Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

"ΚΟΛΑΣΗ" ΜΕΣΑ ΚΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ! Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ!


Σε σκληρή πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ Αντώνη Σαμαρά και Αλέξη Τσίπρα εξελίσσεται η αποψινή συζήτηση επί του προϋπολογισμού στη Βουλή, μία ημέρα πριν από τη κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup και ενώ εκκρεμεί το κλείσιμο της συμφωνίας με την τρόικα. Παράλληλα, συνεχίζεται η προεδρολογία, καθώς και η κουβέντα περί πρόωρων εκλογών. 
Με την ονομαστική ψηφοφορία και αφού πρώτα ακουστούν οι ομιλίες του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα στη Βουλή η συζήτηση επί του σχεδίου του προϋπολογισμού.

Την ίδια ώρα, στην Πλατεία Συντάγματος πραγματοποιείται συλλαλητήριο από τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ, κοινωνικούς φορείς και το ΠΑΜΕ. Ο αριθμός των διαδηλωτών ξεπερνάει τις 4.000.

Δείτε ζωντανά το συλλαλητήριο εδώ

Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος αναμένεται να εξαπολύσουν σφοδρά πυρά κατά του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον κ. Τσίπρα και τα στελέχη του κόμματός του ότι καλλιεργούν κλίμα αστάθειας με τις δηλώσεις τους περί μονομερών ενεργειών σε σχέση με το μνημόνιο και το χρέος. Οι ίδιες δηλώσεις, θα υποστηρίξει η συγκυβέρνηση, οδηγούν την τρόικα σε σκλήρυνση της στάσης της, δυσχεραίνοντας το έργο της εθνικής διαπραγμάτευσης.


Ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να διατυπώσει και την άποψη ότι Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλεγεί από την παρούσα Βουλή και πως ο ίδιος δεν προτίθεται να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, επαναλαμβάνοντας ότι οι κάλπες θα στηθούν το 2016. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από συνεργάτες του πρωθυπουργού, θα αναφερθεί στην επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος, ενώ παράλληλα θα υποστηρίξει ότι η εθνική οικονομία έχει καταφέρει την τελευταία διετία πραγματικό άθλο και ότι ο εν λόγω προϋπολογισμός είναι ο πρώτος ισοσκελισμένος ύστερα από χρόνια.

Για την τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών και αντιπροέδρου της κυβέρνησης προϊδεάζει σημερινό του άρθρο στην εφημερίδα «To Βήμα της Κυριακής», όπου αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: «Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα λήγει στις 31.12.2014 και πρέπει να αντικατασταθεί από τους υπάρχοντες τακτικούς προληπτικούς μηχανισμούς του ESM που λειτουργούν παράλληλα με τους μηχανισμούς της ΕΚΤ. Ως εκ τούτου είναι λογικό και το πρόγραμμα του ΔΝΤ που διαρκεί ως το 2016 να μετατραπεί σε προληπτικό, έτσι ώστε η Ελλάδα να μπορεί να κανονίζει τη σχέση της με τις αγορές και τους θεσμικούς μηχανισμούς με κριτήριο τα επιτόκια».

Όσο για τη στάση που θα κρατήσει απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βενιζέλος στο ίδιο άρθρο επισημαίνει ότι: «Η διαπραγμάτευση δεν διεξάγεται σε πολιτικό κενό» και προσθέτει: «Η αβεβαιότητα και η αφελής προαναγγελία ενεργειών εκτός ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου έχουν κόστος για τη χώρα, την οικονομία, τους πολίτες. Αυξάνουν τις απαιτήσεις των συνομιλητών μας και αποδυναμώνουν τη διαπραγματευτική θέση της χώρας, όχι της κυβέρνησης».

Ο Αλέξης Τσίπρας, από την πλευρά του, αναμένεται να υποστηρίξει για μια ακόμη φορά ότι οι πρόωρες εκλογές με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας είναι μονόδρομος, εξηγώντας ότι η παρούσα κυβέρνηση, όσο παραμένει στο τιμόνι, είναι βλαπτική για τα συμφέροντα του τόπου.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επαναλάβει την πρότασή του να οριστεί ως διάδοχος του Κάρολου Παπούλια πρόσωπο κοινής αποδοχής με τη ΝΔ, εφόσον όμως προηγηθούν εθνικές εκλογές.

Τι «κρύβει» ο προϋπολογισμός του 2015
​Ο προϋπολογισμός προβλέπει μηδενικό δημοσιονομικό έλλειμμα για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορίαΔύο ιδιαιτερότητες παρουσιάζει ο προϋπολογισμός του 2015 που καλείται να ψηφίσει απόψε η Βουλή. Αφενός προβλέπει μηδενικό δημοσιονομικό έλλειμμα, συμπεριλαμβανόμενων των πληρωμών για τόκους (ισοσκελισμένος προϋπολογισμός), για πρώτη φορά στη μεταπολεμική περίοδο, και αφετέρου δεν περιλαμβάνει νέα μέτρα ή μάλλον δεν θα περιλάμβανε νέα μέτρα. Και αυτό επειδή αρχικά ο προϋπολογισμός προέβλεπε ενισχυμένα κατά 1,4 δισ. ευρώ φορολογικά έσοδα, τα οποία δεν θα προέρχονταν από τη λήψη νέων μέτρων.

Ωστόσο, το θρίλερ των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, η οποία «βλέπει» δημοσιονομικό κενό ύψους 2,6 δισ. ευρώ, έχει ως γνωστόν οδηγήσει σε άτακτη φυγή το οικονομικό επιτελείο, το οποίο έχει δεσμευθεί εγγράφως ότι θα λάβει νέα μέτρα ύψους τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ. Στα μέτρα αυτά συγκαταλέγεται η αύξηση του ΦΠΑ στο 13% από 6,5% στα ξενοδοχεία και οι αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Ως αποτέλεσμα, νέα μέτρα αναμένεται να υπάρξουν, αλλά για την ώρα δεν έχει κλειδώσει ποια θα είναι αυτά, μια και οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές βρίσκονται σε εξέλιξη. 

Ανεξαρτήτως, πάντως, της διαφωνίας της ελληνικής πλευράς με την τρόικα, ο προϋπολογισμός που θα ψηφιστεί απόψε τα μεσάνυχτα προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα που αντιστοιχεί στο 3% του ΑΕΠ, μείωση του δημόσιου χρέους στο 160% του ΑΕΠ και ρυθμό ανάπτυξης 2,9%.

Το αυριανό Eurogroup

Την ίδια στιγμή, στο Eurogroup που θα διεξαχθεί αύριο στις Βρυξέλλες αναμένεται να εκτυλιχθεί το επόμενο επεισόδιο της διαμάχης μεταξύ τρόικας και δανειστών. Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει μέσω της λήψης νέων μέτρων να φέρει στην Αθήνα την τρόικα και να εξασφαλίσει μια μικρή -από έναν έως έξι μήνες- παράταση του μνημονίου.

Σε κάθε περίπτωση, την απόφαση για την παράταση της μνημονιακής συμφωνίας θα τη λάβουν τα κράτη μέλη. Εάν όμως οδηγηθούμε σε «τεχνική» παράταση (δηλαδή μέχρι τις 31 Ιανουαρίου) -εξέλιξη την οποία επιδιώκει η ελληνική πλευρά-, θα πρέπει οι διαπραγματεύσεις να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, ώστε να υπάρξουν οι απαιτούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις πριν από την εκπνοή του 2014. 

Συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

Συγκέντρωση πραγματοποιείται αυτή την ώρα στην πλατεία Συντάγματος, στο πλαίσιο του συλλαλητηρίου που έχουν διοργανώσει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή για την ψήφιση του προϋπολογισμού. Πριν από λίγο έκλεισαν η λεωφόρος Αμαλίας από το ύψος της Ξενοφώντος και η Βασιλίσσης Σοφίας από το ύψος της Σέκερη. 

Πατήστε εδώ για να παρακολουθήσετε ζωντανά το συλλαλητήριο.




Στο Σύνταγμα έφτασε και η πορεία των αλληλέγγυων στον απεργό πείνας Νίκο Ρωμανό, που αποτελείται από περίπου 1.000 άτομα. Νωρίτερα έγινε προσυγκέντρωση στο κτήριο της ΓΣΕΕ. Ξεχωριστή συγκέντρωση πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία προς τη Βουλή.

zougla.gr

1 σχόλιο:

  1. ΚΥΡΙΕ ΤΣΙΠΡΑ ΕΙΣΤΕ ΤΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΠΟΥ ΕΤΣΙ ΚΙ'ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή