Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

ΠΕΘΑΝΕ Ο ΝΙΚΟΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ. Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ!

 H κηδεία του Νίκου Φώσκολου θα γίνει την Παρασκευή από το κοιμητήριο Ηλιούπολης
Οι σειρές Λάμψη και Καλημέρα Ζωή έμειναν στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης
Ξεκίνησε την καριέρα του ως δημοσιογάφος στις εφημερίδες Εμπρός και Ανεξάρτητος Τύπος
- Τιμήθηκε από τον έλληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την ταινία του "Εν Τούτω Νίκα"

 Έφυγε σήμερα από τη ζωή στα 87 του χρόνια, ο Έλληνας σκηνοθέτης και σεναριογράφος Νίκος Φώσκολος.
Η κηδεία του θα τελεστεί την Παρασκευή, 1 Νοεμβρίου, στις 14.30 το μεσημέρι, στο Κοιμητήριο της Ηλιούπολης.



Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 26 Νοεμβρίου του 1927. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών χωρίς όμως να λάβει πτυχίο. Αρχικά δούλεψε ως δημοσιογράφος, (στη δεκαετία 1950-1960), στις εφημερίδες "Εμπρός" και "Ανεξάρτητος Τύπος" κάνοντας ελεύθερο και καλλιτεχνικό ρεπορτάζ και γράφοντας κινηματογραφική κριτική. Από πολύ νωρίς ασχολήθηκε με τη συγγραφή αστυνομικού μυθιστορήματος.
H ραδιοφωνική εκπομπή «Αστυνομικές ιστορίες του Νίκου Φώσκολου» αποτέλεσε το πρώτο του ραδιοφωνικό σήριαλ που είχε πολύ μεγάλη επιτυχία και όταν εκδόθηκε ήταν το μπεστ-σέλερ της εποχής.

Στη δεκαετία του 1960 ξεκινά ως θεατρικός συγγραφέας και κριτικός συγγράφοντας περισσότερα από 10 θεατρικά έργα και πολλά ραδιοφωνικά. Στη συνέχεια μετακινείται στον κινηματογράφο όπου και σεναριογραφεί περισσότερες από 70 ταινίες, κυρίως με τη Φίνος Φιλμ. Το 1971 ασχολείται με επιτυχία με την τηλεόραση, με την ιστορική τηλεοπτική σειρά (δράμα) «Άγνωστος Πόλεμος» που σημείωσε το παγκόσμιο ρεκόρ 92% θεαματικότητας[3], μετά την οποία ακολούθησαν διάφορα ιστορικά και κοινωνικά δράματα όπως τα «Εν Τούτω Νίκα», «Κραυγή των λύκων», «Ρωμανός Διογένης» κ.ά.

Μετά το 1991 οπότε κάνει την εμφάνισή της η ιδιωτική τηλεόραση, συγγράφει τη μεγάλης διάρκειας τηλεοπτική σειρά «Λάμψη» της οποίας η προβολή κράτησε 14 (1991 - 2005) χρόνια, κάνοντας 3457 επεισόδια στο σύνολο. Το 1993 έγραψε την δεύτερη τηλεοπτική σειρά του, το Καλημέρα Ζωή της οποίας η προβολή κράτησε 13 (1993 - 2006) χρόνια κάνοντας 3179 επεισόδια στο σύνολο.
 
Η ΣΕΙΡΑ ΠΟΥ ΑΦΗΣΕ ΙΣΤΟΡΙΑ 

 
newsit,gr
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI - ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ 2002 ΝΙΚΟΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΡΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου