Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

Πατήρ ΚΛΗΜΗΣ ΖΩΚΑΡΗΣ: "ΚΑΤΑΔΙΩΚΟΥΜΕ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΜΕ ΠΕΙΣΜΑ ΚΑΙ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟ. Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΠΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ"

«ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΚΟΙΝΗΣ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΩΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΣΧΑΤΟΣ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ»

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ, ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΟ,  ΤΟ ΚΑΘΟΔΗΓΕΙ Ο ΘΕΟΣ!
  • «Κάθε Χριστούγεννα ή Πάσχα δημιουργούν πρόβλημα τεχνικό εις βάρος της Εκκλησίας ή των προσώπων που την υπηρετούν. Θέλουν να χτυπήσουν την Εκκλησία και την χτυπούν 2.000 χρόνια»
  • «Εχθρός μας δεν είναι οι Γερμανοί, είναι οι ίδιοι άνθρωποι που επιλέξαμε»
  • «Οι εχθροί της Ορθοδοξίας δεν είναι έξωθεν, δεν είναι από τον μουσουλμανικό κόσμο, είναι μέσα στην Ορθοδοξία»
  • «Ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος έχει ευλογία, είναι αθόρυβος, δεν θέλει να εντυπωσιάζει» 
  • «Όλοι οι μεγαλοτραπεζίτες έπρεπε να είναι φυλακή σήμερα»
  •  «Το Σύνταγμα το έχουν παραβιάσει αυτοί οι ίδιοι που το εκπροσωπούν. Ενώ η Δικαιοσύνη πηγαίνει σαν χελώνα»
  • «Όταν η Πολιτεία δίνει εφόδιο στα παιδιά το υλικό και όχι το πνευματικό, όχι την σωστή σμίλευση του χαρακτήρα, δεν είναι σαν να δολοφονείς τα παιδιά της;»
  • Για τη Χρυσή Αυγή: «Αν δεν χρεωκοπούσε το πολιτικό σύστημα δεν θα είχε γεννηθεί η Χρυσή Αυγή, που είναι κατάντημα»
  •   «Εκκολάπτεται ένας καινούργιος κόσμος.  Η Σοφία του Θεού θα οδηγήσει τον άνθρωπο στην ανάνηψη»
Συνέντευξη στον Μάκη Βραχιολίδη
vrachiolidis@yahoo.gr
Ο φλογερός Αρχιμανδρίτης Κλήμης Ζώκαρης, για μια ακόμη φορά ορθοτομεί. Λέγει αλήθειες που καίνε, προβληματίζουν, συγκινούν. Μας φέρνουν κοντύτερα στον Λόγο του Θεού. Oι άγιες μέρες των Χριστουγέννων έφτασαν. Πόσο όμως πλησιάσαμε τον Χριστό; Πόσο ενστερνιζόμαστε τον Σαρκωθέντα Λόγο; Ο φωτισμένος ιερέας Κλήμης τονίζει ότι μεγάλως απών από τα Χριστούγεννα είναι ο ίδιος ο Χριστός τον οποίο καταδιώκουμε! Παρ’ όλα αυτά θεωρώντας ότι το ελληνικό έθνος είναι περιούσιο και κθοδηγείται από τον Θεό, πιστεύει ότι  η Σοφία του Θεού θα οδηγήσει τον άνθρωπο στην ανάνηψη.
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Στα κηρύγματά σας εκφράζετε την θλίψη σας γιατί ο κόσμος έχει χάσει την ελπίδα του επειδή ακριβώς έχει χάσει την επαφή του με τον Θεό. Πολλοί νέοι αυτοκτονούν, χαρακτηριστικά δε τονίζετε ότι κάθε χωριό θα αποκτήσει και το δικό του ψυχιατρείο.
π. Κλήμης: Το εννοώ και το βλέπω να έρχεται με καλπάζοντα ρυθμό. Ο σημερινός άνθρωπος ζει με τα φαινόμενα και όχι με την ουσία των πραγμάτων. Δεν έχει ρίζες. Η γενιά μου έζησε τον πόλεμο του ’40, έζησε τον εμφύλιο. Σε ηλικία 14 ετών φορούσα τσαρούχια από δέρμα χοίρου. Φτώχεια, η οποία όμως δεν εμπόδισε σε τίποτε μέσα από την βιοπάλη, να τελειώσω δύο πανεπιστημιακές σχολές και να δημιουργήσω τη ζωή μου…
Τότε, ο κόσμος είχε… ρίζες πίστης στον Θεό;
 π. Κλήμης: Είχε ρίζες ουσίας προς τον Θεό. Σήμερα έρχονται τα Χριστούγεννα, αύριο θα έρθει το Πάσχα, ο μεγάλος απών όμως από αυτές τις εορτές είναι ο ίδιος ο Χριστός.
Τον διώξαμε εμείς οι άνθρωποι;
π. Κλήμης:  Όχι μόνον. Τον καταδιώκουμε τον Χριστό με πείσμα και με φανατισμό. Δεν τον θέλουμε στο σχολείο, δεν τον θέλουμε στην οικογένεια, δεν τον θέλουμε στην μικρή κοινωνία που ζούμε ή στις πολυάνθρωπες πόλεις. Ο μεγάλος διωγμένος σήμερα είναι ο Χριστός, αυτή είναι η πραγματικότητα. Οι ελάχιστοι εναπομείναντες που δεν παίζουν το θέατρο του παραλόγου σε ό,τι αφορά την πίστη και τα πράγματα περί την πίστη του Χριστού, ελπίζουν ότι τον τελευταίο λόγο τον έχει ο Θεός. Γι’ αυτό παρ’ όλα τα γηρατειά μου και τα παθήματά μου, πιστεύω σ’ έναν καινούργιο κόσμο. Εκκολάπτεται ένας καινούργιος κόσμος.
Μέσα από το σάπιο θα γεννηθεί κάτι καινούργιο, λέτε;
π. Κλήμης: Όπως κατέρρευσε το άθεο μαρξιστικό καθεστώς έτσι θα γίνει και τώρα. Το ιστορικό λάθος του κομμουνισμού ήταν ότι στην Ρωσία το 1917 τα’ βαλε με την Εκκλησία. Αν τα ‘βαζε με τον κλήρο, θα δικαιωνόταν. Το ίδιο γίνεται και σήμερα με τα καπιταλιστικά συστήματα που καταρρέουν. Το δημοκρατικό πολίτευμα με την έννοια που το γνωρίσαμε, δεν υπάρχει πλέον.
Επειδή λέτε ότι ο λαός έχει χάσει την πίστη και την ελπίδα του, μήπως σε αυτό ευθύνονται τα… σύμβολα που δεν επιτελούν σωστά το καθήκον τους; Εννοώ τους πολιτικούς αλλά και την ιεραρχία της Εκκλησίας. Μήπως έχουν χάσει και αυτοί τον προσανατολισμό τους και γι’ αυτό ο άνθρωπος έχει χάσει αντίστοιχα την ελπίδα του;
π. Κλήμης:  Έχουν εκπέσει.  Όπου βρουν οι άνθρωποι να ξεδιψάσουν από το έλλειμμα Θεού τρέχουν σαν τα διψασμένα ελάφια σε μονές όπου βρίσκονται άνθρωποι προικισμένοι και με συνέπεια ζωής. Θυμάμαι όταν είχα γέροντα τον Ιάκωβο Τσαλίκη ή τον πατέρα Φιλόθεο Ζερβάκο, μαθητή του Αγίου Νεκταρίου. Κάθε φορά που πήγαινα στο μοναστήρι του  Οσίου Δαυίδ  έβλεπα 200 άτομα. Συναντούσα αεροπαγίτες, στρατηγούς, τσοπάνηδες, απ’όλα τα φάσματα του ελληνικού λαού, να περιμένουν τι; Να δουν έναν άνθρωπο της τρίτης Δημοτικού. Ποιο είναι το έλλειμμα λοιπόν της σημερινής κοινωνίας; Είναι το οικονομικό ή το ηθικό που δημιούργησε το οικονομικό; Παύσαμε να έχουμε ήθος, παύσαμε να έχουμε τη δίψα της δημιουργίας. Είμαστε βολεψάκηδες.
Μήπως ο κόσμος έχασε την πίστη του προς τον Θεό γιατί μπορεί να αποδίδει εμμέσως ευθύνες στον ίδιο γιατί δεν βάζει το θεϊκό του χέρι και την Θεία Πρόνοια για να γλιτώσει τον κόσμο από το κακό;
π. Κλήμης:  Ο Θεός είναι αναίτιος του κακού. Υπέδειξε τρόπον ζωής. Είπε: «Αν θα είσαι μαζί μου άνθρωπε θα έχεις την αιωνιότητα εν τω εργάζεσθαι». Εάν λοιπόν ο άνθρωπος είναι έξω από αυτή την εμβέλεια και την υπόδειξη του Θεού και θελήσει ν’ ακολουθήσει τον δρόμο της γνώσεως του κακού και όχι του καλού, τότε η ευθύνη ανήκει στον ίδιο και όχι στον Θεό. «Πάσα επιστήμη εκ Θεού εκπορεύεται». Δεν καταδικάζει η θρησκεία την επιστήμη, καταδικάζει την άθεα επιστήμη, χωρίς αρετή και Θεό. Αυτό πληρώνουμε σήμερα. Δεν σου φαίνεται παράξενο, η κορωνίδα της δημιουργίας ο άνθρωπος να αυτοκαταστρέφεται; Γιατί αυτοί οι πόλεμοι; Κανένα ζωικό είδος δεν αυτοκαταστρέφεται.
Αυτοκαταστροφική ήταν και η ενέργεια των βουλευτών να προτείνουν το σύμφωνο κοινής συμβίωσης των ομοφυλοφίλων;
π. Κλήμης: Είναι ο έσχατος εξευτελισμός του ανθρώπου. Και αυτό δεν βαρύνει αυτούς τους κυρίους, βαρύνει τον ελληνικό λαό γιατί δείχνει πόσο «ώριμοι» είμαστε για να δεχτούμε αυτές τις καταστάσεις. Βαρυνόμαστε όλοι και πληρώνουμε τις επιλογές μας. Περνάει από πειθαρχικό δασκάλα που δίνει εικόνες του Χριστού στα παιδάκια! Πού πάμε; Σε ποια Παιδεία ελπίζουμε; Όταν εσύ ως Πολιτεία δίνεις εφόδιο στα παιδιά το υλικό και όχι το πνευματικό, όχι την σωστή σμίλευση του χαρακτήρα, δεν δολοφονείς τα παιδιά σου;  Να διερωτώμεθα πάντοτε τι προσφέρουμε εμείς ως άτομα για να γίνει καλύτερος ο κόσμος. Εγώ δεν αποποιούμαι των ευθυνών μου για το ότι ο κόσμος γέμισε ασχήμια. Έχω ευθύνες και παρακαλώ τον Θεό κάθε μέρα και κάθε νύχτα να μου δίνει δύναμη και φώτιση διότι έρχονται εκατοντάδες άνθρωποι και μ’ επισκέπτονται και από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο λόγος μου να είναι Λόγος Θεού προς αυτούς.
Για την Χρυσή Αυγή τι λέτε;
π. Κλήμης: Το ίδιο ερώτημα μου έθεσε κάποιος πολιτικός. Η δική σας, λέω, πολιτική χρεωκοπία γέννησε την Χρυσή Αυγή. Αν δεν χρεωκοπούσατε εσείς αν κρατούσατε την Δημοκρατία ψηλά και λειτουργούσε ο νόμος δεν θα είχε γεννηθεί η Χρυσή Αυγή, που είναι κατάντημα.
Οι πολιτικοί ωστόσο δίνουν όρκο στο Σύνταγμα να φυλάττουν την Πατρίδα και την θρησκεία.
π. Κλήμης: Το Σύνταγμα το έχουν παραβιάσει αυτοί οι ίδιοι που το εκπροσωπούν. Να μην πω για την Δικαιοσύνη που πηγαίνει σαν χελώνα. Γιατί να μην είναι όλοι οι μεγαλοτραπεζίτες φυλακή σήμερα; Μέχρι πριν από 6 χρόνια κορόιδευαν όλο τον κόσμο. «Πάρτε, πάρτε λεφτά». Και η… κουτσή Μαρία έχτισε στον Θεσσαλικό χώρο. Ο άνθρωπος που είχε 100 πρόβατα έπαιρνε επιδότηση για 1.000 πρόβατα και για τις επιδοτήσεις που έπαιρνε, έλεγε «μας τα δίνουν οι κουτόφραγκοι». Κανείς δεν δίνει δωρεάν λεφτά. Είμαστε ανώριμος λαός.
Η ελληνική Βουλή είναι έτοιμη όχι μόνο ένα μουσουλμανικό τέμενος να φτιάξει αλλά και δεύτερο κάτω από την Ακρόπολη, μετά από απαίτηση του κ. Ερντογάν. Πρόκειται για το Φετιχιέ τζαμί. Σας φοβίζει η παρουσία επίσημων τζαμιών στην Αθήνα;
π. Κλήμης: Σε μια κοινωνία υγειών καταστάσεων επικρατεί το ισχυρότερο. Η Ορθοδοξία από αυτή την πλευρά δεν έχει τίποτα να φοβηθεί. Οι εχθροί της Ορθοδοξίας δεν είναι έξωθεν, δεν είναι από τον μουσουλμανικό κόσμο, είναι μέσα στην Ορθοδοξία. Οι εχθροί της Εκκλησίας είναι εσωτερικοί. Οι άνθρωποι που υπηρετούν την Εκκλησία είναι γηρασμένοι, ανήμποροι να δημιουργήσουμε και να συνεχίσουμε το ανακαινιστικό έργο του Θεού. Εκεί είναι το πρόβλημα. Δεν φοβάται η Ορθοδοξία…
Ακούστηκε και δημοσιεύτηκε στον τύπο χωρίς να υπάρξει διάψευση, ότι ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου είναι Μασόνος. Αυτό ήρθε ως κεραμίδα στο κεφάλι.
π. Κλήμης: Πρέπει να είμαστε πολλοί προσεκτικοί όσον αφορά τα θύματα της κατηγορίας, στα πρόσωπα της Εκκλησίας,.  Μην ξεχνάς ότι και τον Άγιο Νεκτάριο τον κατηγόρησαν και για ηθικά θέματα και για ένα σωρό άλλα. Και ήταν Άγιος κι ένας υπέροχος άνθρωπος. Οι εχθροί του εξαφανίστηκαν και σήμερα ο Άγιος Νεκτάριος δοξάζεται και προσκυνείται. Θέλω να πω δηλαδή ότι εύκολα κατηγορούμε έναν κληρικό και πολλές φορές έχουμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο. Στα 7 χρόνια που είμαι στην Αθήνα κάθε χρόνο παραμονές Χριστουγέννων ή Πάσχα δημιουργούν ένα πρόβλημα τεχνικό εις βάρος της Εκκλησίας ή των προσώπων που την υπηρετούν. Θέλουν να χτυπήσουν την Εκκλησία και την χτυπούν 2.000 χρόνια. Δεν είναι όλα αληθινά απ’ όσα λέγονται και δημοσιεύονται. Μέσα στους 10.000 κληρικούς μπορεί να υπάρχει και κάποιος που δεν είναι σωστός. Υπάρχουν όμως άοκνοι εργάται μέσα στην Εκκλησία. Ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος έχει ευλογία, είναι αθόρυβος, δεν θέλει να εντυπωσιάζει. 
Στις στιγμές που ζει το έθνος πρέπει να είναι αθόρυβος ή πρέπει να σηκώσει παντιέρα;
π. Κλήμης: Να είναι αθόρυβος, έτσι πιστεύω. Οι άνθρωποι του Θεού πρέπει ακροποδητί να διέρχονται τη ζωή. Αν η ζωή τους είναι φως, το φως δεν κρύβεται. Ακόμη και σε μια σπηλιά να κρυφτούν. 
Ναι, αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε με ιεράρχη ο οποίος πρέπει να νουθετήσει και να καθοδηγήσει τους πιστούς της Εκκλησίας.
π. Κλήμης: Δεν το κάνει η Εκκλησία; Δεν κηρύττει τον Λόγο του Θεού; Το κάνει. Πόσοι πιστοί προσέρχονται στην Εκκλησία; Εσύ έρχεσαι στην Εκκλησία, δεν βλέπεις που κηρύττουμε τον Λόγο του Κυρίου;
Τι πρέπει όμως περισσότερο να κάνουμε ώστε να μην απωλέσουμε την ελπίδα μας;
π. Κλήμης: Να βάλουμε στην ζωή μας παρόντα τον Θεό, τον σαρκωθέντα Λόγο. Όχι να λέμε αόριστα «πιστεύω στον Θεό»! Αν πιστεύεις αόριστα στην ύπαρξη του ανωτάτου όντος, αυτή η πίστις δεν ωφελεί σε τίποτε. Αν όμως πιστεύεις στον Θεό που έγινε άνθρωπος και καλείσαι να μιμηθείς τον τέλειο άνθρωπο, που είναι ο Χριστός, τότε είσαι του Θεού άνθρωπος. Μια τέτοια κοινωνία πρέπει να πλάσουμε. Χωρίς σύνορα, με την γλώσσα της αγάπης . Και να μην μιλάς, όταν αγαπάς σε καταλαβαίνει ο άλλος.
Προηγουμένως αναφερθήκατε σε δασκάλα την οποία πέρασαν από το Πειθαρχικό γιατί μοίραζε εικόνες του Χριστού. Από τα σχολεία θέλουν να καταργήσουν τα Θρησκευτικά, θέλουν να καταργήσουν και τις παρελάσεις. Πώς τα κρίνετε όλα αυτά;
π. Κλήμης: Για να κρίνουμε ένα δέντρο από τους καρπούς που κάνει πρέπει να ξέρουμε και την ρίζα του. Η ρίζα όλου του κοινωνικού γίγνεσθαι είναι μέσα στην οικογένεια. Η οικογένεια σήμερα είναι σχεδόν διαλυμένη και αυτό είναι το ανησυχητικό, όχι μόνο εδώ στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη και παντού. Αυτό διαλύει και τον κοινωνικό ιστό. Η ανθρωπότητα κινείται με μαθηματική νομοτέλεια στην μαζοποίησή της . Δεν υπάρχουν τα πρόσωπα. Είναι δυνατόν να κάνεις παιδιά και να τα αφήνεις εγκαταλελειμμένα; Πηγαίνουν σε νυχτερινά κέντρα και είναι με το σφηνάκι στο χέρι κοριτσάκια 14-15 ετών. Τι να κάνει η Εκκλησία όταν ο ίδιος ο γονιός καταδικάζει το παιδί του; Ας μην απορούμε λοιπόν για την κατάργηση των Θρησκευτικών. Πρέπει ν’ αρχίσουμε από την αρχή σε όλα.
Μα, μας επιτρέπουν να αρχίσουμε από την αρχή; Όταν βλέπουμε την τρόικα να απαιτεί να καταργήσουμε  τους διοικητικούς υπαλλήλους  από τα Πανεπιστήμια και εδώ και μήνες  είναι κλειστά τα Πανεπιστήμια, όταν απαιτεί συνεχείς μειώσεις μισθών, συντάξεων με παράλληλη αύξηση φορολογίας, όταν απαιτεί λουκέτο στην αμυντική βιομηχανία, ποια αρχή να κάνουμε; Η ίδια η τρόικα δεν βάζει φυτίλι στα θεμέλια της ελληνικής οικογένειας; 
π. Κλήμης: Δεν έχεις άδικο, έτσι είναι. Εισήλθαμε σε αυτή την ομάδα των κρατών της Ευρωπαϊκής Ενώσεως με κάποιες προϋποθέσεις εμπνευσμένων ανθρώπων. Τώρα όμως, το βλέπουμε ξεκάθαρα ότι η Ευρώπη οδηγείται σε μια μονοκρατία, απολυταρχία. Η Δημοκρατία εμπαίζεται.
Όταν λοιπόν συντρίβεται η Δημοκρατία πώς θα μπορέσουμε να οικοδομήσουμε από την αρχή;
π. Κλήμης: Όπως σου είπα προηγουμένως  πληρώνουμε τις επιλογές μας. Το θέμα είναι κάθε φορά που κάνουμε μια επιλογή να έχουμε το κουράγιο να την ελέγχουμε. Κι αν αποδειχθεί ότι αποτύχαμε στην επιλογή μας, ν’ αλλάξουμε κατεύθυνση. Καμία αλλαγή δεν έγινε από άνω προς τα κάτω, ο λαός κάνει τις αλλαγές. Ξέρεις τι λέει ο Σικελιανός; «Ψεύτικοι θεοί πολλοί σαπίζουνε την πλάση μ' αυτός ο θεός που 'ναι ο λαός θα μείνει πάντα στη σαπισμένη γη να φέρει την υγειά της...». Ιστορικά, ο λαός είναι εκείνος που μέσα στην πορεία του ανθρώπου, διαφοροποιεί και την ποιότητά του. Αν επιλέξεις να ζήσεις με τα πάθη σου, τις μικρότητες και τις κακίες σου θα κάνεις τη ζωή που σου επιφυλάσσουν αυτές αν επιλέξεις τον Θεό, τον σαρκωθέντα Λόγο, τότε και την γη μπορείς να την κάνεις παράδεισο.
Τι θα είχατε να πείτε στους σημερινούς νέους;
π. Κλήμης: Πιστεύω ότι η νέοι είναι ποιοτικά καλύτεροι από της γενιάς μου του νέους. Ας φαίνονται αναρχικοί, εκρηκτικοί. Είναι προδομένοι από τις ρίζες τους. Από την οικογένεια, από την μικρή κοινωνία που έζησαν.  Τους δώσαμε μια ζωή μονολιθική, μικρόψυχη που υπηρετεί τον εγωκεντρισμό μας. Ενώ η αρχαία ελληνική διανόηση έχει φοβερά διδάγματα να μας δώσει, όπως και η Ορθοδοξία μας όμως προτιμήσαμε να μείνουμε ξένοι από αυτά. Ξένοι στα γλώσσα μας και στη φιλοσοφία μας. Γι’ αυτό φτάσαμε στο σημείο να φέρουμε την αγγλική γλώσσα εδώ. Θέλουν να καταργήσουν και την ελληνική γλώσσα. Γι’ αυτό είπα ότι ο εχθρός είναι εσωτερικός. Εχθρός μας δεν είναι οι Γερμανοί, είναι οι ίδιοι άνθρωποι που επιλέξαμε. Είναι ανίκανοι. Πρέπει όλος ο παλαιοκομματικός κόσμος των 300 να φύγει.
Οι Σαμαράς, Βενιζέλος και άλλοι της κυβέρνησης λένε ότι έρχεται η ανάπτυξη.
π. Κλήμης: Με σάπιο υπόβαθρο δεν έρχεται ανάπτυξη. Η οικογένεια, οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας αλλά και οι πολιτικοί έχουν κάνει εγκληματικά λάθη. Όλοι έχουμε το μέτρο της ευθύνης μας. Παρ’ όλα αυτά όμως πιστεύω ότι κάτι καινούργιο γεννιέται γιατί τον τελευταίο λόγο στην Ιστορία τον έχει ο Θεός. Βλέπω τη Σοφία του Θεού και πιστεύω ότι διενεργείται η ανάπλασις του κόσμου. Αυτός, με την Σοφία Του θα οδηγήσει τον άνθρωπο στην ανάνηψη.
Το ελληνικό έθνος πιστεύετε ότι το καθοδηγεί ο Θεός;
π. Κλήμης: Βεβαίως. Είναι περιούσιος ο ελληνικός λαός. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τα 27 βιβλία της Καινής Διαθήκης εγράφησαν στην ελληνική γλώσσα. Μόνο το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο εγράφη εβραϊδι διαλέκτω το οποίο μετεφράσθη από τον ίδιο, αμέσως στα ελληνικά. Γιατί ήξερε ότι μόνον η ελληνική γλώσσα με τον τεράστιο πλούτο που έχει, μπορεί να εκφράσει την μεγάλη σοφία του χριστιανισμού, που είναι τρόπος ζωής.
Εκείνο που εύχομαι λοιπόν για όλους μας και για τους νέους μας, είναι ότι όσο περισσότερο επιταχύνουμε να φέρουμε το Θεό στη διαπροσωπική μας ζωή, όχι τύποις αλλά ουσία, τόσο το καλύτερο για την ανθρωπότητα.      


      "Ελεύθερη Ώρα της Κυριακής"

14 σχόλια:

  1. ΠΑΠΠΟΥΛΗ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΥΛΟΓΙΑ ΣΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΑΤΕΡΑ Κλήμη σας ευχόμεθα Υγεία Μακροημέρευση και σας ευχαριστούμε για όλα εγώ και η αδελφή μου Ελευθερία από Σαλαμίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΠΑΤΕΡΑ Κλήμη σας ευχόμεθα Υγεία Μακροημέρευση και σας ευχαριστούμε για όλα εγώ και η αδελφή μου Ελευθερία από Σαλαμίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δώστε το τηλέφωνο του παρακαλω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Περιμένω να του τηλεφωνήσω για να με δει ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σας παρακαλω θα ηθελα το τηλεφωνο του για να επικοινωνησω μαζι του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σας παρακαλω θα ηθελα κ εγω το τηλεφωνο του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σας παρακαλω θα ηθελα κ εγω το τηλεφωνο του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ο γέροντας ζεί; Προσεύχομαι γι'αυτόν, να τον έχει ο Θεός καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Exei παρει νομιζω συνταξη απο την Αγια Τριαδα Χολαργου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σας παρακαλώ το τηλέφωνο του θα ήθελα.. Είναι αναγκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μπορεί κάποιος να μου δώσει πληροφορίες για το γέροντα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή