Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

ΑΥΣΤΗΡΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ "ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ" ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΠΑΠΑΓΟΥ-ΧΟΛΑΡΓΟΥ


"ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΙ ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΑ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΠΟΥ ΔΟΚΙΜΑΖΟΝΤΑΙ"
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο Σύλλογος Κατοίκων Παπάγου Χολαργού Εν Δράσει με απογοήτευση του διαπίστωσε ότι η διοίκηση του ΔΟΚΜΕΠΑ στέρησε για μια φορά ακόμη εκατοντάδες γονείς από το δικαίωμα επιδότησης που έχουν στους Παιδικούς Σταθμούς από 2.800 μέχρι 3.500 ευρώ έκαστος με το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογένειας Ζωής» προσφέροντας μόνο 100 από τις 550 θέσεις στο πρόγραμμα.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο δήμος Ζωγράφου εξασφάλισε 410 επιδοτούμενες θέσεις, ο Δήμος Χαλανδρίου 330, ο Δήμος Παλλήνης 316, ο Δήμος Βύρωνα 315, ο Δήμος Αγίας Παρασκευής 257 και ακόμη και ο πολύ μικρός δήμος Καισαριανής 233 θέσεις.

Θεωρούμε απαράδεκτο, σε μία περίοδο όπου το ελληνικό νοικοκυριό μαστίζεται από την μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων 70 ετών με κύρια θύματα τους νέους γονείς, η διοίκηση του ΔΟΚΜΕΠΑ να στερεί από αυτούς έως και 3.500 ετησίως που τα δικαιούνται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και ταυτόχρονα να κλείνει τα βρεφικά τμήματα και να αποκλείει τους ανέργους.

Δεν μπορεί από τη μία η διοίκηση του ΔΟΚΜΕΠΑ να κλείνει τα βρεφικά τμήματα επικαλούμενη το κόστος και από την άλλη να αρνείται μια επιδότηση 3.500 ευρώ για κάθε θέση.

Καλούμε λοιπόν την διοίκηση του ΔΟΚΜΕΠΑ να αναλάβει το κόστος που έχασε, ΓΙΑ ΟΛΕΣ τις θέσεις των Παιδικών Σταθμών έτσι ώστε να δώσει ΣΕ ΟΛΟΥΣ τους γονείς το δικαίωμα να επιδοτηθούν με το ποσό έως και 3.500 ευρώ ετησίως.

Επίσης καλούμε την διοίκηση του ΔΟΚΜΕΠΑ να ανοίξει τις επιδοτούμενες θέσεις και στις άνεργες μητέρες όπως ορίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ελληνικό Κράτος και να σταματήσει τους ιδιότυπους αποκλεισμούς.

Η Διοίκηση του ΔΟΚΜΕΠΑ πρέπει άμεσα:

- Να επαναλειτουργήσει το τμήμα βρεφών και να το εντάξει όλο στο επιδοτούμενο πρόγραμμα της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης αφού δεν θα έχει γι’ αυτήν κανένα απολύτως κόστος με την επιδότηση 3.500 ευρώ για κάθε θέση.

- Να εντάξει όλες τις θέσεις των παιδιών που φιλοξενεί στο επιδοτούμενο πρόγραμμα και να μην επιβαρύνει τους γονείς με εισόδημα κάτω των 30.000 ευρώ, με τροφεία χωρίς λόγο.

- Ο ΔΟΚΜΕΠΑ θα λάβει 280.000 ευρώ από την επιδότηση των θέσεων. Οφείλει αυτό το κόστος να το αφαιρέσει από την συνολική συμμετοχή των γονιών και να μειώσει τα τροφεία κατά 50% αφού θα λάβει 2.800 ευρώ από γονείς από τους οποίους προϋπολόγιζε να λάβει 330 ευρώ.
- Να δημιουργήσει άμεσα τμήμα Απογευματινού Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης αφού και αυτό είναι επιδοτούμενο και δεν θα έχει κανένα απολύτως κόστος, ενώ θα εξυπηρετήσει σε μεγάλο βαθμό μητέρες που έχουν ανάγκη απογευματινής εξυπηρέτησης.

- Να κάνει χρήση του άρθρου 12 του Νόμου 4071/2012, είτε του άρθρου 12 του Νόμου 4019/2011 και να αυξήσει το προσωπικό του έτσι ώστε να μην έχει περιορισμούς στην δυνατότητα φιλοξενίας βρεφών κα νηπίων.

- Να κάνει χρήση των ίδιων νόμων και να δημιουργήσει τμήματα διακοπών καθώς οι γονείς πια δεν έχουν την πολυτέλεια να μην εργάζονται καθ’ όλη την διάρκεια των διακοπών ειδικά Χριστούγεννα και Πάσχα.

- Να απαλλάξει πλήρως από τα τροφεία γονείς με εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ, αφού αν κάνει τα παραπάνω, δεν θα έχει καμία απολύτως οικονομική επιβάρυνση.

- Να εκπονήσει άμεσα μελέτες και να τις υποβάλει για χρηματοδότηση στο πλαίσιο ωρίμανσης των χρηματοδοτούμενων έργων για την άμεση κατασκευή δύο νέων ακόμη παιδικών σταθμών αφού γνωρίζει ότι τόσο η Περιφέρεια Αττικής, όσο και άλλα τομεακά προγράμματα, χρηματοδοτούν κατά 100% και εντάσσουν σε τακτά χρονικά διαστήματα ανάλογα έργα.

- Τέλος, να λειτουργήσει με διαφάνεια και να αναρτήσει πίνακες με τους γονείς των παιδιών που φιλοξενούνται στους παιδικούς σταθμούς όπως κάνει και η ΕΕΤΑΑ και το Ελληνικό Κράτος και όπως υπέδειξε το Συμβούλιο της Επικρατείας και να μην επικαλείται δήθεν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα που δεν υπάρχουν, για να παραβιάζει τα αντικειμενικά κριτήρια.

Ολοι οι γονείς ανεξαιρέτως έχουν πληρώσει φόρους για τους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς. Η Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ελληνικό Κράτος έχουν αναγνωρίσει την αναγκαιότητα και ενισχύουν τους γονείς με χαμηλά εισοδήματα για να μην πληρώνουν επιπλέον.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ελληνικό Κράτος χρηματοδοτούν με δισεκατομμύρια την κατασκευή Παιδικών Σταθμών σε όλη την Ελλάδα. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να στερεί από τους γονείς αυτήν την ενίσχυση.

Θυμίζουμε μόνο την πρόσκληση από 2/4/2013 της Περιφέρειας Αττικής για χρηματοδότηση, κατασκευή και ανάπτυξη υποδομών φροντίδας παιδιών ύψους 12.000.000 ευρώ προς ΟΤΑ α' βαθμού 85% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και 15% από την Περιφέρεια Αττικής.
Πού βρισκόταν ο ΔΟΚΜΕΠΑ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου