλά ελληνικά σημαίνει ίσως και κρατικοποίηση των τραπεζών. Και εδώ τίθεται το ερώτημα με ποια χρήματα. Αν τραβήξουμε – στο απευκταίο σενάριο της νέας ανακεφαλαιοποίησης – χρήματα από το μαξιλάρι η χώρα θα μείνει «γυμνή» και ουσιαστικά θα ανατροφοδοτηθεί μία νέα κρίση που ουδείς ξέρει που θα καταλήξει.

Χωρίς τέλος είναι εν τω μεταξύ το μαρτύριο για τις μετοχές των τραπεζών. Έχουν κυριολεκτικά βουλιάξει και πλέον και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες αξίζουν μόλις 3,68 δισ. Η ανησυχία πίσω από τις κλειστές πόρτες των τραπεζικών στελεχών είναι έκδηλη. Κάποιες μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι ορισμένοι από τους ξένους επενδυτές που τοποθετήθηκαν σε τραπεζικές μετοχές, αρχίζουν να ρευστοποιούν τις μετοχές επιτείνοντας την ήδη κακή κατάσταση.

Μόνο τον Ιανουάριο οι μετοχές των τραπεζών υποχώρησαν κατά 13,53%, ενώ η κεφαλαιοποίησή τους έχασε άλλα 570 εκατομμύρια, όσο δηλαδή κοστίζουν δύο τράπεζες Πειραιώς στο χρηματιστηριακό ταμπλό σήμερα. Η συνολική κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών φτάνει τα 3,68 δισ.

Προκειμένου να διαπιστώσει κανείς το πόσο χαμηλά είναι οι τράπεζες, αρκεί να σημειώσουμε ότι ο ΟΤΕ έχει κεφαλαιοποίηση 5,3 δισ και η Coca Cola 10,85 δισ.

Τον Ιανουάριο τις περισσότερες απώλειες είχε η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς χάνοντας το 32,15% και την κεφαλαιοποίησή της να υποχωρεί στα μόλις 248 εκατομμύρια, ενώ την ίδια ώρα για παράδειγμα η αξιολογότατη επιχείρηση Πλαστικά Κρήτης αξίζει 303 εκατομμύρια.

Ακολούθησε σε απώλειες η Alpha Bank που έχασε 20,63% και η κεφαλαιοποίησή της υποχώρησε στα 1,347 δισ. παραμένοντας πάντως η τράπεζα που αξίζει περισσότερο.

Η μετοχή της Εθνικής έχασε 11,14% με την κεφαλαιοποίησή της να υποχωρεί στα 894 εκατομμύρια.

Μοναδική τράπεζα που ουσιαστικά παρέμεινε σταθερή ήταν η Eurobank σημειώνοντας μάλιστα και οριακή άνοδο 0,74%. Η κεφαλαιοποίηση της Τράπεζας είναι στα 1,189 δισ.

Όσο και αν θέλουν στην κυβέρνηση να στρογγυλέψουν την κατάσταση να βλέπουν εχθρούς πίσω από την σημερινή τραγική εικόνα των μετοχών, ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης ανήκει στην ίδια. Οι καθυστερήσεις και οι παλινωδίες των πρώτων ετών της διακυβέρνησης, γέννησαν μία νέα γενιά κακοπληρωτών, ενώ «τάισε» τους παλιούς σε βαθμό τέτοιο που το θέμα «κόκκινα δάνεια» τείνει να βγει εκτός ελέγχου. Και αν χαθεί το μέτρο στην διαχείριση των κόκκινων δανείων, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η κατάσταση μπορεί να μην είναι εσαεί έστω και υπό μερικό έλεγχο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου