Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

ΣΑΡΩΝΕΙ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ Η ΚΡΙΣΗ ΠΑΝΙΚΟΥ. ΤΙ ΕΙΝΑΙ, ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΕΚΔΗΛΩΝΕΤΑΙ, ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ!

Γράφει η Τίνα Βαλσαμοπούλου

Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος

Αγχώδεις Διαταραχές – Διαταραχή Πανικού

ΑΛΙΚΗ Σάββατο πρωΐ. Χτυπάει το τηλέφωνο μου. Στην άλλη άκρη της γραμμής, ακούω μια τρομαγμένη κι αγχωμένη φωνή. Ήταν η φίλη μου η Αλίκη, η οποία έντρομη μου περιέγραφε το περιστατικό που της συνέβη το προηγούμενο βράδυ. Η Αλίκη, το περασμένο βράδυ, βγήκε με την παρέα της σ’ ένα club για να διασκεδάσει. Είχε περάσει μια ιδιαίτερα πιεστική εβδομάδα στη δουλειά της κι είχε ανάγκη να «ξεδώσει». Εκεί που ήταν χαλαρή κι έπινε το ποτό της, ξαφνικά ένιωθε την καρδιά της να χτυπάει σε τρελλό ρυθμό, τα χέρια της να μουδιάζουν και να μην μπορεί να πάρει ανάσα. Έτρεξε προς την έξοδο του μαγαζιού, για να βρει οξυγόνο, όπως μου είπε, κι έτσι άρχισε να συνέρχεται.
Το ανωτέρω περιστατικό, περιγράφει ξεκάθαρα τη διαταραχή πανικού. Η διαταραχή πανικού, ανήκει στις αγχώδεις διαταραχές. Χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες προσβολές έντονου άγχους, αίσθημα παλμών, εφίδρωση, τρέμουλα, αίσθημα δύσπνοιας, αίσθημα πνιγμονής, πόνο στο στήθος, ναυτία, αίσθημα ζάλης, αστάθειας ή λιποθυμίας, φόβο θανάτου, μουδιάσματα κι εξάψεις. Οι προσβολές πανικού εμφανίζονται ξαφνικά και διαρκούν από πέντε έως τριάντα λεπτά. Η συχνότητα τους διαφέρει από άτομο σε άτομο.
Οι Αγχώδεις Διαταραχές περιλαμβάνουν τις παρακάτω διαταραχές :
·Διαταραχή Πανικού με ή χωρίς Αγοραφοβία
·Ειδική Φοβία
·Κοινωνική Φοβία
·Ψυχαναγκαστική Καταναγκαστική Διαταραχή
·Διαταραχή μετά απο Ψυχοτραυματικό Στρες
·Διαταραχή Από Οξύ Στρες
·Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή
·Διαταραχή Οφειλόμενη σε Γενική Ιατρική Κατάσταση
·Αγχώδης Διαταραχή Προκαλούμενη από Ουσίες
·Αγχώδης Διαταραχή Μη Προσδιοριζόμενη Αλλιώς
Οι κρίσεις πανικού, όπως συνηθίζεται στην καθομιλουμένη, είναι πια ένα συχνό φαινόμενο. Δε χρειάζεται κάποιος να μάθει να ζει με τις προσβολές πανικού. Υπάρχουν τρόποι που αντιμετωπίζονται κι εξαλείφονται. Μην αποδέχεστε το πρόβλημα, αλλά πολεμήστε το.
Η διαταραχή πανικού εμφανίζεται περίπου στην ηλικία των 20-25, είναι πιο συχνή στο γυναικείο πληθυσμό και συναντάται με συχνότητα ένα άτομο στα εκατό. Σε αντίθεση με τις φοβίες, οι οποίες εκδηλώνονται μόνο όταν το άτομο έρχεται σε επαφή με το φοβικό αντικείμενο, οι κρίσεις πανικού προκαλούνται χωρίς προειδοποίηση και χωρίς κανέναν προφανή λόγο.
Η αιτία που προκαλεί τη διαταραχή πανικού, δεν είναι πλήρως εξακριβωμένη. Εικάζεται, ότι προκαλείται συνδυαστικά εξαιτίας φυσικών και ψυχολογικών παραγόντων.
Υπάρχουν διάφορες τεχνικές αυτοβοήθειας, κατά την εκδήλωση της διαταραχής, όπως το να αναπνέει κάποιος αργά, το να προσπαθεί να εστιάσει στον εαυτό του ή να προσπαθεί να σκεφτεί ότι αυτό που του συμβαίνει είναι «ψευδές».
Το σημαντικότερο είναι ότι οι κρίσεις πανικού είναι εύκολα κι αποτελεσματικά αντιμετωπίσιμες καταστάσεις, γι’ αυτό θα ήταν φρόνιμο, να αναζητήσει ο ενδιαφερόμενος, έγκαιρα, ψυχολογική βοήθεια. Μπορεί οι καταστάσεις αυτές να μην είναι επικίνδυνες, είναι όμως ενοχλητικές και κάνουν τον άνθρωπο να υποφέρει. Η έγκαιρη ψυχολογική αντιμετώπιση, απαλλάσσει από τα συμπτώματα και εξασφαλίζει μια καλή λειτουργική καθημερινότητα.
paidopsychology.com

1 σχόλιο: