Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

ΣΤΡΑΓΓΑΛΙΣΜΟΣ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥΣ: ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ 400 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ! ΤΣΙΠΡΑ...ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΚΙ ΑΛΛΟ ΤΑ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙΑ!

Στρατηγική δεν έλεγε ότι χρειάζεται ο Τσίπρας, τώρα που ψηφίστηκαν των προαπαιτούμενα; Όχι μόνο θα κατεβάσει και πάλι τα παντελόνια αλλά δεν ξέρουμε τι άλλο θα τον αναγκάσουν να κάνει οι τοκογλύφοι. Ζητούν λοιπόν νέα σφαγιαστικά μέτρα ακόμη δεν ψηφίστηκαν τα προηγούμενα...
Το ρεπορτάζ από το enikonomia.gr.
Τα κλιμάκια της τρόικας έχουν ήδη εγκατασταθεί στο Γενικό Λογιστήριο…

του Κράτους ζητώντας διορθώσεις και νέα μέτρα περίπου 400 εκατ. ευρώ για το 2015 αμφιβάλλοντας για το αν η Ελλάδα μπορεί να πετύχει το στόχο για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ για το 2015.
Το πρόβλημα έχει δημιουργηθεί κυρίως με τα στελέχη του ΔΝΤ που επιμένουν στις επίσημες εκτιμήσεις του ταμείου για τα δημοσιονομικά μεγέθη για φέτος και το 2016.
Εκτιμούν δηλαδή ότι η Ελλάδα στην καλύτερη των περιπτώσεων θα μπορέσει από πρωτογενές έλλειμμα 1,5% του ΑΕΠ που υπολογίζονταν ότι θα έχει πριν από την συμφωνία του Αυγούστου και παρά τα μέτρα που ψηφίστηκαν (αύξηση συντελεστών ΦΠΑ, παραμονή ΕΝΦΙΑ) θα καταφέρει να περιορίσει το έλλειμμα στο 0,5% του ΑΕΠ ενώ το προσχέδιο τα ου προϋπολογισμού υπολογίζει έλλειμμα στο 0,25% του ΑΕΠ . Η διαφορά είναι σχετικά μικρή (400- 450 εκ ευρώ).
Ωστόσο αν κανείς θέλει να πετύχει τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί, θα πρέπει να πάρει νέα μέτρα ή να προσαρμόσει ανάλογα όσα θεσμοθετήθηκαν ή πρόκειται να θεσμοθετηθούν το επόμενο διάστημα.
Τα στελέχη του ΓΛΚ προσπαθούν να πείσουν από την περασμένη Πέμπτη του εμπειρογνώμονες του ξένου οργανισμού ότι η δημοσιονομική απόδοση των μέτρων που έχουν ψηφιστεί και πρόκειται να ψηφιστούν μέχρι και το τέλος του χρόνου βασίζονται σε εξαιρετικά συντηρητικές εκτιμήσεις και άρα δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την επίτευξη του στόχου.
Πληροφορίες θέλουν και την κ. Λαγκάρντ να θέτει το θέμα κατά την συνάντηση που είχε το απόγευμα της Κυριακής με τον υπουργό οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Η Γενική Διευθύντρια του Ταμείου τόνισε συγκεκριμένα ότι ένα από τα προαπαιτούμενα για την συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα θα είναι και η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του προϋπολογισμού. Σημείωσε επίσης ότι κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να εφικτό προς το παρόν .
Όπως εξήγησε η οικονομία πάσχει ακόμη από τους κεφαλαιακούς ελέγχους ενώ οι επενδύσεις λόγω της πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας τείνουν να μηδενιστούν.
Τούτο την στιγμή που με την ψήφιση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα του Οκτωβρίου την Πέμπτη ανοίγει πλέον ο τελευταίος κρίσιμος κύκλος της διαπραγμάτευσης ο οποίος περιέχει όλα τα μεγάλα θέματα: Την κατάθεση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μαζί με την διευθέτηση των κόκκινων δανείων.
Στο μεταξύ το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να καταβάλει σήμερα προς το ΔΝΤ το ποσό των 461 εκ ευρώ έναντι της συνολικής δόσης ύψους 1,4 δις ευρώ προς το ταμείου για τον Οκτώβριο.
Επίσκεψη Μοσκοβισί
Επόμενο κρίσιμο ραντεβού του κ. Τσακαλώτου θα είναι στα μέσα της εβδομάδας. Ο επίτροπος αρμόδιος για οικονομικά θέματα κ. Πιέρ Μοσκοβισί θα βρεθεί την Τετάρτη και Πέμπτη στην Αθήνα για να αποκτήσει μια δική του άποψη για την πορεία προετοιμασίας της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος.
Ο ξένος επίσημος θα επιχειρήσει να αποσπάσει τόσο από τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα όσο και από τα μέλη της Κυβέρνησης με τα οποία θα συναντηθεί μια δέσμευση για την υλοποίηση των όρων του νέου μνημονίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου