Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016

ΝΕΑ ΣΦΑΓΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ! ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΗΣ ΜΠΕΣΙΚΤΑΣ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 38 ΑΤΟΜΑ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΖΕΙ 155! 30 ΝΕΚΡΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ! ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σε τουλάχιστον 38 ανέρχονται οι νεκροί, εκ των οποίων οι 30 αστυνομικοί και σε 155 οι τραυματίες από την διπλή βομβιστική επίθεση...

έξω από το στάδιο της Μπεσίκτας που έπληξε το βράδυ του Σαββάτου την Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού.
«Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που έχουμε λάβει, 38 από τα παιδιά του έθνους μας έχουν γίνει μάρτυρες μετά τη χθεσινοβραδινή απεχθή επίθεση», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ενώ τόνισε ότι αυτές οι ενέργειες δεν αποθαρρύνουν τους Τούρκους, αλλά αντίθετα τους φέρνουν πιο κοντά ως έθνος.
Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Ρετσέπ Ακντάγ επεσήμανε ότι συνολικά 155 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 14 βρίσκονται στην εντατική.
Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς δήλωσε πως η διπλή βομβιστική επίθεση έγινε αρχικά με μια έκρηξη οχήματος στο οποίο ήταν παγιδευμένα εκρηκτικά την οποία ακουλούθησε επίθεση βομβιστή-καμικάζι ο οποίος ανατινάχθηκε 45 δευτερόλεπτα μετά.
Δέκα άνθρωποι συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό κράτηση με βάση αποδεικτικά στοιχεία του οχήματος στο οποίο ήταν παγιδευμένες οι εκρηκτικές ύλες.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν νωρίτερα χαρακτήρισε «τρομοκρατική» την επίθεση, επισημαίνοντας ότι στόχευε να προκαλέσει τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό θυμάτων.
«Μια τρομοκρατική επίθεση εξαπολύθηκε εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας μας και των πολιτών μας. Έχει γίνει κατανοητό ότι οι εκρήξεις που συνέβησαν μετά την λήξη του ποδοσφαιρικού αγώνα της Μπεσίκτας με την Μπούρσασπορ και είχε ως στόχο να προκαλέσει τις μεγαλύτερες δυνατές απώλειες. Ως αποτέλεσμα αυτών των επιθέσεων δυστυχώς έχουμε νεκρούς και τραυματίες», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος λίγη ώρα μετά την επίθεση.
Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς δήλωσε ότι το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) ενδέχεται να ευθύνεται για την τρομοκρατική επίθεση, παρότι μέχρι τώρα καμία τρομοκρατική οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.
Σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό CNN Turk ο Κουρτουλμούς επεσήμανε ότι οι χώρες που απέστειλαν μηνύματα καταδίκης της επίθεσης θα πρέπει επίσης να δείξουν αλληλεγγύη στη μάχη της Τουρκίας κατά της τρομοκρατίας.
«Τα στοιχεία δείχνουν το PKK. Πρόκειται ξεκάθαρα για σχεδιασμένη επίθεση. Θα υπάρξουν ανακοινώσεις μόλις ολοκληρωθούν οι έρευνες. Δεν μπορούμε να πούμε τίποτα οριστικό ακόμη», εξήγησε.
Παράλληλα σήμερα κηρύχθηκε ημέρα εθνικού πένθους στην Τουρκία, με τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ να έχει ζητήσει οι σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες προς τιμή των θυμάτων, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέβαλε μια προγραμματισμένη επίσκεψη στο Καζακστάν, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του.
Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν την περιοχή γύρω από το στάδιο Vodafone Arena, της ποδοσφαιρικής ομάδας Μπεσίκτας, μετέδωσε δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.
Μία από τις εκρήξεις φαίνεται πως προκλήθηκε από βομβιστή αυτοκτονίας, είπε ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια δηλώσεων που μεταδόθηκαν ζωντανά.
Ο φερόμενος βομβιστής ανατίναξε τα εκρηκτικά στο πάρκο Ματζκά, δίπλα στο Vodafone Arena, ενώ η δεύτερη έκρηξη σημειώθηκε ακριβώς έξω από το γήπεδο, σύμφωνα με τον Σοϊλού.
Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι η πρώτη έκρηξη, που σημειώθηκε περίπου δύο ώρες μετά το τέλος του ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ της Μπεσίκτας και της Μπουρσασπόρ, σημειώθηκε σε ένα σημείο όπου είχαν συγκεντρωθεί αστυνομικοί των δυνάμεων αντιμετώπισης ταραχών. Η δεύτερη έκρηξη σημειώθηκε την ώρα που η αστυνομία είχε περικυκλώσει τον βομβιστή αυτοκτονίας στο πάρκο Μάκα που βρίσκεται εκεί κοντά.
Από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής έχουν γίνει δέκα συλλήψεις, επεσήμανε ο υπουργός Εσωτερικών, όμως δεν έκανε εκτιμήσεις για το ποιος ενδέχεται να είναι πίσω από τις επιθέσεις.
Ο Τούρκος υπουργός περιέγραψε την επίθεση ως μια «βίαιη συνωμοσία».
Για τρομοκρατική ενέργεια έκανε λόγο από την πλευρά του ο υπουργός Μεταφορών της χώρας, Αχμέτ Αρσλάν με ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.
Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, η έκρηξη σημειώθηκε ενώ είχαν αποχωρήσει από το στάδιο οι οπαδοί των ομάδων, τη στιγμή που οι αστυνομικοί έφευγαν από την περιοχή.
Το ελληνικό ΥΠΕΞ από την πλευρά του καταδίκασε τις επιθέσεις του Σαββάτου εκδίδοντας επίσημη ανακοίνωση.
«Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας και καταδικάζουμε απερίφραστα τη δίδυμη, πολύνεκρη, τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε χθες στην Κωνσταντινούπολη. Απευθύνουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων και ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Αυτές τις δύσκολες στιγμές στεκόμαστε όλοι στο πλευρό των φίλων και γειτόνων μας», αναφέρει η ανακοίνωση.
Αντίστοιχη ανάρτηση έγινε και στον επίσημο λογαριασμό του ΥΠΕΞ στο twitter: «Είμαστε συγκλονισμένοι από τα φριχτά νέα από την Κωνσταντινούπολη. Τα πιο θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. Στεκόμαστε σταθερά στο πλευρό των φίλων και γειτόνων μας», αναφέρει η ανάρτηση.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου