Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΟΥ …ΞΕΧΕΣΕ ΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΙΟ ΕΠΙΤΡΟΠΟ!

ΟΣΑ ΔΕΝ ΤΟΛΜΟΥΝ ΝΑ ΠΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΤΑΓΟΙ ΣΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ, ΤΑ΄ΠΕ ΣΕ 5 ΛΕΠΤΑ Ο ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΙΛΙΟΥ: «ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΣΑΤΕ ΑΣΥΣΤΟΛΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΕΤΕ»
·        «Οι Έλληνες δεν είναι λαός που μπορεί να σκύβει το κεφάλι για πολύ. Αργά ή γρήγορα αυτό που έχουμε να πούμε, θα το πούμε»
·        «Επίορκοι πολιτικοί  λειτούργησαν κατά του συμφέροντος του Ελληνικού λαού»

Από τον Μάκη Βραχιολίδη
vrachiolidis@yahoo.gr
Πολλοί ήταν αυτοί που ξαφνιάστηκαν ακούγοντας τον Δήμαρχο Ιλίου να απευθύνονται με επιθετικές και ενίοτε χυδαίες εκφράσεις προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο-εξάρτημα των τοκογλύφων- Γιοχάνες Χαν. Σε αντίθεση με άλλους δημάρχους που προτίμησαν τις γνωστές επιδαψιλεύσεις, ο Δήμαρχος Ιλίου, Νίκος Ζενέτος, τα ΄χωσε για τα καλά στον Ευρωπαίο Επίτροπο. Μίλησε ως πραγματικός Έλληνας πολίτης, ως αγανακτισμένος, ως φορολογούμενος που μαστίζεται από την φτώχεια στην οποία μας οδήγησαν οι… εταίροι μας στην Ευρώπη. «Εσείς μα εξαθλιώσατε σκόπιμα όταν μας δανείζατε επί χρόνια ασύστολα», είπε ο κ. Ζενέτος που άγγιξε την καρδιά όλων των Ελλήνων οι οποίοι ενώ θα περίμεναν έναν πολιτικό ταγό να ξεμπροστιάσει τους τοκογλύφους της ΕΕ, είδαν έναν απλό δήμαρχο να παίρνει το φραγγέλιο.
Η «Ελεύθερη Ώρα» είχε αποκλειστική συνέντευξη με τον Δήμαρχο Ιλίου ο οποίος μας αποκάλυψε πολλά…  

Κύριε Ζενέτο,  κανείς Έλληνας πολιτικός δεν μίλησε έτσι όπως μιλήσατε εσείς στον Ευρωπαίο Επίτροπο. Γιατί άραγε, απλά πράγματα που πρέπει και θέλει να πει κάθε Έλληνας, δεν τολμά να πει κανείς πολιτικός στους χαρτογιακάδες της Ευρώπης;
Δήμαρχος Ιλίου: Οι πολίτες έχουν την ανάγκη να ακουστούν μέσα από αυτούς που έχουν εκλέξει για να τους υπηρετήσουν και να τους εκπροσωπήσουν. Δεν πρέπει να ξεχνάμε από πού προερχόμαστε και ποιος είναι ο ρόλος μας. Από την άλλη δεν θεωρώ κόσμιες τέτοιες εκφράσεις. Για αυτό το λόγο ζήτησα και συγνώμη. Οι Έλληνες όμως, δεν είναι λαός που μπορεί να σκύβει το κεφάλι για πολύ. Είμαστε ευγενικοί, αλλά αργά ή γρήγορα αυτό που έχουμε να πούμε, το λέμε.
Ως Δήμαρχος και ως απλός Έλληνας πολίτης πώς χαρακτηρίζετε τους πολιτικούς μας ταγούς; «Δωσίλογους και οσφυοκάμπτες»; Όπως δηλαδή τους χαρακτηρίζει ο πολύς κόσμος;
Δήμαρχος Ιλίου: Ο χαρακτηρισμός που διατυπώνετε δεν αφορά το σύνολο των πολιτικών. Είναι αλήθεια ότι υπήρξαν ορισμένοι επίορκοι πολιτικοί  λειτούργησαν κατά του συμφέροντος του Ελληνικού λαού.
Θυμίσατε στον Ευρωπαίο Επίτροπο τις τεράστιες ευθύνες της Ευρώπης η οποία, όπως αφήσατε να εννοηθεί,  σκοπίμως εξαθλίωσε την Ελλάδα μας. Ο Επίτροπος απάντησε σε όσα του καταλογίσατε;  Γιατί;
Δήμαρχος Ιλίου: Όπως υποστήριξα, το Ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό κατεστημένο χρηματοδοτούσε ασύστολα χωρίς να προγραμματίζει πώς θα πάρει τα λεφτά του πίσω. Γνώριζε πως στο τέλος πρόκειται να εξαθλιώσει τον λαό μας. Χρηματοδοτούσε γνωρίζοντας ότι δεν γίνονται επενδύσεις με αυτά τα δανεικά που έδινε. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα έπαιρναν πίσω αυτά τα δανεικά πολλαπλάσια, μέσω έργων και προμηθειών, λαδώνοντας κάποιους επίορκους πολιτικούς και δημόσιους λειτουργούς. Πρόκειται για απλά μαθηματικά. Να το θέσω αλλιώς: αν ένας μικρομεσαίος επιχειρηματίας θελήσει να δανειστεί από μια τράπεζα, η τράπεζα εξετάζει αν ο δανειολήπτης μπορεί να αποπληρώσει και με κάθε τρόπο διασφαλίζει την επιστροφή των χρημάτων της.
Εάν ήσασταν στη θέση του κ. Σαμαρά και βρισκόσασταν απέναντι στην τρόικα πώς θα διαχειριζόσασταν τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές; Τι θα τους λέγατε;
Δήμαρχος Ιλίου: Η Αυτοδιοίκηση δεν έχει σχέση με την Κεντρική Διοίκηση, συνεπώς δεν έχω τη δυνατότητα να μπω στη θέση του  κ. Σαμαρά, ο οποίος θα κριθεί από το αποτέλεσμα.

Εδώ που έχει φτάσει η χώρα μας πιστεύετε ότι πρέπει πάση θυσία να παραμείνουμε στο ευρώ, όπως λέει ο κ. Σαμαράς;
Δήμαρχος Ιλίου: Η εποχή που θα μπορούσε κανείς να επιλέξει, έχει παρέλθει από τον καιρό που μπήκαμε στο ευρώ. Πιθανή έξοδος, θα ευνοήσει εκείνους που πήραν τα χρήματά τους σε ευρώ και τα τοποθέτησαν σε τράπεζες του εξωτερικού και τελικά ο μεγάλος χαμένος θα είναι ο Ελληνικός λαός.
Στον Δήμο Ιλίου ο οποίος είναι ένας από τους μεγαλύτερους δήμους της χώρας τι επιπτώσεις έχει η κρίση των μνημονίων; Έχει χτυπήσει η φτώχεια; Έχετε επίσημα στοιχεία να μας πείτε;
Δήμαρχος Ιλίου: Μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου ενισχύονται 800 οικογένειες, παρέχουμε με ιδίους πόρους δεκατιανό σε 470 μαθητές, μαζί με την Ιερά Μητρόπολη Ιλίου παρέχουμε συσσίτιο σε πολλούς απόρους, στα Κοινωνικά Φροντιστήρια έχουμε 35 τμήματα με 23 εθελοντές καθηγητές, με τον αριθμό των μαθητών να αυξάνεται καθημερινά. Τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης τις βιώνουμε κάθε ημέρα. Η φτώχεια χτυπά ολοένα και περισσότερους συνανθρώπους μας. Αιχμή του δόρατος για εμάς αποτελεί πλέον η στήριξη των ατόμων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και βιώνουν το σκληρό πρόσωπο της κρίσης.
Αυτό όμως, που θα πρέπει να σημειωθεί, είναι ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση που κοιτά τους πολίτες στα μάτια και γνωρίζει τα προβλήματά τους, καλείται να ανταποκριθεί στις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες των πολιτών που πλήττονται από την πρωτοφανή αυτή οικονομική κρίση και που ο αριθμός τους καθημερινά πολλαπλασιάζεται, ενώ ταυτόχρονα τα κονδύλια και οι χρηματοδοτήσεις των Δήμων μειώνονται. Πόσο μακριά μπορεί να πάει αυτό; Εμείς, διαθέτουμε ένα ισχυρό ταμειακό υπόλοιπο και μπορούμε ακόμη να ανταποκριθούμε.
Όπως είπατε, ο Δήμος σας μέσα σε τραγικές οικονομικές συνθήκες πέτυχε να έχει θετικό οικονομικό πρόσημο. Πείτε μας, όσο γίνεται σε αδρές γραμμές, πώς το καταφέρατε;
Δήμαρχος Ιλίου: Ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τη Διοίκηση ενός Δήμου και την διαχείριση της οικονομίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν διαφέρει από την αντίληψη που έχει ένας καλός οικογενειάρχης για την οικογένειά του και τη διαχείριση της οικιακής οικονομίας. Δηλαδή, Διοίκηση ανθρωποκεντρική, με χρηστή και νοικοκυρεμένη διαχείριση, με διαφάνεια, ρεαλιστικό προγραμματισμό, αξιοποιώντας κάθε ευρώ που μπαίνει στο ταμείο, φροντίζοντας να έχουμε στην άκρη χρήματα για να αντιμετωπίσουμε μια δύσκολη στιγμή.
Την τελευταία 3ετία ποια αξιόλογα έργα έχετε να επιδείξετε;
Δήμαρχος Ιλίου: Έχουμε θέσει σε προτεραιότητα την Κοινωνική Πολιτική και την ενίσχυση της ομπρέλας προστασίας για τους ανθρώπους που πλήττονται περισσότερο, πραγματοποιώντας έργα, αξιοποιώντας χρηματοδοτήσεις από άλλες πηγές όπως ΕΣΠΑ, Πράσινο Ταμείο κλπ..
Η αντιπολίτευση βοηθά στο έργο σας ή είναι στείρα όπως κατά το παρελθόν;
Δήμαρχος Ιλίου: Η αντιπολίτευση έχει ένα θεσμικό ρόλο και πρέπει να συμβάλει στο έργο που γίνεται από τη Διοίκηση επ’ ωφελεία των πολιτών. Ένα μεγάλο μέρος της λειτουργεί προς τη σωστή κατεύθυνση.
Θα ξαναδιεκδικήσετε τον Δήμο στις επόμενες εκλογές;
Δήμαρχος Ιλίου: Ό,τι έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα στον Δήμο Ιλίου είναι το αποτέλεσμα του οράματος της παράταξης της «Δημοκρατικής Συνεργασίας» που διαθέτει μια μακρά πορεία στο Ίλιον. Είναι το αποτέλεσμα μιας συλλογικής προσπάθειας, των Αντιδημάρχων, των Δημοτικών Συμβούλων, των συνεργατών και του συνόλου των εκπροσώπων της, που μοιράζονται το ίδιο όραμα για την πόλη. Το έργο μας έχει διάρκεια, είναι ομαδικό και κατακτήθηκε με σκληρή δουλειά.  Δίνουμε καθημερινά εξετάσεις για το έργο μας και τον τρόπο λειτουργίας της Διοίκησης. Οι πολίτες θα κρίνουν στις επόμενες εκλογές αν το κάνουμε καλά και εκείνοι θα αποφασίσουν αν θέλουν να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας και τα επόμενα χρόνια.
ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΙΟ ΕΠΙΤΡΟΠΟ: «ΜΑΘΑΤΕ ΚΑΙ ΜΑΣΤΟΡΕΥΕΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ Γ@@ΑΤΕ ΤΟΝ ΜΑΣΤΟΡΑ ΣΑΣ;»
«Θεωρώ σημαντική την παρουσία του Επιτρόπου εδώ γιατί μας δίνεται η ευκαιρία να επικοινωνήσουμε με το κέντρο λήψεως των αποφάσεων στην ΕΕ. Για να είμαι ειλικρινής δεν μου έχει ξαναδοθεί πάλι μία τέτοια ευκαιρία και θα προσπαθήσω να πω αρκετά πράγματα συμπτυγμένα και ίσως χρησιμοποιήσω στο λεξιλόγιό μου και κάποιες λέξεις τις οποίες δεν συνηθίζω.
Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα μας δίδαξε πολιτισμό, δημοκρατία, αθλητισμό, φιλοσοφία, Τέχνη, κάναμε Ακρόπολη, Παρθενώνες και όλα αυτά τα πράγματα. Για την ελληνική λαϊκή ρήση που λέει «μάθαμε και μαστορεύουμε μπορούμε και γαμάμε και τον μάστορά μας», αυτό κάνουν οι Ευρωπαίοι σήμερα. Ορισμένοι πολιτικοί μας φάνηκαν κατώτεροι των περιστάσεων και το χρηματοοικονομικό κατεστημένο της ΕΕ το οποίο χρηματοδοτούσε ασύστολα χωρίς να προγραμματίζει πώς θα πάρει τα λεφτά πίσω, γνώριζε πως πρόκειται να εξαθλιώσει τον λαό μας. Γνώριζε ότι δεν γίνονται επενδύσεις με αυτά τα δανεικά που έδινε και σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα τα έπαιρναν πίσω τα δανεικά πολλαπλάσια, μέσω έργων και προμηθειών λαδώνοντας κάποιους επίορκους πολιτικούς και δημοσίους λειτουργούς.
Αγαπητοί φίλοι, κύριε Χαν,
επειδή επαναλαμβάνω είστε στο κέντρο λήψης των αποφάσεων θα ήθελα να σας πω ότι έχετε μεγάλη συμμετοχή στην εξαθλίωση του λαού μας. Εξαθλιώσατε την Πατρίδα μας, εξαθλιώσατε την Ελλάδα μας. Ο λαός μας και η κοινωνία δεν φταίει σε τίποτα. Είναι ένα καζάνι που βράζει και αν εκραγεί η Ευρώπη θα βρεθεί προ εκπλήξεως. Ύστερα απ’ όλα αυτά ερχόμαστε τώρα με την τελευταία προγραμματική περίοδο να δώσουμε βάρος στην καταπολέμηση της φτώχειας. Μας εξαθλιώσατε και τώρα ερχόσαστε για να καταπολεμήσετε την φτώχεια. Να καταπολεμήσετε την ανεργία στην οποία συμμετέχετε σε αυτό που έγινε. Έφτασε στους νέους 60% και συνολικά 27% σήμερα στην Πατρίδα μας».

 "Ελεύθερη Ώρα"


1 σχόλιο: