Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΜΕΔΟΥΛΙ! ΤΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ...ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΙ ΠΟΥ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΕΒΑΛΕ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΣΤΗ ΝΕΡΙΤ!


Ένας αγοραίος «φιλελεύθερος σταλινικός» (!) στην υπηρεσία της Δεξιάς και του ΔΟΛ

Επιστολή από το Σωτήριο Έτος 1901 μ.Χ. εν μέσω «Ευαγγελικών» επεισοδίων, του Βλάση Γαβριηλίδη*
Διευθυντής του BBC έγινε o Τόνι Χολ (Tony Hall) έχοντας εμπειρία στην τηλεόραση τεσσάρων δεκαετιών, ενώ ο Γιώργος Προκοπάκης έγινε διευθυντής στην Ελληνική Δημόσια Τηλεόραση με μηδενική εμπειρία, πλην όμως με 30 χρόνια εμπειρία στο γλείψιμο της όποιας εξουσίας και το φτύσιμο όσων της δημιουργούσαν προβλήματα. Έτσι κατόρθωσε να δηλώνει Αριστερός, ακόμη και σταλινικός (!), αλλά να διορίζεται από την Δεξιά: επί κυβέρνησης Κ. Καραμανλή διορίστηκε Σύμβουλος Διοίκησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, επί κυβέρνησης Σαμαρά Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος στην ΝΕΡΙΤ.
——Πράγματι, ο Τόνι Χολ έγινε γενικός διευθυντής του BBC τον Απρίλιο του 2013, έχοντας εμπειρία σαράντα (40) χρόνων, καθώς μετά την αποφοίτησή του από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (όπου σπούδασε Φιλοσοφία, Πολιτική Επιστήμη και Οικονομικά) ξεκίνησε ως μαθητευόμενος στην αίθουσα σύνταξης του BBC στο Μπέλφαστ. Εργάστηκε ως παραγωγός διάσημων εκπομπών του BBC (Today, The World at One, The World Tonight και PM), αρχισυντάκτης των 9 O’Clock News το 1985 και διευθυντής ειδήσεων ραδιοφώνου και τηλεόρασης από το 1993. Επιτεύγματά του θεωρούνται τα BBC Parliament, Radio 5 Live, BBC News 24 και BBC News Online. Από το 2001 μέχρι τον Μάρτιο του 2013 ήταν διευθυντής της Royal Opera House, Covent Garden. Δεν χρειάζεται να επεκταθούμε σχετικά με το έργο του και τους τιμητικούς τίτλους που του απονεμήθηκαν. Αυτά μπορεί κανείς να τα βρει στο Ίντερνετ.
Ερχόμαστε τώρα στην περίπτωση Προκοπάκη.
Σύμφωνα με το βιογραφικό του το οποίο ο ίδιος δημοσιεύει στο Protagon:
——«Σπούδασε μηχανικός, δίδαξε οκτώ χρόνια στο Columbia, θεωρεί πόλη του τη Νέα Υόρκη, αλλά δεν τη νοσταλγεί, λατρεύει το baseball και τους Yankees. Από το 1990 είναι αγοραίος: επιχειρηματίας και σύμβουλος επιχειρήσεων. Φιλελεύθερος, σταλινικός, σπασίκλας. Γαύρος το θρήσκευμα». 


——Για οποιονδήποτε σκεπτόμενο άνθρωπο αυτό το βιογραφικό αρκεί για να καταλάβει ότι πρόκειται για «σαχλοκούδουνο». Αλλά το να δηλώνει «φιλελεύθερος, σταλινικός» είναι κάτι περισσότερο: αποτελεί κριτήριο της ανοησίας ή της επιπολαιότητας εκείνων που τον θεωρούν και φιλελεύθερο ή/και αριστερό. Σ’ αυτό το βιογραφικό λέει μια αλήθεια, ότι απλώς «δίδαξε στο Columbia», ενώ στα άλλα βιογραφικά του εμφανίζεται δήθεν πως υπήρξε Καθηγητής του Κολούμπια («Καθηγητής στο SEAS Columbia University»), ενώ η αλήθεια είναι πως ήταν μέλος του κατώτερου προσωπικού και, αδυνατώντας να εξελιχθεί σε ανώτερη βαθμίδα, παράτησε την προσπάθεια για ακαδημαϊκή καριέρα.
——Σε άλλα βιογραφικά ακόμη εμφανίζεται σαν… Καθηγητής του ΕΜΠ! Π.χ.: «Πρόεδρος της ΝΕΡΙΤ ο καθηγητής του ΕΜΠ Γεώργιος Προκοπάκης» (Τα Νέα). Σαν τον γραφικό Ζουράρι δηλαδή, που άλλοτε δήλωνε καθηγητής στη Σορβόννη, άλλοτε στο Πάντειο, άλλοτε στο Αριστοτέλειο, χωρίς να είναι στ’ αλήθεια πουθενά. Με τη μέθοδο Προκοπάκη όλοι οι διδάσκοντες του νόμου 407 θα μπορούσαν να δηλώνουν Καθηγητές Πανεπιστημίου.
——Με κατάλληλες διατυπώσεις ο Προκοπάκης αφήνει να εννοηθεί πως υπήρξε Καθηγητής. Εν πάση περιπτώσει, ανάλογα με το κοινό, τον χώρο ή το μέσον τονίζει, θολώνει ή αποκρύπτει διάφορα σημεία του βιογραφικού του. Ο κατά δήλωσίν του λοιπόν Καθηγητής, στην πραγματικότητα σπούδασε χημικός μηχανικός αλλά τον έχασε η χημεία γιατί προτίμησε να προσφέρει τις γνώσεις του στο Χρηματιστήριο επί Καραμανλή και τώρα τις προσφέρει στην κρατική Τηλεόραση.
——Σύμφωνα με άλλο βιογραφικό του: «Από το 1990 είναι βασικός μέτοχος και Τεχνικός Διευθυντής της εταιρείας συμβούλων SPEC A.E. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται κυρίως με θέματα αναδιοργάνωσης επιχειρήσεων, διαχείρισης πληροφοριών και χρηματοοικονομικά. Έχει αρθρογραφήσει εκτεταμμένα [sic] για την ελληνική κρίση χρέους/ελλείμματος. Προέρχεται από την αριστερά και συνεργάζεται με τη Δράση-ΦιΣ. Πρωταθλητής κολύμβησης με τον Ολυμπιακό ΣΦΠ και βαλκανιονίκης (1973)». Με μια ανακοίνωσή του ο Στέφανος Μάνος, τον Αύγουστο του 2012, καλόπιστα θεωρούσε πως η Δράση είχε αποκτήσει ένα κελεπούρι. Επρόκειτο, έγραφε, για «μια μεταγραφή από την Αριστερά καθώς ο κ.Προκοπάκης είχε ασχοληθεί και με την ίδρυση της Δημοκρατικής Αριστεράς». Ο εν λόγω πρωταθλητής στο γλείψιμο εξακολουθεί να είναι βαλκανιονίκης, κολυμπώντας μεταξύ ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Δράσης με ταχύτητα τέτοια που μπορούσε να γλείφει ταυτοχρόνως και τους τέσσερις. Είναι πολύ απλό αν το σκεφτεί κανείς: όταν έχεις το θράσος να δηλώνεις ταυτοχρόνως σταλινικός και φιλελεύθερος είσαι ικανός για όλα.
——Θα ήταν ίσως παράλειψη να μην σημειώσουμε πως υπήρξε και σύμβουλος της Intrasoft του εθνικού προμηθευτή Κόκκαλη. Λίγο Κόκκαλης, πολύς Ψυχάρης… Διότι βέβαια πρωτίστως ο «φιλελεύθερος σταλινικός» μας είναι άνθρωπος του Ψυχάρη και του χρεοκοπημένου «Συγκροτήματος». Μάλιστα αξιόπιστες πληροφορίες επιμένουν ότι ενόψει των εκτεταμένων απολύσεων από τον ΔΟΛ, η τοποθέτηση του Προκοπάκη στην ΝΕΡΙΤ θα εξασφαλίσει την απαραίτητη ειρήνη στο «Συγκρότημα» αφού διαρρέουν τη φήμη ότι ο «άνθρωπός μας» θα βολέψει όσο περισσότερους απολυμένους από τον ΔΟΛ μπορεί στην δημόσια τηλεόραση. Το σύστημα διορισμών «4-2-1» με τον Προκοπάκη θα γίνει «Ψ-2-1» (όπου Ψ = Ψυχάρης).
Το πιο εμπεριστατωμένο άρθρο σχετικά με το είδος Προκοπάκη και τις εξελίξεις στην ΝΕΡΙΤ το έγραψε πρόσφατα ο Χρήστος Ξανθάκης (αδελφός του Ηλία Μόσιαλου – το Ξανθάκης είναι ψευδώνυμο).
Και οι δύο γνωρίζουν τα της ΕΡΤ αλλά προφανώς και το είδος Προκοπάκη:
——«Ας πούμε, ρε παιδί μου, ότι έχεις μια πετρελαιοπηγή. Μια πετρελαιοπηγή βαρβάτη, με παραγωγή φουλ. Ποιον θα διάλεγες για να τη διοικήσει, για να την κουμαντάρει, για να επιτύχει τα καλύτερα αποτελέσματα; Μα, φυσικά έναν τσοπάνο! Εναν βοσκό από τα όρη, που ξέρει τα πάντα γύρω από τα πρόβατα. Και γύρω απ’ τα μαλλιά και τα γάλατα και τα τυριά, τι να σας λέω, ένα πράμα κούκλα. Υπάρχει περίπτωση ένας τέτοιος άνθρωπος να μην τη βάλει σε δρόμο την πετρελαιοπηγή, να μην αξιοποιήσει, να μην αναδειχθεί σε πρώτη μούρη στην αγορά, να μην σε κάνει μάγκα εσένα που τον διάλεξες; Πλάκα κάνουμε τώρα;
——» Ναι αγαπητέ αναγνώστη και αγαπητή αναγνώστρια, πλάκα κάνουμε. Διότι κατ’ αναλογίαν, τσοπάνος επελέγη για να διοικήσει την πετρελαιοπηγή της ΝΕΡΙΤ. Κι ακόμη καλύτερα, τσοπανόπουλα διορίστηκαν στο διοικητικό συμβούλιό της. Σας μοιάζει παράλογο; Καθόλου παράλογο δεν είναι. [….]
——» Και πάμε στον νέο πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο. Ο Γεώργιος Προκοπάκης έχει τα τελευταία έτη διακριθεί ως καλεσμένος και συνομιλητής της Πόπης Τσαπανίδου και του Μπάμπη Παπαδημητρίου, εκπροσωπώντας ατύπως την κίνηση «Αριστεροί υπέρ της Δράσης». Σχήμα οξύμωρον ο τίτλος θα μου πείτε, και δίκιο θα έχετε, μια και η Δράση έχει τόση σχέση με την Αριστερά όση και ο φάντης με το ρετσινόλαδο.
——» Πλην όμως, εκεί κατέφυγε μια ομάδα πρώην στελεχών της ΔΗΜΑΡ που δεν τα βρήκαν με τον Φώτη Κουβέλη και κάποια στιγμή πήραν την άγουσα. Και έκτοτε δεν έχουν σταματήσει να χύνουν χολή στην πάλαι ποτέ στέγη τους.»
Αξίζει όμως να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο του Χρήστου Ξανθάκη «Το αλλόκοτο στη ΝΕΡΙΤ». Εκείνο που παρέλειψε ο Ξανθάκης, προφανώς διότι δεν το είχε πληροφορηθεί, είναι οι χυδαίες βρισιές του Αγοραίου (χωρίς εισαγωγικά) Προκοπάκη τους τελευταίους μήνες στα social media εναντίον κορυφαίων στελεχών της Δράσης και των «φιλελέδων», όπως αποκαλεί στην πράγματι αγοραία γλώσσα του τους φιλελεύθερους. Οι χαμαιλεοντικές μεταμορφώσεις του είδους Προκοπάκη –το είπαμε– είναι τόσο ταχείες που είναι δύσκολο να τις παρακολουθήσει κανείς.
***
[*] Οι αγώνες του Βλάση Γαβριηλίδη για την ελευθερία της έκφρασης είχαν σκληρό τίμημα. Οι επιδρομές των εθνικοφρόνων τραμπούκων της εποχής του δεν τον έκαμψαν όμως, ακόμα κι όταν το 1894 κατέστρεψαν ολοσχερώς τα τυπογραφεία της εφημερίδας του («Ακρόπολις»)
πηγή: networkedblogs.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου