Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

ΤΡΟΪΚΑ: ΘΑ ΕΡΘΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΛΙΣ ΠΑΡΕΤΕ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ!

 Το μαχαίρι στο λαιμό-ως συνήθως- οι τοϊκανοί αναβάλλουν την επίσκεψή τους στην Ελλάδα, έγοντας ότιθα έρθουν μόλις η κυβέρνηση Σαμαρά συμφωνήσει με τις εντολές τους για νέα μέτρα!
Οι διεθνείς δανειστές της χώρας προσανατολίζονται να αναβάλουν την προγραμματισμένη επίσκεψή τους στην Αθήνα, καθώς δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει με την κυβέρνηση στο πώς θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό ύψους 2 δις ευρώ για το 2014, μετέδωσε αργά το απόγευμα το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχων της ευρωζώνης.
Η κυβέρνηση αναμένει την τρόικα (Ε.Ε., ΕΚΤ, ΔΝΤ) στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, όπως ήταν προγραμματισμένο, προκειμένου να ολοκληρώσουν την καθιερωμένη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και να αποφασίσουν για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του 1 δισ. ευρώ.
«Υπάρχουν ολοένα και μεγαλύτερες διαφορές ανάμεσα στην Αθήνα και την τρόικα»  δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους. Και πρόσθεσε ότι η προγραμματισμένη επίσκεψη αναβάλλεται προς το παρόν. «Οι Έλληνες λένε: "Κάνουμε αρκετά" και η τρόικα λέει ότι χρειάζονται νέες δράσεις για να κλείσει ο προϋπολογισμός».
Κανονικά η επίσκεψη δηλώνουν έλληνες αξιωματούχοι
Όπως αναφέρει το τηλεγράφημα του πρακτορείου, η τρόικα ξεκίνησε την αξιολόγηση τον Σεπτέμβριο και αρχικά αναμενόταν να επιστρέψει στην Αθήνα στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων την περασμένη εβδομάδα, οι επιθεωρητές θα επέστρεφαν στις 4 Νοεμβρίου .
«Τίποτα δεν έχει αλλάξει. Τους περιμένουμε στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός» δήλωσε υψηλόβαθμος έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος.
Ωστόσο, δεύτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωσε: «Κανείς δεν πάει, διότι κανείς δεν τους θέλει (την τρόικα) εκεί».
Η κυβέρνηση έχει επανειλημμένως αποκλείσει νέα οριζόντια μέτρα για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2014, το οποίο εκτιμάει στα 500 εκατ. ευρώ, και μιλάει για στοχευμένες περικοπές δαπανών και «διαρθρωτικά» μέτρα.
«Η τρόικα μιλάει για 2 δισ. ευρώ περίπου. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι όλο αυτό θα κλείσει μέσα από καλύτερο έλεγχο των ασφαλιστικών εισφορών», δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος της Ευρωζώνης.
Χρειάζονται νέα μέτρα
Αξιωματούχοι λένε, σύμφωνα πάντα με το Reuters, ότι είναι αναγκαίο να ληφθούν νέα μέτρα.
«Η λύση είναι νέα μέτρα. Φυσικά αυτό θα γίνει. Δεν έχει επικοινωνηθεί σωστά προς τους πολίτες» δήλωσε αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται στο ειδησεογραφικό πρακτορείο.
Ο πρώτος αξιωματούχος είπε ότι υπάρχει ακόμη χρόνος να γεφυρωθεί το χάσμα, διότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται τη δόση μέχρι τον Φεβρουάριο.
Σύμφωνα με πηγή κοντά στις διαπραγματεύσεις, η τρόικα θα πρέπει να πειστεί ότι η Αθήνα θα εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα του Σεπτεμβρίου.
Αγκάθια η Λάρκο, ΕΒΟ και Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα
Αγκάθια παραμένουν η αναδιάρθρωση της Λάρκο, της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων και των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, οι  οποίες, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, κοστίζουν στους έλληνες φορολογούμενους 150 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Το πρακτορείο σημειώνει επίσης πως δεν έχει ακόμη διευθετηθεί το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ΟΤΑ προς την ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ+0,48%  και την ΕΥΑΘ. ΕΥΑΠΣ-1,67%
Η κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να έχει ολοκληρώσει την ένταξη 12.500 δημοσίων υπαλλήλων στην λεγόμενη «κινητικότητα» και να έχει απολύσει 4.000 μέχρι το τέλος του έτους.
newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου