Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ "ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ" ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ΣΤΟΝ ΠΑΠΑΓΟΥ-ΧΟΛΑΡΓΟ

Με την ευκαιρία των γνωστών γεγονότων που διαδραματίστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο στη συζήτηση για την κατανομή των επιχορηγήσεων των αθλητικών σωματείων, ο Σύλλογος Κατοίκων Παπάγου-Χολαργού «Εν Δράσει» παρεμβαίνει και πάλι για να διαμορφώσει ένα πλαίσιο διαλόγου και εν’ όψει της προεκλογικής περιόδου.
Κατ’ αρχήν θεωρούμε ότι ο οποιοσδήποτε διαχωρισμός του τύπου: σωματεία Παπάγου – σωματεία Χολαργού, βρίσκεται σε αρνητική κατεύθυνση και δεν μπορεί να οδηγήσει σε θετικές λύσεις, ενώ καλλιεργεί επικίνδυνα φαινόμενα ρεβανσισμού και ανούσιας αντιπαράθεσης.
Η ουσία του προβλήματος βρίσκεται στην επιλογή των δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας, να αφιερώσουν μια πολύ χαμηλή και ανεπαρκή επιχορήγηση στα σωματεία, που αποτελούν την εθελοντική ραχοκοκαλιά του αθλητισμού στο δήμο μας.  
Επιχορήγηση 30.000 ευρώ, τη στιγμή που ο νόμος επιτρέπει στο πλαίσιο της παρούσας δημοσιονομικής πολιτικής, επιχορήγηση μέχρι και 270.000 ευρώ, αποτελεί από μόνη της αίτιο αντιπαραθέσεων και δυσκολιών και ταυτόχρονα δείχνει και την πραγματική αξία του αθλητισμού στη συνείδηση των δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας.
Για μας, ο Αθλητισμός έχει τρεις διαστάσεις:
  1. 1)    Την διάσταση της συνολικής άσκησης του τοπικού πληθυσμού για την προαγωγή της δημόσιας υγείας.
  2. 2)    Την διάσταση της κοινωνικότητας και της ανάπτυξης στενών δεσμών γειτνίασης μεταξύ των δημοτών.
  3. 3)    Την διάσταση της μικρού κόστους για τον δημότη, διαχείρισης του ελεύθερου χρόνου του, στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής.
Ως εκ τούτου τα σωματεία που οργανώνονται και απαρτίζονται από πλατιές, δημοκρατικά εκλεγμένες εθελοντικές ομάδες, αποτελούν βασικό εργαλείο για την ανάπτυξη του Αθλητισμού στο δήμο μας. 
  • Ο Δήμος θα πρέπει να στηρίξει με σοβαρό τρόπο τα αθλητικά σωματεία, και με ίδιους πόρους και με την ανάπτυξη τμήματος χορηγιών και να παρεμβαίνει μόνο εκεί που υπάρχουν ελλείψεις στην προσφορά αθλημάτων.
  • Ο Δήμος θα πρέπει να αναπτύξει μεγάλα αθλητικά γεγονότα (Mega Events) με εθνικό, ίσως και διεθνές (στον Υμηττό π.χ.), ενδιαφέρον και εμπορική υπεραξία, πάντα με την ενεργό και κυρίαρχη συμμετοχή των αθλητικών σωματείων που έχουν το τεκμήριο της γνώσης και της εμπειρίας.
  • Να δημιουργήσει ειδικό γραφείο σωματειακού αθλητισμού για την προβολή τους, την εξεύρεση χορηγιών και την γραμματειακή, νομική και λογιστική υποστήριξη τους.
  • Να εκπονήσει μελέτες για την χρηματοδότηση από την Σ.Ε.Σ.  (ΣυμφωνίαΕταιρικήςΣχέσηςΠρογραμματικήςΠεριόδου 2014-2020)  για την δημιουργία υποδομών αθλητικών εγκαταστάσεων.
  • Να οργανώσει επιχορηγούμενες από το πρόγραμμα Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν. Σ. Επ.) και να ανοίξει θέσεις εργασίας για τη συντήρηση και την εύρυθμη λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων και με τη συμμετοχή των αθλητικών σωματείων, όπως προβλέπεται από τους σχετικούς νόμους.
  • Ως προς την κατανομή των επιχορηγήσεων στα αθλητικά σωματεία που δεν θα πρέπει να είναι «συμβολική» αλλά ουσιαστική, το Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να θεσπίσει αντικειμενικά - διαχρονικά κριτήρια με συντελεστές:
  1.     Την μαζικότητα των αθλουμένων και των παραγόντων
  2.     Τις επιδόσεις των αθλητών και των ομάδων
  3.     Την ιστορία του σωματείου
  4.     Το πλήθος και τις απαιτήσεις των αθλημάτων
  5.     Την διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων
  6.     Την νόμιμη, δημοκρατική και τυπική λειτουργία τους
Πρέπει να γίνει όμως πάνω από όλα κατανοητό ότι κάθε ευρώ που δεν δίνει ο δήμος, το πληρώνουν οι εθελοντές της διοίκησης των σωματείων και οι αθλούμενοι. Δεν μπορεί ο δήμος, λοιπόν, με την οικονομική του πολιτική, να τιμωρεί τους εμψυχωτές του αθλητισμού για την εθελοντική τους προσφορά και να αποτρέπει τους αθλούμενους από την άσκηση.
Η οργάνωση του αθλητισμού και οι υποδομές του, είναι βασικός συντελεστής αξίας, της ποιότητας ζωής ενός δήμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου